مضرات شکر : از این سم سفید که سلامتی بدن را نابود می کند دوری کنید
از مضرات شکر چقدر می دانید؟ آیا شکر برای بدن انسان بد است؟ جواب قطعاً مثبت است. با این که کارخانه های ساخت شکر تلاش می کنند اثرات بد آن برای سلامتی را مخفی نگه دارند. محققان به شواهد واضح و روشنی دست پیدا کرده اند که طبق آن شکر مشکلات بسیاری را در بدن به وجود می آورد. مصرف بیش از حد این ماده شیرین باعث به وجود آمدن اعتیاد به شکر می شود. شکر از راه های زیادی می تواند سلامتتان را به خطر بیندازد. در ادامه با مرور مضرات شکر همراه نت نوشت باشید.
بیشتر بخوانید: جایگزین شکر
مضرات شکر :
۱- ریسک ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را افزایش می دهد
مضرات شکر دقیقا چیست؟ مصرف زیاد این ماده مشکلات قلبی را به دنبال دارد. شکر باعث به وجود آمدن التهاب در بدن می شود؛ که خطر ابتلا به بیماری قلبی عروقی را بالا می برد و البته بیماری های بسیار دیگری را هم به وجود می آورد. تحقیقات نشان می دهند که مصرف بیش از حد شکر مصنوعی خطر مرگ در اثر بیماری های قلبی را افزایش می دهد. در حقیقت، خطر مرگ بر اثر بیماری های قلبی در افرادی که بین ۱۷-۲۱% کالری خود را از شکر دریافت می کنند، دو برابر بقیه که ۸% یا کمتر شکر مصرف می کنند بیشتر است.
بیشتر بخوانید: شکر قهوه ای : مقایسه شکر سفید و قهوه ای و خواص این شکر
۲- بیماری کبد چرب از مضرات شکر
شکر اغلب به شکل شهدی با فروکتوز بالا، در بسیاری از نوشیدنی ها یا غذاهای آماده مخفی شده است. تحقیقات درباره مضرات شکر نشان می دهند که این شهد موجود در غذاهای آماده با فروکتوز بالا، ارتباط مستقیمی با اضافه وزن و چاقی، مقاومت به انسولین، سندرم متابولیک و بیماری کبد چرب غیر الکلی دارد. جواب این سوال که آیا شکر برای شما بد است (وقتی پای کبد در میان باشد) به طور قطع مثبت است. طبق تحقیقات به عمل آمده، افرادی که در روز یک نوشیدنی حاوی شکر می خورند؛ خطر مبتلا شدن به کبد چرب در آنان نسبت به کسانی که نوشیدنی های قنددار نمی نوشند، بسیار بالا می رود.
۳- سبب به وجود آمدن سندرم روده نشتی می شود.
شکر سلامت روده ها را به خطر می اندازد. بدن را دچار التهاب مزمن می کند که عامل به وجود آمدن سوراخ در معده است. شکر مخمرها و باکتری های مضر در بدن را تغذیه کرده، و تعادل باکتری های روده را به هم می زند و از این راه باعث بروز سندرم روده نشتی می شود.
۴- خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را افزایش می دهد.
تحقیقات درباره مضرات شکر نشان می دهند، هر ۱۵۰ کالری که هر فرد در طول روز از شکر دریافت می کند، ریسک مبتلا شدن به دیابت نوع ۲ را به میزان ۱٫۱ درصد بالا می برد. همچنین این ماده در سودا، گوشت، روغن و حبوبات و دیگر غذاهای شیرین و نوشابه ها وجود دارد.
بیشتر بخوانید: خواص شکر نارگیل
۵- ریسک ابتلا به انواع سرطان ها را بالا می برد
اما از مهم ترین مضرات شکر و جواب سوال “چرا شکر برای بدن مضر است” بالا رفتن خطر ابتلا به چندین نوع سرطان می باشد. تحقیقات نشان می دهند که مصرف بیش از حد شکر خطر بیماری سرطان مری را افزایش می دهد. همین طور فروکتوز بالایی که در شکر وجود دارد خطر ابتلا به سرطان روده کوچک را نیز می افزاید. شکر به چه صورت های دیگری مضر است؟ محققان ارتباطی را میان مصرف زیاد شکر و سرطان روده بزرگ پیدا کرده اند.
در سال ۱۹۲۰ برنده جایزه نوبل دکتر Otto Warburg این تئوری که قند و شکر موجب رشد و پیشرفت سلول های سرطانی می شوند را مطرح کرد. او معتقد بود که تجزیه قند و شکر در بدن باعث تولید مواد شیمیایی مختلفی می شود که موجب رشد سلول های سرطانی و نقایص میتوکندریایی می شود. این تئوری تا به امروز پابرجاست و به لطف تحقیقات گسترده ما امروزه می دانیم که بدون شک شکر یکی از اصلی ترین علل رشد سلول های سرطانی است.
یکی از مضرات شکر این است که در هنگام مصرف بیش از حد قند و شکر بدن ما به انسولین مقاوم می شود. زمانی که این اتفاق می افتد بدن برای متابولیسم شکر فاکتور رشد شبه انسولین (IGF) تولید می کند. IGF همان چیزی است که باعث رشد مداوم سلول های سرطانی در بدن می شود.
بدن انسان مداوم در حال چک کردن مرگ و میر و رشد سلول های جدید است. فاکتور رشد شبه انسولین این سیگنال ها را مسدود کرده و بدن نمی تواند سلول هایی را که زمان مرگ آنها فرا رسیده را تشخیص دهد. بنابراین این سلول ها مداوم رشد می کنند. این سلول ها همان سلول های سرطانی هستند که ارگان های بدن را نیز درگیر می کنند و شکر سوخت مورد نیاز برای رشد این سلول ها را فراهم می کند. به همین دلیل است که در افرادی که نگرانی ترشح IGF وجود دارد مانند افراد مبتلا به دیابت، میزان نرخ مرگ و میر ناشی از سرطان نیز بسیار بالا است.
بیشتر بخوانید: ترک قند و ترک شکر با مواد غذایی جایگزین و سالم
محصولات تولید شده از شکر که باید از آن اجتناب کنید :
حال که به سوال مضرات شکر پاسخ دادیم؛ دانستن این که از چه محصولاتی استفاده می کنید مهم است؛ زیرا بعضی از کارخانه های سازنده مواد غذایی در تلاشند تا به جای شکر از عناوین دیگری در بین مواد تشکیل دهنده شان استفاده کنند. در ادامه موادی که بهتر است از خوردن آنها پرهیز کنید آورده شده است:
- Anhydrous dextrose
- شکر قهوه ای
- پودر شکر قنادی
- شیره ذرت
- شیره ذرت جامد
- گلوکز
- فروکتوز
- شیره ذرت با فروکتوز بالا (HFCS)
- شکر مایع ( شهد)
- لاکتوز
- شهد جو
- مالتوز
- شیره قند
- آبمیوه ها (مانند آب هلو یا آب انگور)
- پنکیک
- شکر خام
- نیشکر
- شکر سفید
بیشتر بخوانید: اریتریتول : شیرین کننده رایج بدون کالری اما پر از خطر
نویسنده: زهرا اسلامی