جان اشتاین بک: مروری بر آثار و زندگی نویسنده
جان ارنست اشتاین بک جونیور یا John Steinbeck جان اشتاین بک ۱۹۶۸-۱۹۰۲نویسندهی مشهور و محبوب آمریکایی بوده است. او در ایالت کالیفرنیا به دنیا آمد و در همان جا در دانشگاه استنفورد به تحصیل پرداخت اما آن را نیمه کاره رها کرد.
پس از آن بود که به شهرهایی چون نیویورک رفت و در آنجا به خبرنگاری مشغول شد. جان اشتاین بک این کار را نیز بعد از دو سال رها کرد و دوباره به کالیفرنیا برگشت و به کشاورزی و کارگری پرداخت و سپس در سال ۱۹۲۹ میلادی نخستین اثر خود را با نام جام زرین نوشت. در ادامه با مروری بر آثار و زندگی John Steinbeck با نت نوشت همراه باشید.
جان اشتاین بک John Steinbeck خوشههای خشمگین نوبل
پیش از آغاز مروری بر آثار و زندگی John Steinbeck باید گفت او در سالهای جوانی خود با کارگران و کشاورزان و به طور کلی قشر فرودست جامعه به لحاظ اقتصادی در رابطه بود، آثارش نیز تحت تاثیر و در جانبداری از این قشر بود. میتوان گفت که در آثار جان اشتاین بک یک ایدئولوژی کلی وجود دارد که که این ایدئولوژی در تمام جزئیات اثر، شخصیتها و … به نوعی نمایان است.
این ایدئولوژی ضد کاپیتالیسم جان اشتاین بک از نخستین اثر تا آخرین آنها قابل رویت است. شاید یکی از مهم ترین نکات که در مورد آثار اشتاین بک همواره مورد توجه قرار میگیرد، گفتمان در آثار او باشد.
این گفتمان به صورتی است که جریان زندگی را مانند یک حقیقت محض از زبان شخصیت هایی قوام یافته و باور پذیر بیان میکند. گفتمان در آثار جان اشتاین بک به گونهای نیست که او بر اساس ایدئولوژی و تفکراتش جمله هایی را در دهان شخصیت هایش بگذارد.
شخصیتهای آثار او تا جایی زنده و پخته میشوند که هر کدام مانند یک انسان زنده و طبیعی عکس العمل نشان میدهند و حرف میزنند. جان اشتاین بک در سال ۱۹۳۹ مشهورترین اثر خود که رمانی به نام خوشههای خشم است را منتشر کرد.
این رمان ماجرای مهاجرت خانوادهای فقیر و در عین حال امیدوار است که از اوکلاهما به کالیفرنیا میروند به امید آن که در آن جا زمینی برای کار کردن و بقای زندگی شان پیدا کنند.
خوشههای خشم همواره جز مهم ترین آثار کلاسیک ادبی به شمار رفته است. جان فورد کارگردان مشهور آمریکایی از رمان خوشههای خشم یک اقتباس سینمایی کرد که این اثر سینمایی نیز به یکی از مشهورترین فیلمهای وی بدل شد.
بیشتر بخوانید: گابریل گارسیا مارکز: بررسی زندگی و آثار نویسنده
البته گفتنی است که آثار John Steinbeck از آثار ادبی بودند که بسیار مورد اقتباس قرار گرفتند. این اتفاق نیز شاید سلیقهای و از روی اتفاق نبوده است و بیشتر به ساختار و زبان آثار اشتاین بک برمیگردد.
در ضمن John Steinbeck، خود نیز به سینما علاقه داشت و در تجربههای فیلمنامه نویسیاش نیز بسیار موفق بود. وقتی که مخاطب با رمانهای اشتاین بک روبرو میشود احتمالا این نکته را در مییابد که این رمانها به شدت آثار تصویری هستند که به دلیل زبان روایت و گفتگوهای آن میتوانند به راحتی تبدیل به یک درام تمام عیار گردند.
سال ۱۹۶۲ بود که جان اشتاین بک موفق به دریافت جایزهی نوبل ادبی شد.
بیشتر بخوانید: استنلی کوبریک: مروری بر آثار و زندگی کارگردان
آثار John Steinbeck که بیشتر آنها نیز در ایران به فارسی ترجمه شده اند عبارتند از:
- جام زرین (۱۹۲۹)
- چمنزارهای بهشت(۱۹۳۲)
- تورتیلا فلت (۱۹۳۵)
- نبردی مشکوک (۱۹۳۶)
- یادداشتهای روسیه موشها و آدمها (۱۹۳۷)
- دره طویل (۱۹۳۸)
- خوشههای خشم (۱۹۳۹)
- ماه پنهان است (۱۹۴۲)
- راسته کنسروسازی (۱۹۴۵)
- اتوبوس سرگردان (۱۹۴۷)
- داستان مروارید (۱۹۴۷)
- یکبار جنگی رخ داد (۱۹۵۸)
- به خدای ناشناخته (۱۹۳۳)
- اسب سرخ (۱۹۳۳)
- پنجشنبه شیرین (۱۹۵۴)