درک یک پایان نوشتهی جولیان بارنز
جولیان بارنز Julian Barnes با نام کامل جولیان پاتریک بارنز (۱۹۴۶) نویسنده و منتقد ادبی انگلیسی است که تحصیلات خود را کالج مگدالن آکسفورد گذرانده است. جولیان بارنز به شدت به ادبیات فرانسه و به ویژه “فلوبر” علاقه مند و البته وفادار است. از جمله آثار او میتوان به “دیار مترو”،” رمان درک یک پایان”، “قبل از آشنایی او با من”، “دربارهاش حرف بزنیم”، مجموعه داستان “عبور از کانال”، “چیزی برای ترسیدن وجود ندارد”، “هیاهوی زمان” اشاره کرد. در ادامه با تحلیل و بررسی رمان درک یک پایان The Sense of an Ending با نت نوشت همراه باشید.
درک یک پایان The Sense of an Ending
سیری در زمان و تعقل
جولیان بارنز Julian Barnes سال ۲۰۱۱ جایزه “بوکر” را برای رمان درک یک پایان دریافت کرد. “جولین بارنز” قبلا سه بار، در سالهای ۱۹۸۴، ۱۹۹۸ و ۲۰۰۵ به لیست نهایی نامزدهای جایزه بوکر راه پیدا کرده بود اما موفق به دریافت آن نشده بود. زمان داستان این رمان دههی شصت میلادی است که چهل سال بعد توسط یکی از شخصیتها روایت میشود.
بیشتر بخوانید: دفترچه ممنوع اثر آلبا دسس پدس
“تونی وبستر” در واقع شخصیت اصلی داستان و راوی آن است. این داستان به نوعی روایتگر گذر زمان و تاثیر آن بر روان انسان است. “وبستر” از ماجراهایی که در گذشته بین خود و دوستان دبیرستانیاش شکل میگیرد، در فصل اول میگوید. فصل دوم و آخر رمان درک یک پایان روایت از زمان حال راوی است. در این داستان، اتفاقات گذشته آثار ناگواری را به همراه دارند.
در داستان گذشته “وبستر” و دوستانش، مسائل بسیاری مطرح میشود و اتفاقات متنوعی میافتد که این ماجراهای پی در پی میتوانند به مهیج شدن آن کمک کنند. این ها خاطراتی هستند که او در دهه ششم زندگی هنوز غرق آن هاست و فراموش نمیکند. مسائلی که در این خاطرات مطرح میشود مسائل عجیب و خارق العادهای نیست و به موضوعاتی چون خیانت، خودکشی، روابط نامعقول و کینهها میپردازد.
راوی داستان رمان درک یک پایان به گونهای نامنظم جوانی خود را واکاوی میکند و در مطرح کردن مسائلی که روحش را آزرده میکند هیچ امتناعی نمیکند. “وبستر” که گویی با این واکاوی و روایت به نوعی خود را آزار میدهد، میتواند مخاطب را سخت درگیر داستان خود کند.
شاید یکی از دغدغههای اصلی “جولیان بارنز” دشواری و پیچیدگی فهمِ گذشته ای است که ظاهرا همه چیز آن کاملا روشن است. شاید واضح و روشن بودن گذشته انسانها به ظاهر واضح و روشن باشد و بتوان آنها را به راحتی روایت کرد اما این تنها پوسته سطحی ماجرا است. گذشته به طور کلی دارای پیچیدگیها و لایههای مختلفی است که تامل و تفکر بسیاری را میطلبد.
این رمان تنها روایت گذشته چند جوان نیست. در زمان حال، وبستر مسئلهای را مطرح میکند که پیش از آن اشارهای نشده و مخاطب را میتواند غافلگیر کند. این است که مخاطب تازه در پایان رمان میفهمد که مقصود “وبستر” از مرور خاطرات دوران نوجوانی اش چیست. در وجود “وبستر” انگار جراحتی قدیمی وجود دارد که در طول عمر خود همواره با او بوده است.
بیشتر بخوانید: راههای برگشتن به خانه نوشتهی آله خاندرو سامبرا
این جراحت یا زخم از زمانی دوباره تازه میشود که “وبستر” برای اولین بار به خانهی دختر مورد علاقهاش میرود و با خانوادهی وی آشنا میشود. “وبستر” بدون اینکه عکس العملی فوق العاده به این اتفاق نشان بدهد انگار به نوعی تحقیر میشود. در ادامه بررسی رمان درک یک پایان میتوان گفت شاید این اولین جرقه داستان “وبستر” در این رمان است. دیدار وبستر و خانوادهی “ورونیکا” زندگی راوی را برای همیشه دچار تحولی عمیق میکند.
در رمان درک یک پایان اتفاقی که به سادگی روایت میشود و دیدار یک پسر جوان با یک خانواده در یک آخر هفته است، هستهی اصلی زندگی وی را شکل میدهد و این تجربهای است که شاید بسیاری از انسانها آن را حس کرده اند. اتفاقی ساده، تاثیری شگرف را به همراه دارد.
رمان The Sense of an Ending با ترجمهی حسن کامشاد توسط انتشارات نشر نو منتشر شده است.
کاش یکم بیشتر تفسیرش میکردین
من کتابو خوندم برای اولین بار بود که کتابی رو اصلا درک نکردم