رمان دست سرنوشت نوشتهی گیوم موسو
رمان دست سرنوشت (با نام اصلی: Lappel de iange) از نویسندهی فرانسوی، گیوم موسو Guillaume Musso است. به نظر میرسد که بیشترین چیزی که در نوشتن برای این نویسندهی ۴۲ ساله مطرح است، جذابیت فراوان و کشش داستان هایش است. او در یکی از مصاحبه هایش اذعان میکند که
“من طوری مینویسم که اگر جای خواننده بودم دوست داشتم آن را بخوانم.“
همانطور که میدانیم ادبیات پلیسی در جهان از انواع ادبی پرطرفدار به حساب میآید. این ژانر داستان همواره طرفداران پروپاقرص خود را داشته و دارد. اما در این بین نیز از گذشته تا کنون نگاهی وجود داشته است مبنی بر اینکه ادبیات پلیسی از لحاظ کیفی و عمق به اندازهی دیگر انواع ادبی نیست.
اما تنها با نگاهی اجمالی بر آثار نویسندگان بزرگ این ژانر میتوان این نظر و نگاه را به راحتی رد کرد. چرا که این آثار شاخص چه به لحاظ فرم و ساختار و چه به لحاظ محتوا و داستان میتوانند در زمره آثار قابل تامل ادبی قرار بگیرند. در ادامه با نگاهی به رمان دست سرنوشت اثر Guillaume Musso با نت نوشت همراه باشید.
بیشتر بخوانید: وقتی نیچه گریست نوشته اروین یالوم
رمان دست سرنوشت
ادبیات پلیسی در غرب بین دهههای ۷۰ و ۸۰ میلادی به اوج خود رسید تا جایی که برای این آثار، جوایزی مهم و بین المللی نیز در نظر گرفته شد. البته گفتنی است که ادبیات پلیسی ابتدا در اروپا شکل گرفت و داستانهایی جاودانه نیز در همان قاره به این سبک روایت شد و سپس به آمریکا راه یافت و دورهی شکوفایی جدیدی را در آن کشور طی نمود.
نامدارترین نویسندگان این ژانر که انقلابی در ادبیات پلیسی برپا کردند، ریموند چندلر و دشیل همت هستند. از آثار این نویسندگان اقتباسهای سینمایی بسیار مطرحی نیز ساخته شده است.
پس از این نویسندگان و آثار آنها نیز موجی دیگر در ادبیات پلیسی در جریان است که آن را ادبیات پلیسی مدرن میدانند. آثار مدرن ادبیات پلیسی تاکید و توجه خود را معطوف شخصیت در داستان میکنند. کارآگاههای داستان نیز دیگر شخصیتهای بی گناه و اتو کشیدهی سابق نیستند.
آنها نیز دارای خصوصیات روانی خاص و شاید تعریف نشده باشند. حال در اینجا به یکی از آثار مدرن ادبیات پلیسی به نام رمان دست سرنوشت نگاهی میاندازیم.
بیشتر بخوانید: یک روز از زندگی زنی که لبخند میزد نوشتهی مارگارت درابل
شاید بتوان گفت که گیوم موسو تا حد زیادی توانسته تا در رسیدن به این هدف خود موفق باشد. آثار گیوم موسو هم اکنون از پرفروش ترین کتابها در فرانسه به حساب میآید تا جایی که در سال ۲۰۱۶، و فقط در فرانسه، حدود دو میلیون نسخه از کتاب “دختر بروکلین” نوشته موسو خریداری شده است.
رمان دست سرنوشت Call from an Angel داستانی پلیسی است که که بر پایهی یک اتفاق ساده در فرودگاه شکل میگیرد. زن و مردی با سینی قهوه و غذاهای خود با یکدیگر برخورد میکنند و سینی روی زمین میافتد.
همین جا داستان شروع میشود و احتمالا به همین سرعت نیز خواننده را با خود همراه میکند. اما نکتهای در اینجا وجود دارد که همواره که مخاطب در حال همراهی و پیگیری داستان است، منطقی در گوشهای مدام گوشزد میکند که این همه اتفاق و رخداد بدون پیشینه و تصادفی تا چه اندازه در دنیای واقعی باور پذیر است.
بیشتر بخوانید: صبحانه در تیفانی اثر ترومن کاپوتی
گفتنی است که هیچ اجباری برای منطقی بودن و واقعیت پذیر بودن داستان در دنیای ادبیات وجود ندارد اما وقتی اثری مدعی است که داستان خود را بر اساس واقع گرایی روایت میکند، این انتظار نیز پیش میآید که میزان احتمال در تصادفات نیز به گونهای صحیح محاسبه شوند.
اما در رمان دست سرنوشت علی رغم تصادفات بسیار و شاید عجیبی که وجود دارد، مخاطب با داستانی پر پیچ و خم و نه گم راه و گیج کننده طرف است که شاید توانسته است به اندازهی مطلوب کنجکاوی برانگیز، پیچیده و غافلگیر کننده باشد.
این غافلگیری و پیچیدگیها در رمان دست سرنوشت به گونهای روایت میشود که مخاطب احساس رو دست خوردگی نمیکند. این احساس شاید از معمول ترین حسهایی است که مخاطب در مواجهه با بسیاری از آثار پلیسی و جنایی میتواند تجربه کند که شاید مطلوب او نباشد.