دانستنی‌های سلامتی

۵ دلیل رایج که باعث مشکلات بینایی برای چشمان شما می شود!

به استثنای پیری عوامل دیگری نیز وجود دارند که روی دید شما تاثیر می­ گذارند و باعث مشکلات بینایی برای شما می شوند. نگاه کردن بیش از حد و طولانی مدت به صفحه نمایش های دیجیتال بدون پلک زدن، باعث فشار بر روی چشم و به دنبال آن منجر به مشکلات بینایی خفیف می­ شود. لنزهای تماسی نا­مناسب و داروهای خاص مانند داروهای ضد افسردگی ممکن است بینایی را تغییر دهند. ساییدگی قرنیه یا سایر آسیب ­های چشم نیز می­ توانند موجب تغییر بینایی شما شوند. همچنین شرایط وخیم چشم مانند گلوکوم می­ تواند بینایی شما را تحت تاثیر قرار دهد.

چشمان شما پنجره ­ای برای دیدن این جهان است. هر صبح چشمان خود را باز می­ کنید و همه چیز را در اطراف خود می­ بینید. بینایی شما مهم است تا بتواند به شما در دیدن اجسام به معنای واقعی کلمه کمک کند.

با این حال اکثر ما آگاه هستیم که مشکلات بینایی از زمانی شروع می­ شوند که سن ما بالا می­ رود. پیری روی دید شما تاثیر می­ گذارد و اگر از قبل، از عینک استفاده نکرده باشید، دچار مشکل می­ شوید.

پیری یک فرآیند طبیعی است و تغییرات همراه با آن را نمی ­توان متوقف کرد. با این حال دلایل دیگری موجب تغییر و مشکلات بینایی رایج می­ شود. در این­جا به برخی از دلایل رایج تغییر در بینایی در سال­ های جوانی اشاره می­ کنیم.

چشم ها پنجره ای برای دیدن دنیا
چشم ها پنجره ای برای دیدن دنیا
  1. بیش­ از حد خیره ­شدن به صفحه نمایش

امروزه فناوری و تولیدات آن در اوج خود قرار دارند. اما چیزی برای استراحت دادن به چشم­ هایمان چه در خانه و چه در محل کار وجود ندارد. اکثر افراد شاغل امروزه از کامپیوتر و لپ­ تاپ برای کار کردن در خانه استفاده می­ کنند و تماشای تلویزیون سرگرمی مورد علاقه آن­ها محسوب می ­شود. در واقع بیشتر کارهای روزانه هم مانند خرید به ­صورت آنلاین انجام می­ شوند.

متاسفانه ممکن است تماشای طولانی مدت صفحه ­های نمایش تغییر چشم­گیری در بینایی شما ایجاد کند. این صفحه نمایش ­ها فقط شامل تلویزیون و کامپیوتر نمی ­شوند و چشم هایتان حتی با نگاه کردن به صفحه تلفن همراه، تبلت و سایر دستگاه ­های دیجیتال تحت فشار قرار می­ گیرند.

با توجه به افزایش فناوری دیجیتال و اهمیت آن، افراد، در معرض خطر ابتلا به فشار خستگی دیجیتالی چشم (digital eye strain یا DES) قرار دارند. بعضی از علائم DES عبارتند از: خستگی چشم، خشکی چشم، تاربینی و سردرد است.

بنابراین مهم است که از صفحه نمایش دور باشید و در فواصل منظم به آن نگاه کنید و برای جلوگیری از خشکی چشم ­ها مرتب پلک بزنید. قانون ۲۰:۲۰:۲۰ را دنبال کنید یعنی هر ۲۰ دقیقه یک ­بار ۲۰ ثانیه به چشم­ ها استراحت دهید و بر اجسامی در فاصله ۲۰ فوتی تمرکز کنید.

 

خیره شدن بیش از حد به کامپیوتر سبب فشار به چشم می شود
خیره شدن بیش از حد به کامپیوتر سبب فشار به چشم می شود
  1. استفاده تمام وقت از لنزهای تماسی

لنزهای تماسی بهترین جایگزین برای عینک­ ها هستند به ویژه اگر شما با عینک روی بینی خود احساس ناراحتی کنید. لنزهای تماسی چندین نوع دارند اما معمولاً توصیه می ­شود لنزهای تماسی نرم و نفوذپدیر نسبت به گازها باشند.

اگرچه ممکن است لنزهای تماسی به راحتی پوشیده شوند و فعالیت­ های روزانه را ادامه دهند اما به مراقبت خوب نیاز دارند. لنزهای روزانه نباید برای مدت طولانی استفاده شوند زیرا ممکن است باعث عفونت چشم­ ها و حتی آسیب به قرنیه شوند که در نهایت منجر به مشکلات بینایی می­ شوند.

توصیه می ­شود برای ایمنی چشم­ ها، لنزهای تماسی را قبل از خواب از چشم خارج کنید. باید آن ­ها را در محلول مخصوص خود قرار دهید و اطمینان حاصل کنید که دستور العمل ­ها را به ­طور کامل دنبال می­ کنید.

 

  1. ممکن است قرنیه خراشیده شده داشته باشید

خراش قرنیه یا ساییدگی آن یکی از رایجترین آسیب های چشم است که در بچه ­ها و افراد بالغ به یک اندازه دیده می­ شود. ضربه به چشم، ورود مواد خارجی مانند گرد و غبار، خاک و یا خاکستر به درون چشم از عواملی هستند که می­ توانند باعث خراشیده شدن قرنیه شوند.

بعضی از علائم ساییدگی قرنیه شامل: درد، قرمزی، حساسیت به نور، تاری دید، سردرد و … است. گاهی اوقات ممکن است متوجه خراشیدگی قرنیه خود نباشید زیرا علائم بعد از آسیب یا ضربه به وجود می­ آیند.

اگر هر کدام از این علائم را تجربه کردید مهم است که به پزشک مراجعه کنید تا بلافاصله چشم شما را معاینه کند. اگر ساییدگی قرنیه خفیف باشد طی چند روز خود به خود بهبود می یابد اما اگر شدید باشد، تحت نظر پزشک باید از قطره چشمی یا پماد استفاده کنید.

 

  1. بعضی داروها ممکن است تغییراتی در بینایی ایجاد کنند

بعضی از داروها می‌توانند مشکلات بینایی مانند خشکی چشم را ایجاد کنند. ممکن است بعضی از این داروها به مدت طولانی استفاده شوند در نتیجه باعث بروز تغییرات طولانی مدت در بینایی می­ شوند.

آنتی­ هیستامین­ ها، داروهای فشار خون، داروهای ضد افسردگی و… سبب ایجاد تغییر در روند تولید محصولات اشکی می­ شوند و در نهایت منجر به خشک شدن چشم ­ها می­ شوند. خشکی چشم می ­تواند ناراحت کننده باشد و منجر به تاری دید شود. همچنین ممکن است بعضی شرایط بهداشتی مانند آرتریت روماتوئید و دیابت خطر ابتلا به خشکی چشم را افرایش دهند.

نکته مهم این است که با مشاهده هر یک از علائم بالا باید به پزشک خود مراجعه کنید. چشم­ های خشک باید بلافاصله درمان شوند زیرا مستعد عفونت هستند و ممکن است تغییرات بینایی دائمی را ایجاد کنند.

برخی داروها می توانند به چشم شما آسیب بزنند
برخی داروها می توانند به چشم شما آسیب بزنند
  1. ممکن است چشم­ های شما در وضعیت طبیعی خود نباشند

گاهی اوقات تاری دید یا مشکلات بینایی شما، نشان از وضعیت غیر طبیعی چشم ­ها دارد. به عنوان مثال اگر تغییرات چشم­گیری در بینایی احساس شود می­ تواند به دلیل یک بیماری جدی چشمی مانند گلوکوم (آب سیاه چشم) باشد.

اگرچه افراد بالای ۴۰ سال بیش­تر در معرض خطر ابتلا به بیماری قرار می­ گیرند اما افراد دیگر هم بی­نصیب نیستند. فشار بالای کره­ی چشم، دور یا نزدیک بینی، اعصاب نوری نازک، دیابت، میگرن یا سایر شرایط می­ توانند باعث گلوکوم شوند.

اگرچه گلوکوم یک بیماری غیرقابل درمان است اما ممکن است تشخیص این مسئله در مراحل ابتدایی به درمان بیماری کمک کند یا از آسیب بیشتر به چشم جلوگیری کند.

به غیر از دلایلی که ذکر شد بارداری نیز ممکن است مشکلات بینایی را به دلیل نوسانات هورمونی که به­ طور مستقیم روی دید شما تاثیر می ­گذارند، ایجاد کند. تغییر در بینایی در حین بارداری طبیعی است و معمولاً بعد از زایمان به حالت طبیعی باز می­ گردد. با این حال بهتر است برای جلوگیری از مشکلات بینایی، مرتب برای چکاپ به پزشک مراجه کنید.

بنابراین اگر متوجه تغییرات چشم­ گیری شدید، آن­ها را نادیده نگیرید. اگر تغییر در بینایی به دلیل افزایش سن نباشد ممکن است نشانه آسیب یا وضعیت خطرناک برای چشم باشد. شیوه یک زندگی سالم نه تنها به عمر شما اضافه می­ کند بلکه می­ تواند بینایی شما را به­ خوبی حفظ کند و آن را سالم نگه دارد.

 

 

نویسنده: فائزه قربانی

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا