سینمای جهان

انیمیشن Inside out درونِ بیرون ساخته‌ی پیت داکتر

تحلیل انیمیشن Inside out درونِ بیرون کاری از پیت داکتر
۱۰+

Inside out یا درونِ بیرون از آخرین ساخته‌های غولِ انیمیشن هالیوود، کمپانی پیکسار است که در سال ۲۰۱۵ به پرده نقره راه پیدا کرد. پیت داکتر Pete Docter کارگردان فیلم نامی است که سالیان سال است بر قله انیمیشن می‌درخشد. داکتر که اسمش یاد آور خاطره سازی‌هایی نظیر انیمیشن‌های UP ، “داستان اسباب بازی ها”، “کارخانه هیولا ها” و “وال-ی” است، فیلمنامه این اثر را نیز خود به رشته تحریر درآورده است. فیلم نامه‌ای که اِلمان هایش در مرز باریکی میان واقعیت و خیال حرکت می‌کنند. هیچ گاه اسیر مرز‌ها نمی‌شود و در نهایت به چنان نظمی می‌رسد که به احترامش کلاه از سر باید بر داشت. در ادامه با تحلیل انیمیشن Inside out درونِ بیرون با نت نوشت همراه باشید.

انیمیشن Inside out درونِ بیرون

همه چیز آنقدر سریع تغییر پیدا می‌کند که گویی زمان ثابت است و ما هستیم که مدام متحول می‌شویم. آیا این مسئله درست است؟ جه تفاوتی میان خودِ ما در کودکی، نوجوانی، جوانی، بزرگسالی و کهن سالیمان است؟ مگر نه که همیشه یک نفر بوده ایم. آیا بوده ایم؟ پس چرا آن قدر در گذشته غریبه می‌نماییم. چگونه احساساتمان برای آدمی غلیان می‌کند و با جان کندن زوزه می‌کشد. و گاهی دیگر آن آدم با هزاران مایل فاصله در کنارمان تنهاست؟ این سطر مقدمه‌ای بود بر تحلیل انیمیشن Inside out درونِ بیرون …

شادی، خنده، خشم، افسردگی و دیگر حس‌های درونمان، فرآیندی را طی می‌کنند که من را از خود می‌گیرد و مدام شخصیتی تکامل یافته تر به خودمان  تحویل می‌دهند. شخصیتی بزرگتر و کوچکتر، عاقل تر و احمق تر. فیلم “درونِ بیرون” مدام حول این مسائل حرکت می‌کتد. سوالاتی مطرح و در پاسخ به آنان تا اعماق را کنده کاو می‌کند.

بیشتر بخوانید: انیمیشن WALL-E کاری از اندرو استنتون

شادی، خنده، خشم، افسردگی و دیگر حس‌های درونمان، فرآیندی را طی می‌کنند که من را از خود می‌گیرد و مدام شخصیتی تکامل یافته تر به خودمان  تحویل می‌دهند. شخصیتی بزرگتر و کوچکتر، عاقل تر و احمق تر. فیلم "درونِ بیرون" مدام حول این مسائل حرکت می‌کتد. سوالاتی مطرح و در پاسخ به آنان تا اعماق را کنده کاو می‌کند.

شادی، خنده، خشم، افسردگی و دیگر حس‌های درونمان، فرآیندی را طی می‌کنند که من را از خود می‌گیرد و مدام شخصیتی تکامل یافته تر به خودمان  تحویل می‌دهند. شخصیتی بزرگتر و کوچکتر، عاقل تر و احمق تر. فیلم “درونِ بیرون” مدام حول این مسائل حرکت می‌کتد. سوالاتی مطرح و در پاسخ به آنان تا اعماق را کنده کاو می‌کند.

انیمیشن Inside out درونِ بیرون داستانِ دخترکی به نام “رایلی” را روایت می‌کند که در سن بلوغ است. حساس و زود رنج. پس از انتقالی پدرش به شهر دیگر برای کار، رایلی دچار غلیان احساساتش می‌شود. چیزی در وجودش به لرزه در می‌آید.

