دانستنی‌های سلامتی

علت های نفخ شکم که نباید بی تفاوت از کنار آن‌ها رد شوید

۴+

اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که بیشتر مواقع از نفخ شکم رنج می‌برید از علت های نفخ شکم نباید بی تفاوت بگذرید هر چند که شما تنها کسی نیستید که این مشکل را دارید. نفخ شکم که نوعی عارضه مزمن و دوره ای محسوب می‌شود علت های گوناگونی دارد. تغذیه نامناسب، استرس زیاد، مصرف داروهای خاص و حتی آلودگی هوا از جمله مواردی است که عامل نفخ شکم است. نفخ مداوم شکم گاهی نشان دهنده ابتلا دستگاه گوارش فرد به باکتری کاندیدا است. نفخ شکم از بیماری‌هایی است که به ظاهر عارضه ای بی اهمیت است در حالی که وجودش نشانه دهنده بیماری است که باید شناخته و درمان شود. معمولا گاز و نفخ در دستگاه گوارش وقتی شدید نباشد مشکلی هم برای شخص ایجاد نمی‌کند. ولی بسته به شدتش گاهی زندگی اجتماعی فرد را تحت تاثیر قرار می‌دهد و او را منزوی می‌کند. افرادی که این مشکل را دارند متوجه شده اند با خوردن بعضی از غذاها و داشتن بعضی عادت ها حال شان بهتر یا بدتر می‌شود. نت‌نوشت امروز را بخوانید تا درباره علت های نفخ شکم بیشتر بدانید.

بیشتر بخوانید: علل نفخ شکم در زنان که غیر عادی است

علت های نفخ شکم

مشکل هضم در دستگاه گوارش

مشکل در هضم غذا از جمله علت های نفخ شکم است. افراد مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر یا IBS، زخم معده، حساسیت به پروتئین گندم یا سلیاک از جمله عواملی است که باعث بروز نفخ شکم می شود. تحقیقات نشان داده است افرادی که به سندروم روده تحریک پذیر مبتلا هستند بین ۲۳ تا ۹۶ درصد آن‌ها نفخ شکم دارند. ۵۰ درصد این افراد اختلال هضم به نام دیس پپسی dyspepsia و ۵۶ درصد یبوست های مزمن دارند که همه و همه به نفخ شکم منجر می‌شود.

بیشتر بخوانید: سم زدایی روده بزرگ و درمان یبوست با ۲ روش خانگی معجزه آسا

احتباس مایعات

احتباس مایعات یکی از علت های نفخ شکم است. گاهی مایعات بدن در بخش شکم یا لگن جمع می شود که علاوه بر نفخ شکم افزایش سایز بدن را هم سبب می شود. احتمالا متوجه شدید گاهی سایز دور کمرتان صبح‌ها با شب‌ها گاهی بین ۴ تا ۸ سانتیمتر فرق می کند. در صورتی که متوجه این مشکل شده اید بهتر است تحت نظر پزشک با انجام آزمایش های لازم، عفونت دستگاه گوارش یا بیماری های کبد بررسی شود. چون گاهی حتی سرطان کبد ممکن است منجر به جمع شدن مایعات بدن در شکم و لگن شود. هپاتیت نیز از دیگر بیماری‌هایی است که باعث نفخ شکم و احتباس مایعات بدن در شکم و نفخ آن می شود. اگر همراه با نفخ شکم علائمی دیگری مثل استفراغ، دردهای شکم، هضم نشدن غذا، و کاهش وزن دارید حتما به پزشک مراجعه کنید.

کمبود آب بدن

علت های نفخ شکم

کمبود آب از علت های نفخ شکم

پس از مصرف الکل یا غذاهای حاوی نمک شکم بزرگ شده دچار نفخ می شود. کم آبی بدن نیز از دیگر علت های نفخ شکم است. اگر به اندازه کافی آب ننوشید علاوه بر نفخ شکم به احتمال زیاد یبوست نیز باعث می شود تا احساس کنید بدن تان پف کرده است. در مواقعی که غذاهای حاوی نمک یا الکل مصرف کرده اید سعی کنید بعد از آن آب زیادی بنوشید تا با دفع مایعات و مدفوع از نفخ شکم جلوگیری کنید. دستگاه گوارش برای هضم غذا نیاز به آب فراوانی دارد تا بهتر کار کند. آب باعث شکسته شدن قطعات غذا می شود. پس سعی کنید حداقل ۸ تا ۱۰ لیوان آب در طی روز بنوشید. اگر بتوانید بیشتر آب بخورید مسلما بهتر است. یکی از برنامه هایتان نوشیدن آب نیم ساعت قبل از غذا باشد.

