تاثیر موسیقی: موسیقی بر روی مغز، بدن و سلامتی انسان تاثیر عجیبی دارد!
برای شما هم پیش آمده که با شنیدن موسیقی مورد علاقه تان، حال و هوای بهتری پیدا کنید؟ این مسئله تنها یک حالت روانی ندارد. علم تاثیر موسیقی را ثابت کرده است. موسیقی علاوه بر تاثیراتی که بر روی روحیه میگذارد، تاثیر مستقیم و مثبتی بر روی مغز دارد.
به طور کلی میتوان گفت که تاثیر موسیقی روی مغز و بدن انسان شگفت آور است.
در نت نوشت به شما از تاثیر موسیقی بر مغز انسان و حتی سگها خواهیم گفت.
تاثیر موسیقی بر مغز و خواب انسان
مایکل تایرل، یک موسیقی دان حرفهای است که آهنگهای مناسبی برای کسب آرامش ساخته است او در این مورد اطلاعات فراوانی دارد.
طبق ایده مایکل فرکانس هایی که در موسیقی به گوش میرسد میتواند در بهبودی بسیاری از امراض تاثیر گذار باشد.
بسیاری از طرفداران مایکل در سراسر جهان علاقمند هستند که بدانند مایکل از چه شیوهای برای ساخت آهنگ هایش استفاده میکند که تا این حد جذاب و دوست داشتنی و البته آرامش بخش است.
آهنگ هایی که مایکل خلق کرده است در ۷ مجموعه میباشد که تماما برای آرامش و دریافت تمرکز مفید است و در به خواب رفتن، مراقبه و حتی ایجاد انگیزه بسیار موثر است.
طبق گفته مایکل آهنگهای او را میتوان در دوران درمان افسردگی، اضطراب، بهبود سلامت مغز، کسب شنوایی، بهبودی تروما یا حتی فقط برای کسب آرامش گوش داد. موسیقیهای ساخته شده این نوازنده میتواند در درمان کلسترول نیز تاثیر مثبت داشته باشد.
به صورت کلی آن چه سبب علاقمندی ما به موسیقی میشود فرکانس هایی است که به مغز میرسد. تنظیم یک فرکانس در موسیقی میتواند علاقمندی ما را کم و یا زیاد کند. انسان میتواند برای درمان بسیاری از مشکلات و بیماریهای که ریشه در مغز دارد از موسیقی استفاده کند.
نمونه هایی از آهنگهای مایکل تایرل را در وب سایت رسمی او با نام http://www.michaeltyrrell.com/music برای شنیدن در دسترس عزیزان علاقمند به موسیقی درمانی میباشد.
تاثیر موسیقی بر خانواده
سفری در جاده با خانواده. گوش دادن به موسیقی. هر بار به انتخاب یک نفر. گاهی همصدا شدن جمعی با خواننده . این گونه از دنیای خسته کننده بزرگترها به دنیای پرماجرای فرزندتان پا میگذارید و ارتباط بهتری با او برقرار میکنید.
وقتی صحبت از خانواده و خواندن ترانه به وسیله یکی از اعضای خانواده میشود معمولا یاد کودکی میافتیم که یکی از شعرهای مهدکودکش را میخواند. خیلی هم عالی است. چرا که نه.
ولی تحقیق بسیار جالب دانشگاه آریزونای آمریکا ثابت کرد اگر واقعا میخواهید ارتباط بهتری با فرزندان کودک و نوجوان تان یا حتی جوان خانواده داشته باشید بهتر است از موسیقی استفاده کنید.
چرا موسیقی بر عمق روابط خانوادگی تاثیر دارد؟
نتیجه تحقیق که در مجله ارتباطات خانوادگی در آوریل ۲۰۱۸ منتشر شد شامل شرکت کنندگانی با سنین مختلف و با میانگین سنی ۲۱ سال بود.
