علمی

۵ مرداد طولانی ترین ماه گرفتگی قرن اخیر رخ خواهد داد!

طولانی ترین ماه گرفتگی قرن

در طول شب ۲۷ جولای یک ماه گرفتگی طولانی رخ خواهد داد. در این تاریخ، زمین در وسط خورشید و ماه قرار خواهد گرفت تا طولانی‌ترین ماه گرفتگی یک قرن اخیر اتفاق افتد. اما آن چه که در این ماه گرفتگی جالب است فقط طولانی بودن آن نیست، بلکه موردی دیگر نیز وجود دارد که بسیار جالب توجه است. با ما در نت‌نوشت همراه باشید تا به همراه یکدیگر مروری بر آن چه که در شب بیست و هفتم جولای رخ خواهد داد داشته باشیم.

۶+

در اواخر ماه جولای امسال، یعنی صرفاً چند روز دیگر، شاهد یک رویداد نجومی جالب خواهیم بود: طولانی ترین ماه گرفتگی قرن یا همان ۱۰۰ سال اخیر. در طول شب ۲۷ جولای یا همان ۵ مرداد یک ماه گرفتگی طولانی رخ خواهد داد. در این تاریخ، زمین در وسط خورشید و ماه قرار خواهد گرفت تا طولانی ترین ماه گرفتگی قرن اخیر اتفاق افتد. اما آن چه که در این ماه گرفتگی جالب است فقط طولانی بودن آن نیست، بلکه موردی دیگر نیز وجود دارد که بسیار جالب توجه است. با ما در نت‌نوشت همراه باشید تا به همراه یکدیگر مروری بر آن چه که در شب ۵ مرداد رخ خواهد داد داشته باشیم.

قرمز شدن ماه بر اثر طولانی ترین ماه گرفتگی قرن

قرمز شدن ماه بر اثر ماه گرفتگی، اتفاق دیگری است که در ۲۷ جولای یا ۵ مرداد شاهد آن خواهیم بود. توضیح آن که: ماه‌گرفتگی و خورشیدگرفتگی شباهت‌های زیادی با یکدیگر دارند، اما در عین حال ظاهر آن‌ها با یکدیگر متفاوت است. در طی خورشیدگرفتگی، ماه بین زمین و خورشید قرار می‌گیرد. در این بین سایه‌ای که بر روی زمین می‌افتد سایه‌ای  بی رنگ است چرا که اتمسفر کره‌ی ماه فاقد قدرت لازم جهت پراکنده کردن نور خورشید است. اما اوضاع برای زمین به گونه‌ای دیگر است.

بیشتر بخوانید: طبق نظریه Panspermia انسان ها از فضا آمده اند!

اتمسفر غنی از نیتروژن کره‌ی زمین، نور سفید خورشید، یعنی ترکیبی از تمامی رنگ‌های طیف، را می‌گیرد و نور آبی را به اطراف پخش می‌کند. همین امر موجب می‌شود که ما آسمان را آبی رنگ و خورشید را زرد رنگ ببینیم. در نزدیکی طلوع و غروب خورشید نوری که به اطراف پخش می‌شود و به چشم ما می‌رسد بیش‌تر است، حتی تا جایی که اصلاً خبری از رنگ آبی نیست و در واقع به همین دلیل است که در نزدیکی طلوع و غروب خورشید ما آسمان را پرتقالی و نزدیک به قرمز می‌بینیم.

در فاصله‌ی تقریباً ۲۴۰ هزار مایلی کره‌ی ماه، زمین به مانند یک لنز بزرگ به نظر می‌رسد که در حال پراکنده کردن نورهای یک طیف به سمت کل کره‌ی ماه است.

دیوید دینر، یکی از دانشمندان ناسا، در وبلاگ خود می‌نویسد:

اگر در زمان ماه گرفتگی بر روی سطح ماه قرار می‌داشتید، می‌دیدید که گویی خورشید از پشت سیاره‌ی زمین در حال طلوع کردن است. شما می‌توانستید اشعه‌های خورشیدی را در حال پراکنده شدن و پخش شدن ببینید زیرا آن‌ها از اتمسفر اطراف سیاره‌ی زمین عبور می‌کنند.

بیشتر بخوانید: دلیل بلندتر شدن طول شبانه روز بر روی زمین چیست ؟

ماه گرفتگی

دیاگرامی از نحوه‌ی چینش خورشید، زمین و ماه در طی ماه گرفتگی

نوری که از طریق اتمسفر زمین در طی ماه گرفتگی به کره ماه می رسد توسط سطح ماه که خاصیت بازتابندگی دارد به سمت زمین بازتاب می‌شود و این‌گونه می‌شود که به هنگام ماه گرفتگی سطح کره‌ی ماه از نگاه ما که بر روی کره‌ی زمین قرار داریم نارنجی- قرمز به نظر می‌رسد. نکته‌ای که باید در این بین گفته شود این است که رنگ نارنجی – قرمز کره‌ی ماه از یک ماه گرفتگی تا ماه گرفتگی بعدی دچار تغییر می‌شود، آن هم به این دلیل که فعالیت‌های انسانی بر روی جو کره‌ی زمین تأثیر گذاشته و می‌گذارند.

بیشتر بخوانید: رکورد گرمای جهان در هفته گذشته جابجا شد! زمین در آتش !

کی و کجا می‌توان شاهد طولانی ترین ماه گرفتگی قرن در ۵ مرداد بود؟

امسال ساکنین آمریکای شمالی محروم از دیدن ماه‌گرفتگی هستند (البته امکان تماشای ماه گرفتگی از طریق پخش زنده‌ی تلویزیونی وجود دارد). اما اگر آب و هوا یاری کند، ساکنین آفریقای شرقی، خاور میانه و آسیای مرکزی می‌توانند ماه گرفتگی کامل را مشاهده کنند. دانشمندان ساکن در قطب جنوب نیز می‌توانند ویوی خوبی از طولانی ترین ماه گرفتگی قرن داشته باشند.

سایر مناطق زمین، یعنی اروپا، آسیای شرقی، آمریکای جنوبی و استرالیا صرفاً بخشی کوچک از ماه‌گرفتگی را مشاهده خواهند کرد.

در مورد زمان ماه‌گرفتگی نیز باید گفت که گرفتگیِ جزئی در روز ۲۷ جولای و ۱۷:۱۴ ساعت جهانی صورت خواهد گرفت. اما گرفتگی کامل در ۱۹:۳۰ ساعت جهانی انجام خواهد پذیرفت و ۱ ساعت و ۴۳ دقیقه به طول خواهد انجامید.

 بیشتر بخوانید: تقابل حضیضی ؛ مریخ به نزدیک ترین فاصله اش با زمین طی ۱۵ سال اخیر می رسد!

منبع: businessinsider

برای درج دیدگاه کلیک کنید

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پربازدیدترین‌های این هفته در نت‌نوشت

برو بالا