یبوست

یکی از اصلی ترین علت های نفخ شکم یبوست است. در صورتی که با خوردن غذاهای خاصی دچار یبوست و نفخ شکم می شوید بهتر است آن (ها) را از برنامه غذایی‌تان حذف و به جای آن‌ها فیبر بیشتری مصرف کنید. خوردن فیبر به همراه آب زیاد مانع از یبوست می شود. تغییر روش در برنامه غذایی و فعالیت های روزانه مثل نرمش و ورزش  از جمله پیاده روی به میزان زیادی یبوست را برطرف و از بروز مجدد آن جلوگیری می کند.

بیشتر بخوانید: درمان طبیعی یبوست با چای گیاهی و آبمیوه و حرکات ورزشی و باید نبایدهای درمان یبوست

حساسیت به غذا

حساسیت به غذاهایی مثل سویا، غذاهای حاوی گلوتن، برخی از کربو هیدات‌ها از دیگر عوامل بروز نفخ شکم است. چند روزی برنامه غذایی‌تان را بررسی کنید تا در صورتی که نسبت به غذای خاصی حساسیت دارید و دچار نفخ شکم می شوید بلافاصله آن را از برنامه غذایی‌تان حذف کنید. بعضی از افراد به لاکتوز حساسیت دارند و نمی‌توانند آن را هضم کنند. بعضی دیگر سلیاک دارند و هضم فرآورده های گندم برایشان مشکل است. اگر جزو این دسته از افراد هستید از شیر و فرآورده های گندم نباید استفاده کنید.

غذاهای محرک

بعضی از غذاها مثل انواع کلم، سیب زمینی، حبوبات نسبت به بقیه غذاها نفخ بیشتری در معده و روده ایجاد کرده باعث بادکردگی شکم می‌شود. در واقع هضم این غذاها برای دستگاه گوارش سنگین است. در نتیجه وقتی ذرات این غذاها برای هضم شکسته می‌شود تولید نفخ دستگاه گوارش می‌کند.

بیشتر بخوانید: چرا لوبیا باعث نفخ می‌شود؟ چگونه لوبیا بخوریم تا نفخ نکنیم؟

روش پخت

روش و نحوه پخت یکی از بهترین روش های جلوگیری از نفخ کردن است. از آن جا که هضم پوسته سخت حبوبات برای بعضی از افراد مشکل است، بهتر است قبل از پخت آن ها را در آب خیس کنید. برای دانه های سخت تر مثل نخود و لوبیا چیتی حتی بهتر است شب تا صبح بگذارید خیس خورده، آب آن را دور بریزید و با اضافه کردن آب تازه آن ها را بپزید.

افرادی که از نفخ دستگاه گوارش رنج می‌برند به جای غذاهای سرخ کرده باید از روش های دیگر طبخ غذا مثل پختن، کبابی در فر و بخارپز استفاده کنند. تا می‌توانید از غذاهای سرخ‌ کردنی و فست فود دوری کنید.

بیشتر بخوانید: درمان طبیعی یبوست کودکان

تند خوردن و تند نوشیدن

به سرعت غذا خوردن و تند نوشیدن آشامیدنی‌ها باعث می‌شود تا هوای بیشتری وارد معده و ایجاد نفخ شود. جویدن آدامس، ناخنک زدن به کلوچه به عنوان میان وعده و نوشیدن آب گوشت از دیگر مواردی است که تولید نفخ می‌کند.

استرس

همه جا پای استرس در میان است. استرس به دلیل ضعیف کردن سیستم ایمنی بدن، تقریبا کل نظم بدن را به هم می ریزد. وقتی شخص عصبی می شود یا اضطراب و استرس دارد معده نمی‌تواند به طور طبیعی غذا را هضم کند.

بیماری سیبو

یکی از بیماری های دستگاه گوارش رشد زیاد باکتری ها در آن است که منجر به بیماری سیبو و در نتیجه نفخ شکم می شود. در صورتی که احتمال می دهید به بیماری سیبو مبتلا باشید حتما باید تحت نظر پزشک قرار گیرید.

بیشتر بخوانید: خواص کلم بنفش در درمان نفخ معده

عفونت

مبارزه بدن با انواع عفونت ها باعث بروز انواع التهابات و در نتیجه نفخ شکم می شود. به علائم دیگری مثل تب، قرمزی یا راش (خارش و سرخ شدن) پوست، درد در ناحیه شکم، بزرگ شدن غده های لنفاوی توجه کنید. اگر چنین علائمی دارید به احتمال زیاد بدن‌تان دچار عفونتی است که باید برطرف شود و البته مراجعه به یک پزشک متخصص عفونی بهترین راه است.