بالا و پایین می‌شود. حتی دنیایش تا مرز فروپاشی هم می‌رود. اینجاست که ما از برون به درون رایلی سفر می‌کنیم. با احساساتش و با منطق رفتار هایش آشنا می‌شویم و در این سفر همراهش می‌شویم. شادی، غم، ترس، خشم و نفرت، این‌ها نام شخصیت هایی هستند که در درون رایلی هستند و شبانه روز در تکاپو خلق خاطره‌ای برای وی هستند.

انیمیشن Inside out درونِ بیرون به شدت کار شده، قوی و منسجم است که نگاه را پای پرده تسخیر و به درون می‌کشاند. این جادویی است که  فیلم با خود به همراه دارد. نه تنها لحظه‌ای از شگفت انگیز بودنش کاسته نمی‌شود بلکه لحظه به لحظه و تا انتها با خود به دنبال می‌کشد.

این ضرب آهنگ‌ها آنقدر حساب شده می‌نوازند که در انتها دیگر مسئله رایلی مطرح نیست. این ما هستیم. در درونِ بیرون خودمان. آن قدر نزدیک که تجربه‌اش کرده ایم. اصلا گویی خودمان است. و این هوشمندی، مدیون ذهن افسرده‌ای است که پیت داکتر را مدت‌ها به دنبال خود به این سو و آن سوی کشید تا کلید این فیلم نامه را پیدا کند.

بیشتر بخوانید: انیمیشن UP کاری از پیتر داکتر

معرفی انیمیشن Inside out درونِ بیرون, محصول سال ۲۰۱۵

تحلیل انیمیشن Inside out درونِ بیرون, محصول سال ۲۰۱۵

“درونِ بیرون” یا Inside out توانست در هشتاد و هشتمین مراسم سالیانه اسکار، جایزه بهترین انیمیشن سال را به دست آورد. ولی با تنگ نظری در لیست بهترین فیلم سال قرار نگرفت. در  آن سال فیلم “افشاگر( Spotlight)” به عنوان بهترین فیلم سال برگزیده شد در حالی که به نظر دو فیلم “Inside out” و “ROOM” شایسته این عنوان بودند.

Inside out فیلمی است آنقدر بزرگ که برای تمام انسان‌های دنیاست و آنقدر کوچک  که در دل دختر بچه‌ای تنها آرام گیرد. فیلم با آگاهی تمام انسان را نشانه می‌رود. بدون در نظر گرفتن سن و سال و جنسیت. بدون اینکه آنقدر پریشان و خشن شود وارد آب‌های عمیق و پر تلاطم می‌شود. از گذرگاهای تاریک به شکلی عبور می‌کند که پیامش را در ناخودآگاه ثبت می‌کند.

در واپسین سطور تحلیل انیمیشن Inside out درونِ بیرون باید گفت چیزی که Inside out ارائه می‌دهد ساختاری با ارزش دیدن است. دیدنی که تأثیر می‌گذارد و  ما را با غم و شادیِ در درون رایلی همراه می‌کند. تجربه‌ای که لایه‌های روانشناختی مفاهیمی چون ارزش خانواده، دوستان و تلاش برای اهداف و رویاها را در پی دارد. ولی این مفاهیم ثقیل آنقدر آسان و در قالب اکشن‌ها و جوک‌های متنوع بیام می‌شود که نه تنها کودکان بلکه بزرگسالان هم به میزان درکشان از فیلم بهره خواهند برد.

“شادی:چطوری خوشحالش کردی؟
غم:اون غمگین بود،پس من به حرفاش گوش دادم”

بیشتر بخوانید: تحلیل انیمیشن زوتوپیا Zootopia؛ اتوپیای حیوانات به مثابه اتوپیای انسان‌ها

۱ دیدگاه

یک دیدگاه

  1. Avatar

    عرفان

    ۲ آذر ۱۳۹۷ at ۱:۰۰

    فیبم فوق العاده جالبی بود. به نظرم برای نوجوان ها هم میتونه کمک خوبی باشه برای شناخت خودشون

    ۴+

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پربازدیدترین‌های این هفته در نت‌نوشت

برو بالا