دانستنی‌های سلامتی

جوراب واریس: با انواع و کاربرد این جوراب در درمان واریس آشنا شوید

بیماری واریس به معنای تورم رگ‌های خونی است که این تورم از طریق پوست قابل مشاهده است. این بیماری به طور معمول در پاها رخ می‌دهد اما قسمت‌های دیگر بدن نیز می‌توانند دچار واریس شوند. هموروئیدها نیز یک نوع واریس محسوب می‌شوند. درمان‌های مختلفی برای واریس وجود دارد که راحت‌ترین و موثرترین آن‌ها استفاده از جوراب واریس است. در این مطلب به شما انواع جوراب واریس را معرفی خواهیم کرد تا با کارکرد و میزان موثر بودن آن‌ها آشنا شوید و بتوانید انتخاب آگاهانه و موثری داشته باشید.

جوراب واریس چیست؟

رگ‌های متورم که هشدار دهنده واریس می‌باشند زمانی ملتهب می‌شوند که خون به جای بازگشت به سمت قلب در مویرگ‌های کوچک پا جمع می‌شود و در همان قسمت باقی می‌مانند. جوراب واریس کمک می‌کند که گردش خون به درستی انجام شود و از بدتر شدن این وضعیت جلوگیری به عمل می‌آورد.

جوراب واریس در کاهش درد و سنگینی پا ناشی از جمع شدن خون در رگ‌ها نیز موثر است. این جوراب که بافتی بسیار فشرده دارد به طور کلی جهت برگشت خون از پاها به سمت قلب می‌باشد.

این جوراب‌ها به نحوی طراحی شده اند که با ایجاد یک فشار ثابت در پا‌ها از تجمع زیاد و غیر عادی خون در پا جلوگیری کرده و حرکت جریان خون را به سمت قلب هدایت کنند.

این جوراب‌های طبی انواع و اقسام مختلفی دارند که در برای افراد مبتلا به واریس نسبت به شدت بیماریشان مصرف می‌شوند. جوراب‌های ساق بلند فشار بیشتری در ناحیه مچ پا ایجاد می‌کند.

جوراب‌های ساق کوتاه و انواع و اقسام این جوراب‌ها در مراکز بهداشتی درمانی برای درمان واریس وجود دارد. مطالعات نشان داده است که بیماری واریس تنها به کمک جوراب‌های واریس درمان نخواهد شد. در کنار استفاده از این جوراب‌ها نیاز است که نکات بهداشتی و پزشکی نیز در نظر گرفته شود.

بیماری واریس چیست؟

رگ‌های خونی داخل بدن انسان مانند سوپاپ‌های یک طرفه‌ای عمل می‌کنند که خون را به سمت قلب هدایت می‌کنند. در صورتی که این جاده‌های یک طرفه ضعیف شوند و یا آسیبی ببینند، خون درون آن‌ها به راحتی جریان پیدا نمی‌کند.

این حالت سبب می‌شود که رگ‌ها و وریدهای واریسی در هر قسمت از بدن مشاهده شوند. رگ‌های واریسی بسیار رایج هستند و این رگ‌ها بسیار خطرناک می‌باشند. عواملی مانند چاقی، جنسیت زن، عدم تحرک و ورزش، سابقه خانوادگی می‌توانند در پیدایش واریس تاثیر داشته باشد.

واریس در دوران بارداری نیز بیشتر رخ می‌دهد. به طور معمول یک معاینه عادی توسط پزشک می‌تواند پیدایش واریس را به بیمار اطلاع دهد. ولی گاهی اوقات نیز نیاز است که آزمایش‌های پیشرفته تر و بیشتری برای پی بردن به این بیماری انجام شود.

در واریس رگ‌های خونی پا متورم می‌شوند و یا شبکه‌های عنکبوتی مانند به رنگ آبی یا قرمز در پا مشاهده می‌گردند
در واریس رگ‌های خونی پا متورم می‌شوند و یا شبکه‌های عنکبوتی مانند به رنگ آبی یا قرمز در پا مشاهده می‌گردند

علائم بیماری واریس

به طور عادی زمانی که رگ‌های خونی پا متورم می‌شوند و یا شبکه‌های عنکبوتی مانند به رنگ آبی یا قرمز در پا مشاهده می‌گردند، شخص به واریس مبتلا شده است. اما علائم و نشانه‌هایی که می‌تواند به عنوان یک هشدار برای شخص بیمار باشد به این ترتیب است :