تغییرات هورمونی

تغییرات هورمونی در دوره های مختلف زندگی بخصوص در زنان یکی از علت های نفخ شکم است. مثلا بسیاری از خانم ها قبل از عادت ماهانه دچار بزرگی شکم و نفخ می شوند که گاهی حتی ممکن است ۲ هفته طول بکشد. عادت ماهانه نامنظم، فیبروم، گرفتگی عضلات شکم و کمر از دیگر عوامل بروز نفخ شکم است.

انسداد روده

در بعضی موارد نفخ شکم در نتیجه بسته شدن یا انسداد روده ها به وجود می آید. اگر علاوه بر نفخ شکم علائمی مثل یبوست، استفراغ و حالت تهوع دارید احتمال دارد که روده کوچک یا روده بزرگ با حضور توده ای بسته شده باشد. معمولا این بیماری با درد هم همراه است. اگر این علائم را دارید حتما به یک پزشک مراجعه  کنید.

سرطان

ابتلا روده بزرگ به تومورهای سرطانی نیز از دیگر علت های نفخ شکم است. اگر علایمی مثل راش های پوستی، تب، یبوست یا اسهال، خون در مدفوع، کاهش وزن، درد در لنف های زیر گوش یا کشاله ران و زیر بغل، خستگی، عدم تمرکز و فراموشی، در خانم‌ها عادت نامنظم ماهیانه، و هموروئید دارید حتما به پزشک مراجعه کنید تا با انجام آزمایش و کولونوسکوپی از سلامت روده بزرگ اطمینان حاصل کنید.

معمولا برای رفع نفخ شکم راه حل های درمانی خانگی خوبی وجود دارد که پیش از این در نت نوشت از آنها نوشته ایم و با یک جست و جوی ساده در بخش سلامت می توانید آن‌ها را مطالعه کنید. ولی در صورتی که روش های گوناگونی را مثل استفاده از داروهای گیاهی، آب های دتوکس یا حتی داروهای مدرن برای رفع نفخ شکم و درمان طبیعی یبوست استفاده کرده اید و جواب مناسبی نگرفته اید بهتر است هر چه سریع تر برای انجام آزمایشات لازم به پزشک متخصص مراجعه کنید.

بیشتر بخوانید: درمان طبیعی هموروئید و راه های پیشگیری از بواسیر

روش های کنترل نفخ و گاز دستگاه گوارش

برای آن که بتوانید از دردسرهای این بیماری رها شوید موارد زیر را رعایت کنید.

  • آدامس نجوید. با جویدن آدامس هوای بیشتری وارد معده تان می شود. اگر جویدن آدامس را دوست دارید از کندر خوراکی و سقز استفاده کنید. به این ترتیب نوعی درمان گیاهی را هم تجربه می‌کنید.
  • سیگار را ترک کنید.
  • غذاهای سرخ کردنی را کنار بگذارید و از غذاهای پخته، کبابی در فر(نه روی زغال) و بخارپز استفاده کنید.
  • برای چند هفته غذاهای حاوی فیبر زیاد را کنار بگذارید. سپس هر هفته به تدریج یکی از غذاهای حاوی فیبر را به برنامه غذایی تان اضافه کنید.
  • به آرامی غذا بخورید. غذا را به خوبی بجوید.
  • استرس را کاهش دهید. با انجام یوگا، مدیتیشن و رایحه درمانی اضطراب را از خود دور کنید.
  • از فرآورده های پروبیوتیک دار استفاده کنید.
  • از زنجبیل، پاپایا، چای نعنا فلفلی (اگر رفلاکس معده دارید از نعنا استفاده نکنید)، رازیانه ( به صورت چای یا پودر) برای هضم بهتر غذا استفاده کنید.

با رعایت این موارد در طی یک هفته ناراحتی برطرف می‌شود. در صورتی که اسهال، یبوست و کاهش وزن دارید حتما به پزشک مراجعه کنید. گاز و نفخ دستگاه گوارش اگر به صورت یک بیماری دوره ای ظاهر شود یعنی گاهی خوب شود و گاهی دوباره ظاهر شود نشانگر مشکلات دیگری است که نیاز به بررسی حرفه ای سلامتی شخص توسط یک متخصص دارد

منبع: davidwolfe.com

برای درج دیدگاه کلیک کنید

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پربازدیدترین‌های این هفته در نت‌نوشت

برو بالا