ابتدا از شرکت کنندگان خواسته شد تا تجارب خود مثل گوش دادن به موسیقی رادیو، رفتن به کنسرت، یا حتی رقصیدن در آشپزخانه همراه با اعضای خانواده را بیان کنند. سپس از آنها درباره میزان ارتباط خانوادگی و احساس نزدیکی و دوستی با والدین سوال شد.
افرادی که تجربه گوش دادن موسیقی با همراهی والدین خود را داشتند رابطه قوی تر و دوستانه تری با آنها برقرار کرده بودند. جالب تر این بود که این افراد نه تنها در کودکی و نوجوانی که در بزرگسالی هم احساس صمیمانه تر و نزدیک تری با والدین خود داشتند.
محققان عوامل مختلفی را دخیل میدانند.
اول این که موسیقی احساسات را درگیر میکند. و وقتی به صورت جمعی گوش داده شود تاثیرش بیشتر و هیجان انگیزتر است.
دوم این که موسیقی در جمع هماهنگی و همکاری بیشتری را به وجود میآورد و حس همدلی را بین افراد عمیق تر میکند. همدلی یکی از رفتارهای پیچیده روان شناختی در انسانها است که در بسیاری از افراد رشد کامل پیدا نمیکند.
حتی گاهی میتوان دستهای فرزندتان را بگیرید و به آرامی در هوا تکان دهید. یا اگر هنوز خیلی کوچک است، او را بغل کنید و به آرامی حرکت کنید. نوعی رقص که همراه با موسیقی فضای شاد تری ایجاد میکند و آرامش بیشتری به کودک میدهد. بعد به چهره نوزاد و کودک نگاه کنید. وقتی والدین با فرزندان خود میرقصند نه تنها سلامت جسمی، که سلامت روحی همه اعضا خانواده تحت تاثیر موسیقی قرار میگیرد.
بجز این یافته ها، تحقیقات دیگر نشان داده است لحظهای که اعضا خانواده با یکدیگر به موسیقی گوش میکنند احساس همدلی بیشتری بین آنها بوجود میآید. درک بهتری از هم دارند. در مشکلات بهتر یکدیگر را کمک میکنند و بی تفاوت از کنار مسائل و مشکلات اعضا خانواده نمیگذرند.
به همین دلیل هم اکنون موسیقی به عنوان یک روش درمانی در مراکز نگهداری بیماران و سالمندان مورد استفاده قرار میگیرد.
تاثیر موسیقی بر جنین
تحقیقاتی که در سال ۲۰۱۴ تکمیل شد نشان میدهد حتی گوش دادن به موسیقی بر جنین تاثیر دارد.
حتی مهمتر ثابت شد در کودکانی که زودرس متولد میشوند پخش موسیقی در روزهای اول بعد از تولد باعث رشد سریع تر و کامل شدن آنها میشود.
نوزادانی که نارس متولد میشوند معمولا بهره هوشی پایین تری دارند که موسیقی در کنار مراقبتهای پزشکی میتواند یک روش درمانی مکمل برای پیشگیری از عدم تکامل مغز آنها و پایین بودن بهره هوشی باشد.
تحقیقات دیگر نشان داده است کودکانی که موسیقی گوش میکنند یا مادرانشان برای آنها آواز میخوانند در زبان آموزی موفق تر هستند. کلمات را سریع تر یاد میگیرند، قدرت جمله سازی شان بیشتر و حتی یادگیری زبان دوم برای آنها آسان تر است.
خواندن شعرهای کودکانه که همراه با دست زدن یا کوبیدن پا به زمین است نوعی هماهنگی جسمی و فکری را در کودک بوجود میآورد که بر رشد مغزی او تاثیر مثبت دارد.
نوزادانی که در دوران جنینی موسیقی گوش کرده اند بعد از تولد واکنش بهتری به صداها نشان میدهند، احساسات قوی تر و درک بهتری از محیط اطرافشان دارند.
تحقیقات متعدد در آمریکا باعث شد تا در مهدکودکها و دبستانها برنامهای برای آموزش والدین تدارک دیده شود تا آنها یاد بگیرند چگونه برای فرزندان خود شعر بخوانند و چگونه برنامه خانوادگی گوش دادن به موسیقی ترتیب دهند.
تاثیر موسیقی بر خلاقیت و هوش کودک
موسیقی برای کودکان حکم یک شیوه آموزشی اما بسیار جذاب و سرگرم کننده را دارد که به خوبی مغز و ذهن او را پرورش میدهد. همه نوزادان با یک سری تواناییهای خاص خود متولد میشوند که به نحوی از پدر و مادرشان به ارث برده اند. شنوایی نوزاد بلافاصله پس از تولد شروع به فعالیت میکند که با گذشت زمان رشد و پیشرفت خواهد داشت.
بسیاری از کارها مانند بازی کردن میتواند عامل رشد ذهنی و خلاقیت در کودک شود به نحوی که تا پایان عمر برای او باقی بماند. طی تحقیقات روانشناسان و پزشکان موسیقی از جمله عوامل بسیار تاثیر گذار بر روی نوزادان محسوب میشود.
نوزاد میتواند از طریقه شنوایی رابطهاش را با اطرافیان به خصوص مادر تقویت کرده و مهارتهای زبان را بهتر و سریعتر بیاموزد.
مغز هر نوزاد پس از تولد بهترین حالت یادگیری و تاثیر پذیری را دارا میباشد. همان طور که یادگیری زبان در سالهای نخست زندگی بسیار راحت تر و عمیق تر انجام میشود، موسیقی نیز صوت سخن گفتن نوزاد را شکل میدهد.
نوزادانی که قبل از هر گونه یادگیری موسیقی گوش میدهند راحت تر میتوانند بیاموزند.
یکی از پزشکان در این زمینه میگوید: ” کودک با ترانههای کوتاه و کودکانه که صوت موسیقی همراه دارند ایدههای مختلف موسیقی را در ذهن خود پرورش خواهند داد. ”
آواز خواندن برای کودک در حالی که به آرامی او را تکان میدهید و یا در آغوشتان نوازشش میکنید میتواند به تقویت ذهنیت و مغز کودک بسیار کمک کند.
بازی یا موسیقی؟
بازی برای کودک نیز بسیار مهم و ضروری میباشد که این مسئله در سنین خاصی امکان پذیر است. تحقیقات نشان داده است که بازی میتواند سبب تقویت رابطه در کودک شود.
اما حرکت نتهای موسیقی در مغز کودک باعث آزاد شدن اکسیتوسین یا همان هورمون اتصال شود. بنابراین میتوان گفت هم بازی و هم موسیقی هر کدام به نحوی در شکل گیری رفتارهای کودک دخیل و تاثیر گذار است.
موسیقی را از بدو تولد میتوان در برنامه پرورش ذهنی قرار داد تا مغز کودک با این عملکرد انس گرفته و احساس آرامش کند. انتخاب نوع موسیقی اینکه کلاسیک باشد یا لالاییهای مادرانه بسته به سلیقه و عکسالعمل کودک دارد.
ممکن است شما از یک موزیک لذت ببرید و همان را گاهی با زبان زمزمه کنید و حتی از این آوا نیز لذت ببرید. نوزادان نیز زمانی که از یک نوا و یا موسیقی لذت ببرند رفلکسهای خاصی نشان میدهند. مثلا لبخند نوزاد میتواند حاکی از رضایت باشد یا احساس آرامشی که دارد.
می توانید موزیک یا نوای مورد علاقه نوزادتان را پیدا کنید و برایش تکرار کنید. مسلما آواز خواندن لذت بیشتری برای نوزاد خواهد داشت.
عکسالعملهای نوزادان در برابر پخش موسیقی مورد علاقهشان متفاوت است.
مطالعات نشان داده است که نوزادان هنگام شنیدن موسیقی مورد علاقهشان از حرکات ارتباطی بیشتری استفاده میکنند. در سنین بالاتر مهارتهای زبانی، در آغوش گرفتن عروسک میتواند واکنش کودک نسبت به موسیقی باشد. این واکنشها نشان میدهد که مغز در تنظیم کلمات سریعتر عمل میکند.
