تحلیل تکنیکال در بازار سهام؛ الگوی بازگشتی
قبل از اینکه بخواهم وارد بحث الگوی بازگشتی شوم لازم است یک نکته بسیار مهم و حیاتی را مطرح کنم. همواره کسانی که قصد خرید یک سهم در بازار بورس را دارند به دنبال بهترین نقطه ورود به سهم هستند.
ولی جالب است که بدانید همیشه برای فعالیت در بازار بورس باید به دنبال نقطه خروج از سهم باشید. به خاطر همین نکته مهم است که اکثر معامله گران در بورس با شکست و ضرر مواجه می شوند.
فرض کنید یک ساختمان دچار حریق شده است. جو روانی حاکم برای خروج مردم معمولا تلفات بیشتری از خود حریق دارد. در بازار بورس ایران نیز همین شرایط حکم فرماست. وقتی یک سهم در مدار نزولی قرار می گیرد ترس از ضرر هنگفت باعث می شود صف های فروش میلیونی شکل بگیرد. در حالی که بسیاری از این سهم ها چه بسا اشتباه و بسیاری از آن ها نیز چند روز قبل سیگنال خروج را صادر کرده بودند.
لذا کسی که با تحلیل وارد سهم می شود باید همیشه به سیگنال توجه داشته باشد و تا به وجود آمدن سیگنال خروج در سهم باقی بماند و به تحلیل خود اعتماد داشته باشد، حتی اگر سهمی بر اثر جو روانی و شایعات به صف فروش برسد.
باید توجه داشت ضرر کردن در بورس طبیعی است و هیچ کسی نمی تواند ادعا کند که بدون ضرر تمام معاملاتش سودآور است. منتها باید توجه داشت با ایجاد سبد مناسب که بعدها توضیح داده خواهد شد، به گونه ای رفتار کرد که برایند معاملات ما سودآور باشد.
حال قصد داریم در ادامه مطالب جلسات گذشته به الگوی بازگشتی بپردازیم. شاید اسم الگوی بازگشتی خیلی مناسب نباشد. چون اولین چیزی که به ذهن آدم خطور می کند این است که یک روندی شروع شده و حالا با یک سیگنال بازگشتی روند می خواهد برعکس عمل کند. شاید این اتفاق بیفتد ولی احتمال آن بسیار کم است. فرض کنید با ماشین خود با سرعت ۱۰۰ کیلومتر در ساعت در جاده در حال حرکت هستید. حال چراغ بنزین روشن می شود. راننده چه کار می کند؟ این چراغ بنزین یک چراغ هشداری است که می گوید بنزین رو به اتمام است. راننده یا باید کنار بایستد و تقاضای بنزین کند یا باید با سرعت کمتری به مسیر ادامه دهد تا به یک پمپ بنزین برسد یا از مسیر رفته بازگردد و به پمپ بنزینی که از آن عبور کرده بازگردد.
پس می بینید با ظاهر شدن یک سیگنال بازگشتی (چراغ هشدار بنزین) حالت های مختلفی می تواند به وجود بیاید. به همین خاطر بهتر است به جای الگوی بازگشتی از الگوی تغییر روند استفاده کنیم. ولی از آن جایی که معمولا در همه مطالب این اسم مرسوم شده است ما هم در مطالب خود از الگوی بازگشتی استفاده می کنیم.
زمانی که یک الگوی بازگشتی ظاهر شود روند قبلی می تواند تبدیل به یک روند خنثی یا side way شود و یا اینکه بعد از چند روز روند side way مجددا روند قبلی ادامه یابد و یا برعکس شود. لذا تشخیص الگوی بازگشتی نیاز به مهارت بسیار زیاد دارد. به طوری که با ظهور این الگوها که اکثرا نمودارهای شمعی هستند، بایستی در ورود و خروج به سهم با احتیاط بیشتری عمل نمود. در جلسات آینده الگوهای بازگشتی را به طور مفصل بحث خواهیم کرد.