  • احساس ضعف و یا سنگینی در پا ها
  • سوزش و گرفتگی عضلات پا و تورم غیر عادی در این ناحیه
  • درد پا پس از نشستن‌های طولانی مدت
  • خارش و سوزن سوزن شدن یک قسمت در پا
  • تغییر رنگ پوست در یک قسمت از پا

عوامل تاثیر گذار در بهبود واریس

در صورتی که به این بیماری مبتلا باشید چندین عامل می‌تواند در بهبودی آن تاثیرگذار باشد. کاهش وزن، استراحت بدن به خصوص ناحیه پا بعد از خستگی، ورزش کردن، استفاده از لباس‌های آزاد، اجتناب از زیاد نشستن در طولانی مدت، عدم استفاده از کفش‌های تنگ و پاشنه بلند و مصرف غذاهای کم نمک از عوامل تاثیرگذار در بهبودی واریس می‌باشند.

البته بهترین راه کار استفاده از جوراب واریس Compression stockings است. بیشتر پزشکان و متخصصین استفاده از جوراب واریس را یک راه کار مطمئن و ساده می‌دانند.

انواع جوراب واریس

افراد مبتلا به واریس می‌بایست نسبت به شدت و وخامت واریس پای خود از جوراب مناسب استفاده کنند. به طور کلی سه نوع جوراب وجود دارد. جوراب شلواری واریس، جوراب فشاری، جوراب ضد آمبولی.

جوراب شلواری واریس

این دسته از جوراب‌های واریس به صورت جوراب شلواری هستند. این مدل‌ها زیاد تنگ نمی‌باشند و کمی لطیف تر از دیگر مدل‌های جوراب واریس می‌باشند.

جوراب فشاری DVT

این دسته از جوراب واریس در اندازه‌های مختلف وجود دارد. معمولا جوراب‌های فشاری واریس جهت ترمبوز ورید عمقی مورد استفاده قرار می‌گیرند. جوراب واریس مدل فشاری به طور معمول بعد از عمل جراحی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

برخی از انواع آن‌ها نیز به صورت جوراب شلواری می‌باشند و برخی دیگر زیر زانویی هستند. زیر زانویی مصرف گسترده تر و طرفداران بیشتری دارد. این دسته از جوراب‌ها بیشتر جهت برگشت خون از پاها به سمت قلب و از بین بردن تورم ساق پا و مچ پا مورد استفاده قرار می‌گیرد.

جوراب‌های فشاری مدل‌های مختلفی دارد. میزان فشار این جوراب‌ها قابل تنظیم و تغییر است. طبق تجویز پزشک مورد استفاده قرار می‌گیرد. میزان فشار موجود در این جوراب‌ها را با واحد میلی متر جیوه محاسبه می‌کنند.

میزان فشار این جوراب‌ها به صورت ۲ عدد مشخص می‌شود که این دو عدد میزان فشار جیوه موجود در جوراب است که در قسمت مچ پا و در قسمت بالای پا اعمال می‌شود.

جوراب ضد آمبولی TED

جوراب واریس ضد آمبولی که با علامت اختصاری TED شناخته می‌شود به طور عمده پس از عمل جراحی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

از آن جایی که بیماران پس از عمل جراحی معمولا مدت زمان زیادی را در حال استراحت بر روی تخت خواب هستند احتمال واریس و تورم رگ‌های پا در آن‌ها زیاد است. جوراب‌های ضد آمبولی واریس در بر طرف کردن مشکلات پس از جراحی به بیماران کمک می‌کند.

جوراب واریس خفیف

این نوع جوراب‌ها بین ۸ تا ۱۵ میلی متر جیوه فشار بر پا‌ها وارد می‌کنند که این میزان کم ترین میزان فشار در جوراب واریس است.

این سطح بیشتر در مورد پاهای خسته به کار برده می‌شود در کاهش تورم و التهابات پا کمک می‌کند. برای سفر‌های کوتاه مدت، کارگرانی که کار ایستاده مداوم دارند گزینه مناسبی است.

جوراب واریس ملایم

این نوع جوراب‌ها بین ۱۵ تا ۲۰ میلی متر جیوه فشار بر پا‌ها وارد می‌کنند. این فشرده سازی سطحی ملایم است که برای بیشتر افرادی که به واریس مبتلا هستند توصیه می‌شود. این جوراب‌ها معمولا برای تسکین مچ پا در طول دوران بارداری مفید می‌باشد.

جوراب واریس ترمبوز عمیق DVT

جوراب واریس ترمبوز عمیق DVT برای رساندن خطر ترمبوز وریدی عمیق به کم ترین میزان، مورد مصرف قرار می‌گیرد. این جوراب‌ها می‌توانند بیشترین حالت‌های واریس را درمان کنند. کاهش دردهای وریدی واریس و کاهش شبکه‌های عنکبوتی پا به کمک این جوراب امکان پذیر است.

[su_label type=”important”]بیشتر بخوانید:[/su_label] اسکلروتراپی چیست؟

جوراب واریس ثابت

این جوراب‌ها بین ۲۰ الی ۳۰ میلی متر جیوه بر پاها فشار وارد می‌کنند. این فشار یک فشار ثابت است که برای واریس شدید به کار برده می‌شود و ممکن است شبکه‌های عنکبوتی پا را تشدید کند.

معمولا این جوراب واریس برای افرادی که تورم غیر طبیعی در پاها دارند مورد استفاده قرار می‌گیرد. در پرواز‌های طولانی مدت به کار گرفته می‌شود. جوراب ثابت در کاهش ناگهانی فشار خون پا به دلیل عدم فعالیت‌های طولانی مدت بسیار موثر است. حتی برای بیماران پس از عمل جراحی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

جوراب واریس شدید

این جوراب‌ها بین ۳۰ الی ۴۰ میلی متر جیوه بر پا‌ها فشار وارد می‌کنند. معمولا این جوراب تحت شرایط بسیارحاد و بحرانی و تنها با مجوز پزشک تجویز می‌شود. این جوراب کمک می‌کند که ورید‌های بسیار ملتهب واریسی از بین بروند. شبکه‌های عنکبوتی را محو می‌کند در درمان نارسایی‌های مزمن CVI موثر می‌باشد.

جوراب واریس بسیار شدید

این جوراب‌ها بین ۴۰ الی ۵۰ میلی متر جیوه بر پاها فشار وارد می‌کنند. این فشار بسیار شدید است و در مورد نارسایی شدید وریدی تجویز می‌شود. معمولا بیمارانی که از این نوع جوراب استفاده می‌کنند قادر به حرکت زیاد نیستند و ترجیح می‌دهند که در تخت خواب استراحت کنند.

اندازه‌های جوراب واریس

بیشتر افراد مبتلا به واریس ترجیح می‌دهند که از جوراب‌های ساق کوتاه استفاده کنند چرا که پوشیدن جوراب شلواری کمی دشوار است.

جوراب‌های ساق کوتاه طرفداران بیشتری دارد ولی تمامی این انتخاب‌ها بستگی به تجویز پزشک دارد. میزان سطح فشرده سازی در جوراب‌های واریس متفاوت است و به طور کلی تمامی جوراب‌های واریس در ۵ سطح تولید می‌شوند.

راهنمای استفاده از جوراب واریس

همان قدر که جوراب می‌تواند مفید و موثر باشد، در صورتی که به درستی از آن استفاده نشود می‌تواند مشکل ساز نیز باشد. جوراب‌های واریس معمولا به دلیل آن که بسیار تنگ هستند سبب سوزش پوست می‌شوند.

بنابراین بهتر است که این جوراب‌ها مدت زمان طولانی به پا نکنیم. قبل از استفاده جوارب واریس پا را به خوبی تمیز کنید و یک لوسیون مرطوب کننده ملایم بر روی پا بمالید. مدتی صبر کنید تا لوسیون جذب پوست شود سپس جوراب واریس را بپوشید.

اگر از جوراب‌های ساق بلند واریس استفاده می‌کنید حتما دقت کنید که جوراب هیچ گونه چین خوردگی نداشته باشد. نادرست پوشیدن جوراب نه تنها به درمان آن کمک نمی‌کند بلکه می‌تواند مشکل واریس را تشدید کند.

جوراب‌های واریس به خصوص مدل‌های ساق بلند را برای مدت زمان طولانی استفاده نکنید.

[su_label type=”important”]بیشتر بخوانید:[/su_label] درمان خانگی واریس: ۸ روش ساده که احتمالا تا به حال نشنیده‌اید!

منبع + + + + +

شکوفه آزادگان

دستی بر قلم دارم و از زوایای مختلف دنیا را زندگی می کنم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا