ادبیات جهان

رمان ناپیدا نوشته‌ی پل آستر

رمان ناپیدا نوشته‌ی پل آستر
۲+

رمان ناپیدا Invisible نوشته‌ی پل استر Paul Auster نویسنده‌‌ی مشهور آمریکایی است که رمان هایش در ایران با اقبال خوبی روبرو شده است. پل استر علاوه بر آنکه رمان نویس مشهوری است، مقاله نویس، پژوهشگر، فیلمنامه نویس و کارگردان نیز هست.

تا کنون از این نویسنده ۱۸ رمان به فارسی ترجمه شده است که از محبوب ترین آن‌ها می‌توان به دیوانه بروکلین، شب پیشگویی، مون پالاس، سانست پارک، شهر شیشه ای و رمان ناپیدا اشاره کرد.

آثار پل استر همواره نگاهی انتقادی به جامعه‌‌ی امروز آمریکا دارد. اما آنچه بیشتر رمان‌ها و آثار پل استر را در کشورهای دیگر مانند ایران پر مخاطب می‌سازد، موضوعات عام و همه گیری است مانند شانس، تنهایی، عشق و اتفاقات بسیار معمول که اغلب همه با آنها روبرو هستند.با نت نوشت همراه شوید.

رمان ناپیدا نوشته‌ی پل آستر

پیش از آغاز بررسی رمان ناپیدا باید گفت که شاید مخاطب زمانی که با آثار پل استر مواجه می‌شود لازم نیست اتفاق غیر ملموس و یا دوری را تجربه کند. او احتمالا حس‌های تجربه شده‌اش را دوباره با خواندن این آثار تجربه می‌کند که این یکی از لذت بخش ترین تجارب در ادبیات می‌تواند محسوب شود.

اما شاید نکته‌‌ی اصلی در این میان، بی طرفی نویسنده نسبت به موضوعات مطرح شده در آثارش است. در آثار پل استر نویسنده تنها مسائل را مطرح می‌کند و داستانی را در قالب همان اتفاق روایت می‌کند. قضاوت و تفکر در آثار پل استر اغلب با خواننده است.

به نظر می‌رسد که پل استر همان گونه که شخصیت‌های آثارش جستجوگر و پویا هستند، مخاطبش نیز باید دارای حس کاوشگری باشد.

بیشتر بخوانید: رمان ارواح اثر پل استر 

طرح جلد رمان ناپیدا با ترجمه خجسته کیهان

طرح جلد رمان ناپیدا با ترجمه خجسته کیهان

در نیز مسئله‌ای به صورت معما مطرح می‌شود. داستان رمان ناپیدا از سه زاویه دید مختلف روایت می‌شود که این شاید تجربه‌ای جدید در آثار پل استر باشد که مخاطب با آن مواجه است. در رمانی که از سه زاویه دید یک داستان را دنبال می‌کنیم شاید یکی از مهم ترین مسائل، زبان و فرم اثر باشد که در عین یک دستی و هماهنگی باید تفاوت هایی نیز داشته باشد.

سه شخصیت با سه دیدگاه و ابعاد شخصیتی گوناگون در حال روایت داستان پیچیده‌ای هستند که این تنها با تسلط نویسنده بر زبان و ساختار آن می‌تواند نتیجه‌ای مطلوب داشته باشد.

داستان رمان ناپیدا از این قرار است که مردی سالخورده به نام آدام واکر، خاطرات و زندگی خود را در برهه‌ای از زمان روایت می‌کند. وی اکنون در آستانه‌‌ی مرگ است.

بیشتر بخوانید: سانست پارک Sunset Park نوشتۀ پل استر

"در ناپیدا موارد زیادی در مورد کودکی ، مرگ برادر و سپس رابطه بین برادر و خواهر وجود دارد." - پل آستر

“در ناپیدا موارد زیادی در مورد کودکی ، مرگ برادر و سپس رابطه بین برادر و خواهر وجود دارد.” – پل آستر

داستان دارای پیچیدگی و معماهایی است که این معماگونگی اصلا شاید به چشم مخاطب نیاید زیرا پل استر نویسنده‌ای است که قبل از هر چیز قصه گو است و همواره از بازی با زبان و یا پیچیده کردن آن اجتناب می‌کند.

آدام واکر نیز که شخصیت اصلی داستان ناپیدا است با حالت قصه گویی معمول پل استر داستان یکسال از سال‌های جوانی خود را که در آن اتفاقات قابل تاملی افتاده است را تعریف می‌کند و می‌خواهد آن را به دوستی بدهد تا…

بیشتر بخوانید: رمان شب پیشگویی نوشته‌ی پل استر

ناپیدا بر خلاف داستان‌های دیگر پل استر که اغلب در آمریکا و در نیویورک می‌گذرند، در پاریس اتفاق می‌افتد.

ناپیدا بر خلاف داستان‌های دیگر پل استر که اغلب در آمریکا و در نیویورک می‌گذرند، در پاریس اتفاق می‌افتد.

داستان هایی که در ناپیدا مطرح می‌شود از سال ۱۹۶۷ تا ۲۰۰۷ میلادی ادامه دارند. اتفاقاتی که در امتداد اتفاقات سال ۱۹۶۷ برای شخصیت‌های گوناگون رخ می‌دهد روایت می‌شوند. ناپیدا بر خلاف داستان‌های دیگر پل استر که اغلب در آمریکا و در نیویورک می‌گذرند، در پاریس اتفاق می‌افتد.

یکی از نکات دیگر رمان ناپیدا، شخصیت پردازی آن است. واکر شخصیت اصلی است اما شاید فاعل داستان تنها او نیست و در جاهای از داستان، فاعل بودن و غالب بودن شخصیت راندولف بورن را شاهد هستیم.

به نظر می‌رسد که پل استر در رمان ناپیدا بدون واهمه تا جایی که خواسته، شخصیت بورن را شخصیتی منفی و حتی خبیث ساخته است. شاید یکی از اتفاقات این رمان در عصر مدرن این باشد که در زمانی که شخصیت‌های داستان‌های ادبی و حتی درام تقریبا همگی خاکستری هستند.

پل استر دست به پرداخت شخصیتی کاملا سیاه زده است و شاید این جسارتی قابل تامل برای این نویسنده محسوب شود.

رمان ناپیدا با ترجمه‌‌ی خجسته کیهان توسط نشر افق در ایران منتشر شده است.

برای درج دیدگاه کلیک کنید

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پربازدیدترین‌های این هفته در نت‌نوشت

برو بالا