سینمای جهان

اسطوره شناسی در بازی تاج و تخت؛ هیاهوی بسیار برای هیچ

بازی تاج و تخت با اقتباس از رمان منسجم ترانه‌‌ی آتش و یخ نوشته‌‌ی جرج مارتین، به خلق جهانی افسانه‌ای می‌پردازد که ریشه هائی قوی و کهن در تاریخ و اسطوره دارد. جنگ‌ها و نزاع‌های بریتانیا بین دو خاندان یورک و لنگستر که به جنگ گل‌ها معروف شد و دوران تاریکی را برای تاریخ انگلستان رقم زد، شوالیه‌های قرون وسطائی، وقایع ملکه‌‌ی مستبد فرانسه‌‌ی قرن ۱۴ ملکه ایزابلا و به ویژه پرداخت مؤثر به اسطوره پردازی که در اسطوره‌های ایرانی، مصر و بابل نفوذ کرده است، از جمله مضامینی است که دست مایه‌‌ی پرورش و خلق فیلمنامه‌ای خلاق، رازآمیز و جادوئی شده است. در ادامه مرور کوتاهی بر اسطوره شناسی در بازی تاج و تخت با نت نوشت همراه باشید.

بیشتر بخوانید: تحلیل قسمت اول از فصل هشتم Game of Thrones؛ آتش و خون

اسطوره شناسی در بازی تاج و تخت

اسطوره شناسی در بازی تاج و تخت با نشانه سازی گسترده‌‌ی نمادهای اسطوره‌ای، همچون کلاغ سه چشم، اژدها، دنیای مردگان که یادآور دنیای مردگان ادیسه‌‌ی هومر است و… توانسته است در فرم و محتوا به ساختاری هماهنگ، عمیق و مهیج دست یابد. جاه طلبی، ریشه دواندن حسرت، حرص و آز و قدرت طلبی با رنگ آمیزی مایه هائی از اخلاق ماکیاولیستی از شخصیت‌های سریال بازی تاج و تخت، انسان‌هائی مسخ شده، سرگردان و سرکش می‌سازد که برای رسیدن به آمال و آرزوهاشان قله‌های مرتفع انسانیت را زیر پا می‌گذارند و در سقوطی دردآور، دروازه‌های فتحی تاریک را می‌گشایند…

سریال بازی تاج و تخت ساخته‌‌ی دیوید بیاف و دی بی وایس
سریال بازی تاج و تخت ساخته‌‌ی دیوید بنیاف و دی بی وایس

در بحث اسطوره شناسی در سریال بازی تاج و تخت می‌توان به این موضوع پرداخت، اینکه سینما در پی ساخت و ساز نشانه شناسی و اسطوره سازی است و از پرداختِ به این رویکرد چه هدفی را دنبال می‌کند، می‌تواند دریچه‌‌ی ورود به بحثی ریشه دار باشد.

بیشتر بخوانید: بررسی شخصیت های سریال بازی تاج و تخت؛ اختلال شخصیتی هریک و ویژگی‌های این اختلالات!

در سیستم برنامه سازی هالیوود، پرورش شخصیت‌های پروتاگونیست و آنتی گونیست در جهت ساخت قهرمان هائی اسطوره‌ای و با توجه به نیاز عصر حاضر به پرداخت ِچنین شخصیت هائی، چندیست به شکلی مداوم و چشمگیر در هالیوود، نفوذی پایدار داشته است. این در حالی است که در بسیاری از فیلم‌های خوب و مطرح دهه‌های اخیر سینمای جهان، قهرمان مورد قبول جامعه از دل معمولی‌ترین افراد جامعه بر می‌خیزد و یا حتی در نقش بازنده‌ای سمپاتیک تجلی می‌کند و سیمای بلندپروازانه‌‌ی قهرمان اسطوره‌ای را در هم می‌شکند.

شخصیت‌های تلفیقی بازی تاج و تخت در بخش اسطوره از دو دیدگاه قابل بررسی هستند. اسطوره شناسی از بُعد یونگی که در ناخودآگاه شکل می‌گیرد و دیگری اسطوره‌ای که در خودآگاه شکل می‌گیرد و برآمده از واقعیات تاریخی دوره و زمانه‌ای است که فیلمنامه آن را نشانه می‌رود.

بازی تاج و تخت با نفوذ به هر دو نوع دیدگاهی که اسطوره و اسطوره سازی را تعریف می‌کند با اتکا بر جهانی افسانه‌ای که می‌آفریند، قابل بررسی و شناخت است. در پایان، این هیاهوی بسیار برای هیچ، قدرت طلبی و لگدمال کردن همه‌‌ی آنچه که زیستن را در مقابل دیدگاه اومانیستیش قرار می‌دهد، فراز و نشیب ها، جنگ و خونریزی و عنادورزی‌های داستان و شخصیت‌های سریال بازی تاج و تخت، روایت دنیای هزاران ساله‌ای است که هر روز و به طور مداوم در ابعاد و زوایای کوچک و بزرگش جریان دارد، می‌گذرد و ادامه دارد…

بیشتر بخوانید: تحلیل قسمت آخر فصل هفت Game of Thrones؛ گرگ و اژدها، لحظاتی از شکوه و ناامیدی

تارا استادآقا

تلاش می کنم جمله ای پیدا کنم که از گستره ی زمان و مکان بگذرد. می یابمش اما محو به نظر می رسد‌‌.‌.. کلمه ها روی دست هایم، میان بخار روزی ابری پرواز می کنند. من، دیگری است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا