دانستنی‌های سلامتی

تمیز کردن خانه و گردگیری را به این مواد طبیعی بی‌خطر بسپارید!

تمیز کردن خانه به صورت طبیعی به هیچ وجه دشوارتر از تمیز کردن منزل با استفاده از مواد شیمیایی نیست. این امر نه تنها موجب افزایش کیفیت هوای داخل خانه می‌شود بلکه حتی برای سلامت کودکان نیز بهتر است. معمولا وقتی صحبت از گردگیری می‌شود به احتمال زیاد یا ترکیبی از پودر لباسشویی یا مایع ظرفشویی و کمی آب و وایتکس مدنظرتان بیاید تا به محض آماده کردن، یک اسکاچ و یا اسفنج بردارید و شروع به تمیز کاری کنید. یا حتی یک اسپری مخصوص اشیا و لوازم خانه یا یک اسپری همه کاره بخرید که بازهم چندان از عملکرد آن‌ها راضی نخواهید بود. امروز با نت نوشت همراه باشید تا با نکات مفید برای تمیز کردن خانه و انواع و اقسام تمیز کننده اشیاء خانه آشنا شوید.

اصلا تمیز کردن خانه و گردگیری برای چیست؟

گردوخاک را نباید دست کم گرفت. بخشی از ذرات پوست انسان است که به محض جدا شدن در هوا رقصان و چرخان می‌گردد تا جایی را برای خودش پیدا کند و روی آن بنشیند. گرد و غبار موجود در هوا هم که از لابه لای درز‌های در و پنجره یا با کفش‌ها و لباس‌ها وارد خانه می‌شود. خیلی وقتها جاهایی از خانه که آفتاب گیر نیست حشرات یا حتی حیوانات خانگی انواع و اقسام گردوخاک و کثیفی را در جاهای مختلف خانه پخش و پراکنده می‌کنند. جاهایی که دیده نمی‌شود و پس از مدتی که برای انجام کاری می‌روید می‌بینید چه خبر است، حتی کپک زده یا یک مشت مو پر از خاک گوشه‌ای از اتاق یا در گنجه و پشت کمدها افتاده است. آلودگی هوا که جای خودش را دارد.

این گردوخاک‌ها وقتی خطرناک تر می‌شود که حضورشان باعث جذب مواد سمی مثل روی و سرب شده و بیماری‌های مزمن و حساسیت هایی مثل آسم، انواع حساسیت‌های پوستی و تنفسی را برای اهالی خانه به وجود می‌آورد.

حالا بماند که گرد و خاک درست مثل یک موجود زنده در همه جای خانه حضور دارد و با جذب انواع و اقسام مواد سمی و غیر سمی از هوا هم خودش و هم موادی که جذب کرده می‌تواند عامل بروز و تشدید بسیاری از بیماری‌ها برای اهالی خانه شود.

بیشتر بخوانید: خوشبو کننده هوا بسازید و اسپری‌های شیمیایی پر خطر را دور بریزید

مواد پاک کننده طبیعی

ممکن است اینگونه به نظر بیاید که تمیز کردن خانه با استفاده از مواد پاک کننده طبیعی کاری است دشوار و کسالت بار. اما اینگونه نیست و در ادامه این سخن خود را اثبات خواهیم کرد. ابتدا اجازه دهید مواد پاک کننده طبیعی را معرفی کنیم:

  • سرکه سفید
  • نمک
  • جوش شیرین
  • بوراکس
  • آب اکسیژنه
  • لیمو
  • پارچه‌های میکروفایبر
  • روغن‌های گیاهی
  • یک یا دو افشانه (آب‌پاش)

نکات خانه داری آسان برای تمیز کردن خانه

من توانسته‌ام، از طریق آزمون و خطا، پس از سال‌ها، نکات مهمی را در ارتباط با تمیز کردن خانه به صورت طبیعی یاد بگیرم. این نکات را با شما نیز تقسیم می‌کنم. لطفاً آن‌ها را تا انتها بخوانید.

شیشه پاک کن طبیعی

بدون استفاده از مواد شیمیایی می‌توانید با استفاده از سرکه و آب، تمامی خاک و آلودگی‌های روی شیشه را از میان ببرید.

پاک کننده‌ی دوغاب کاشی

بدون استفاده از مواد شیمیایی می‌توانید با استفاده از آب و جوش شیرین، دوغاب کاشی و آلودگی‌های آن را از میان ببرید. برای این کار، یک قسمت آب و سه قسمت جوش شیرین را با یکدیگر ترکیب کرده و خمیر به دست آمده را به سطح مورد نظر بمالید. پس از نشستن و جا کردن خمیر، با استفاده از یک مسواک آن‌جا را پاک کرده و دست آخر به واسطه‌ی یک اسفنج، سطح مورد نظر را تمیز نمایید.

تمیز کننده‌ وسایل آشپزی

برای تمیز کردن وسایل آشپزی می‌توانید از ترکیب نمک دریایی و آبلیمو استفاده کنید. افزون بر این، می‌توانید از ترکیب جوش شیرین و آب نیز استفاده نمایید.

نرم کننده پارچه زیعی

هنگام شستشوی پارچه، می‌توانید یک قسمت سرکه و دو قسمت آب را با یکدیگر ترکیب کرده و یک سوم فنجان از ترکیب مورد نظر را به دیگ شستشوی لباس‌ها اضافه کنید.

استفاده از جوش شیرین برای تمیز کردن فر

با استفاده از خمیری از جوش شیرین و آب می‌توانید فر را تماماً تمیز کنید، آن هم بدون استفاده از مواد شیمیایی. تنها خمیر را در کف فر قرار دهید و پس از چند ساعت محل مورد نظر را برای براق شدن تمیز کنید.

ساخت پودر شستشو برای تمیز کردن خانه

می‌توانید پودر شستشو را خودتان بسازید. برای شستشوی وان و دوش می‌توانید از ترکیب دو قسمت جوش شیرین، یک قسمت نمک و یک قسمت بوراکس استفاده کنید. این ترکیب قوی‌ترین میکروب‌ها و آلودگی‌ها را نیز از میان می‌برد.

تمیز کردن فن خنک کننده

فن خنک کننده را می‌توانید با استفاده از آب جوش و جوش شیرین تمیز کنید.

استفاده از میکروفایبر برای پنجره‌ها

دستمال میکروفایبر یکی از بهترین پارچه‌های تمیزکردن خانه است. یک دستمال همه کاره که کافی است کمی با آب مرطوبش کنید. بارها می‌توانید آن را بشویید و باز هم استفاده کنید. ولی بهترین کار علاوه بر یک دستمال میکروفایبر درست کردن یک اسپری گردگیری و تمیز کننده است تا بتوانید حتی این کار را به بچه‌ها بسپارید و با خیال راحت بدون آن که حجم کارهای خانه روی دوش یک نفر باشد، همیشه خانه‌ای تمیز و مرتب داشته باشید.

از بین بردن لکه‌ی ادرار بر روی تشک

اگر کودکی دارید که خود را در حین خواب خیس می‌کند! می‌توانید برای از میان بردن لکه و بوی ادرار از تشک از جوش شیرین و آب اکسیژنه استفاده کنید.

تمیز کردن توالت

اگر توالت خیلی زیاد کثیف نیست، می‌توانید با استفاده از جوش شیرین و سرکه سفید بدون ساییدن آن را تمیز کنید. برای این منظور، ابتدا یک فنجان جوش شیرین در توالت بریزید و اجازه دهید برای مدت یک ساعت خیس بخورد. پس از آن یک فنجان سرکه سفید ریخته و پس از ۵ دقیقه با فشار زیاد آن‌جا را آب بریزید. خواهید دید که توالت چگونه تمیز خواهد شد.

طرز تهیه اسپری تمیز کننده برای گردگیری

با چند محلول خانگی بی خطر به راحتی می‌توانید محلول تمیز کننده برای گردگیری و یک اسپری تمیز کننده خانه و مبلمان درست کنید تا نه تنها خانه‌ای بدون گرد و غبار داشته باشید و همه جا برق بزند بلکه از میکروب و سم و کپک خبری نباشد.

تمیز کردن خانه با اسپری سرکه

سرکه یکی از بهترین تمیز کننده‌های طبیعی است که علاوه بر تمیز کردن خانه ضدعفونی کننده هم هست بدون آن که خطر جانبی داشته باشد. بعضی‌ها بویش را دوست ندارند ولی تمیز کننده‌ای بی خطر تر و موثرتر از سرکه پیدا نمی‌کنید.

سرکه جرم‌ها و کثیفی‌ها را بدون نیاز به سابیدن از سطح اشیا پاک می‌کند و به دلیل خاصیت ضدعفونی کننده مدت‌ها سطح را تمیز و عاری از میکروب نگه می‌دارد بدون آن که به دست، دستگاه تنفس و سطوح لطمه بزند.

می توانید برای رفع بوی سرکه، پوست یک پرتقال را رنده کنید و در یک ظرف روی آن سرکه بریزید و اجازه بدهید دو هفته بماند. بعد از دو هفته بوی خوش پرتقال در سرکه نفوذ می‌کند و به جای بوی سرکه بیشتر رایحه خوش مرکبات را می‌بویید. به جای پرتقال از پوست لیموترش، گریپ فروت، نارنگی، یا دیگر مرکباتی که دوست دارید می‌توانید استفاده کنید.

بعد از دو هفته سرکه را صاف کنید و با آب مخلوط کرده و در یک آپ پاش بریزید و با یک دستمال میکروفایبر به راحتی اشیا خانه را گردگیری کنید.

تمیز کردن خانه با اسپری روغن

دو روغن پوست لیمو و روغن چوب سدار از جمله روغن هایی است که بخصوص برای تمیز کردن خانه و گردگیری چوب معجزه می‌کند. رایحه خوش این دو روغن روی اشیا می‌ماند و فضای خانه هم خوشبو می‌شود. از دیگر فواید این دو روغن می‌توان به خاصیت ضد باکتری، ضد میکروبی، و ضد قارچی آن‌ها اشاره کرد که علاوه بر تمیز بودن خانه یک محل کاملا عاری از میکروب دارید.

برای آن که مبلمان چوبی تمیز و ضد عفونی شود، برق بزند و همیشه رایحه خوشی هم از آن‌ها بلند شود و برای ساختن اسپری تمیز کننده مبل به طریق زیر عمل کنید.

  • آب : یک فنجان
  • سرکه : نصف فنجان ( اگر به مدت دو هفته پوست مرکبات را در آن بریزید مسلما بهتر است)
  • روغن : ۲ قاشق غذاخوری ( روغن آفتابگردان، گریپ فروت، پرتقال، نارگیل، یا حتی روغن زیتون)
  • روغن لیمو: ۱۰ قطره
  • روغن چوب سدار: ۵ قطره

همه مواد را در یک بطری آبپاش بریزید و خوب به هم بزنید. حالا این محلول را با اسپری بر روی یک دستگاه میکروفایبر یا هر دستمالی که خودتان قبول دارید بپاشید و به راحتی مبلمان چوبی را با آن ضدعفونی کنید، گردو غبار را بزدایید و حسابی برق بیندازید.

توجه کنید این اسپری حاوی روغن فقط برای مبلمان چوبی است و به هیچ وجه برای برق انداختن سرامیک یا فلزات و شیشه نباید از آن استفاده کنید. توصیه دیگر ما این است که  این محلول را در بطری‌های تیره رنگ نگه داری کنید یا بطری را جایی بگذارید که تاریک باشد.

تمیز کردن خانه با یک شوینده همه کاره

اگر می‌خواهید یک تمیزکننده و ضدعفونی کننده و جرم گیر همه کاره داشته باشید می‌توانید یک بطری آبپاش را برای این کار در نظر بگیرید. نصف آن را آب بریزید. نصف دیگر را آن را نصف سرکه و نصف الکل بریزید. می‌توانید از سرکه و الکل سفید یا رنگی استفاده کنید.

این ترکیب به جز چوب برای همه وسایل خانه، سطوح آشپزخانه، فر گاز، شیشه ها، سرامیک، کاغذ دیواری‌های قابل شست و شو، و دیوارها و سایر لوازم خانه به راحتی می‌تواند استفاده شود بدون آن که نگران خراب شدن وسایل باشید. در عین حال خانه‌ای عاری از میکروب و گرد و غبار خواهید داشت.

منبع: wellnessmama

پوران ریاضی پور

لیسانس زبان انگلیسی گرایش تدریس با بخش سلامتی و زندگی در خدمتتان هستم

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا