فیلم Anna ساختهی لوک بسون؛ از اتهامات جنسی تا فروش پردهی نقرهای
فیلم Anna آخرین ساختهی کارگردان، نویسنده و تهیهکنندهی مطرح فرانسوی یعنی لوک بسون Luc Besson پس از فیلم The Lady عملاَ دومین شکست او در گیشه است. از آن جایی که فیلم Anna که حرف و حدیثهای زیادی دربارهی اتهامات جنسی کارگردان آن در اخبار هالیوودی پیچیده است، نت نوشت این فیلم را برای بررسی انتخاب کرده است. البته خود کارگردان هر نوع رفتار ناشایست را تکذیب میکند!
فیلم Anna
از اتهامات جنسی تا فروش پردهی نقره ای
بعد از فیلم علمی و تخیلی Valerian and the City of a Thousand Planets (والرین و شهر هزار سیاره) که بودجهی ۱۸۰ میلیون دلاری داشت، Luc Besson به سراغ فیلم Anna با بودجهی ۳۰ میلیون دلاری رفت.
به دلیل اتهامات رفتارهای غیر اخلاقی که لوک بسون درگیر آن شد و سند ون روی، بازیگر آخرین فیلم این کارگردان، یعنی فیلم Valerian and the City of a Thousand Planets، به او وارد آورد، بارها منجر به تاخیر افتادن اکران این فیلم شد و بالاخره با تأخیری تقریباً یک ساله روی پردهی سینماهای جهان رفت.
سند ون روی مدعی بود که لوک بسون در هتلی او را مورد آزار و اذیت جنسی قرار داده است؛ منتقدان سینما معتقدند که این موضوع روی فروش فیلم Anna تاثیر چندانی نداشته است.
گفتنی است ساشا لوس Sasha Luss (بازیگر تازه کار و مدل معروف روسی)، هلن میرن Helen Mirren ، لوک ایوانز، کیلین مورفی، لرا ابوا و … از بازیگران فیلم Anna هستند. کیلین مورفی، بازیگر فیلمهای معروفی همچون ۲۸ Days Later (بیست و هشت روز بعد)، Batman Begins (بتمن آغاز میکند) و Inception (تلقین) و سریال پیکی بلایندرز و … بوده است.
دربارهی کارگردان فیلم Anna باید گفت که Luc Besson، کارگردان، فیلمنامهنویس و تهیهکننده متولد ۱۹۵۹ در پاریس است. او در نوجوانی به دلیل علاقهی وافری که به سینما داشت، تحصیل را رها کرد و به حرفهی فیلمسازی مشغول شد.
او خالق فیلم هایی چون Léon: The Professional (لئون: حرفهای)، Lucy، فیلم The Fifth Element (عنصر پنجم)، فیلم District 13 (بلوک ۱۳) و… است.
[su_label type=”important”]بیشتر بخوانید:[/su_label] فیلم Lucy ساخته لوک بِسون؛ تراوشات و تواناییهای شگفت انگیز ذهن بشر
داستان فیلم Anna از این قرار است که آنا پولیتاوا با بازی ساشا لوس Sasha Luss معتاد مواد مخدر، به فروش عروسکهای خیمه شب بازی در بازار محلی مسکو مشغول است. او که در وضعیت روحی و فیزیکی خوبی به سر نمیبرد، زندگی سختی را میگذارند.
این معضلات باعث میشود او از زندگی نا امید شده و با یک پیشنهاد، وارد شغل پردردسر اما جذاب جاسوسی شود. حال او جاسوسی است که توسط یک استعدادیاب به یک آژانس مدلینگ در پاریس معرفی میشود. آنا به سرعت وارد دنیای مد شده و در کارش پیشرفت میکند. او زن جوانِ وحشتناک و بی رحمی است که زمان خود را بین دو شغل کاملاَ متفاوت تقسیم میکند: مدلی حرفهای و قاتل درجه یکی که برای دولت روسیه کار میکند.
[su_label type=”important”]بیشتر بخوانید:[/su_label] فیلم Valerian and the City of a Thousand Planets
هنگامی که لنین میلر با بازی Cillian Murphy، عامل CIA وارد میشود، با جریاناتی جدید مواجه میشود. در این مسیر پستی و بلندیهایی وجود دارند که روایت پردههای پایانی فیلم Anna را تشکیل میدهند.
آنا میفهمد که زندگی که در آن جان بقیه را میگیرد شاید واقعا آن زندگی نیست که او خواهانش است. در پایان، آنا می خواهد همه چیز را رها کند، اما او باید یک برنامهی فوق العاده زیرکانه برای دستیابی به این هدفش طرح ریزی کند.
لوس در صحنههای اکشن موفق و فراتر از انتظار ظاهر شده است و بار اصلی فیلم را به دوش میکشد. البته که نقش مدیر ارشد KGB را هلن میرن به شیوهای مثال زدنی و بینظیر ایفا کرده است.
نقشآفرینی ایوانز نیز قابل تحسین و متفاوت با دیگر کاراکترهایی است که بازی کرده و همین مورد، برخی از ضعفها را پوشش میدهد و جبران میکند.
داستان، مامور سیا شخصیتی که پیشتر معرفی شده را به نحوی غافلگیر کننده، مجددا به کار میگیرد و به حال خود رها نمیکند، این از نقاط جذاب فیلم است.
به گفتهی منتقدان این موضوع، تقریبا همان طرح کلی داستان فیلم دختری به نام نیکیتا (La Femme Nikita) است که همین کارگردان، آن را در سال ۱۹۹۱ ساخت ظاهراَ با این قصد که نشان دهد فرانسویها میتوانند در ساختن فیلمهای اکشن از هالیوود نیز پیشی بگیرند.
Anna داستان یک خط را پیش میبرد، در نقطهی نهایی فلشبک میزند و همان خط را از زاویهی دیگری به تصویر میکشد. بارها و بارها فیلم از یک مسیر روایت استفاده میکند و آن را ادامه میدهد، سپس به عقب میپرد و هر پیچش و تاب جدید، یک موضوع پنهان را آشکار میکند به شکلی که خطوط روایی داستان، مرتباَ در تایم لاینهای مختلف جابهجا میشود.
به محض این که مخاطب با یک خط داستانی برای مثال رفتن آنا به فرانسه ارتباط برقرار کرده و سپس پیچش ناگهانی و تأثیرگذاری را مشاهده میکند. این بازیهای زمانی شاید ایدهی جالبی به نظر برسند و پتانسیل بالایی از خودشان نشان دهند، اما استفادهی بیش از حد از آن، ساختار فیلم را دچار سردرگمی کرده است. با این حال فیلم جذابیت و ویژگیهایی مسحورکنندهی مخصوص به خود را دارد.
فیلم Anna در باکسآفیس هم اصلاَ موفق عمل نکرد و در نهایت توانست بودجهی خود را جبران کند. هر چند به سختی درآمدش را به این رقم نزدیک کرد.
فیلم با کیفیت آثار همچون لئون حرفهای زمین تا آسمان فاصله دارد به شکلی که بسون در سیر کارگردانیاش با افول ملموسی مواجه شده است. او از دوران اوج خود مدتهاست که فاصله گرفته و نه میتواند یک فیلم اکشن صرف هیجان انگیز بسازد و نه یک فیلم معمایی با داستانی پیچیده. فیلم جدید بسون در نهایت میتواند یک اثر سرگرم کننده دو ساعته باشد و به سرعت از ذهن مخاطب فراموش شود و لاغیر.
فیلم Anna از آن دسته آثاری است که تریلرهایشان وعدهی فیلم جذابتری را میدهند و محصول نهایی، در ارائهی المانهایی که وعده داده، ناکام مانده و شکست میخورد.
انتظار میرفت لوک بسون با این اثر به دوران اوجش بازگردد و حرفهای جدیدی را در ژانر اکشن ارائه دهد. اما آنا رونوشتی از فرمول موفق آثار دیگر خود بسون و دیگر کارگردانان محسوب میشود که در همین رویکرد هم نتوانسته موفق عمل کند.