کودکانی که از دوران نخست تولد خود موسیقی یا نواهای مختلف را گوش میدهند کمتر از سایر کودکان به ضرب و شتم و خشونت با اطرافیان شان میپردازند.
سگها با شنیدن موسیقی شاد میشوند !
محققان دانشگاه گلاسکو در اسکاتلند با انجام مطالعات به اطلاعات بیشتری در مورد روحیه سگها پی برده اند.
طی این مطالعات سگها با شنیدن موسیقی شاد میشوند احساس رضایت بیشتری پیدا میکنند. هر چند که سلیقه انواع سگ در موسیقی متنوع میباشد ولی میانگین علایق یک نوع موسیقی را نشان داده است.
ژانرهای مختلف موسیقی تغییرات فیزیولوژیکی و رفتاری متفاوتی را در سگها به وجود آورده است.
موسیقی مورد علاقه سگها چیست ؟
سگها همانند انسانها علایق متفاوتی به انواع موسیقی نشان داده اند.
موسیقی کلاسیک در این حیوان میتواند اثر آرام بخشی داشته باشد. همچنین موسیقیهای هوی متال سبب افزایش اضطراب و نا آرامی در سگها میشود.
موسیقی هوی متال میتواند در استفاده از دندان نیش سگ تاثیر گذار باشد. به این ترتیب میتوان گفت که اثرات روانی موزیک به خوبی بر روی سگها تاثیر خواهد داشت. روحیات این حیوان از نوع موسیقی که به گوشش میرسد تبعیت میکند.
در توضیح اینکه سگها با شنیدن موسیقی شاد میشوند باید کفت اگر شما با دیدن شادی این حیوان خانگی خوشحال میشوید میتوانید از موسیقیهای آرام کلاسیک استفاده کنید.
ممکن است در یک شب بارانی با شنیدن صدای رعد و برق حس اضطراب را در سگ خود حس کنید. میتوانید این جور مواقع برای آرامش بیشتر حیوان خانگی اتان از یک موسیقی آرامبخش استفاده کنید.
چه نوع موسیقی؟
در دنیای امروز با انواع و اقسام موسیقیها مواجه هستیم. ولی مثل هر نکته دیگری در مورد موسیقی نیز باید به انتخاب درستی دست بزنیم. موسیقی کلاسیک از نوع موسیقی هایی است که همیشه انتخاب درستی است.
موسیقی است که در دوران جنینی، نوزادی، کودکی میتواند برای خواب و استراحت گوش داده شود. موسیقی محلی نیز از دیگر انتخابهای خوب است.
مسلما با بزرگ شدن کودک و رسیدن به سن نوجوانی و جوانی فرزند دست به انتخابهای خودش میزند.
ولی آن چه مشخص است وقتی از کودکی به موسیقیهای خوب گوش داده باشد در دوران حساس نوجوانی و جوانی هم به سراغ موسیقیهای مخرب و گوشخراش نخواهد رفت.
حتی اگر برای مدت کوتاهی انتخابهای نادرستی داشته باشد بالاخره به سراغ اشعار و موسیقی هایی خواهد رفت که پرمعنا، مفهوم دار و سبکهای هنری و اصیل خواهد رفت.
دیگر امروز ثابت شده است موسیقی و رقص نوعی ورزش روحی و جسمی است که روند پیری را کند میکند، به درمان بهتر بیماریها کمک میکنند، بهره هوشی را افزایش میدهد و البته حس دوستی و صمیمانه تری بین اعضا خانواده برقرار میکند.
[su_label type=”important”]بیشتر بخوانید:[/su_label] راه ها و سبک زندگی خوب و شاد را بیاموزید
منبع + +
دقیقا همینطوره
مطلبی خوندم که توی دانمارک در یک بیمارستان بسیاری از بیماری هارو با موسیقی درمان میکنن!