تلفن همراه

MIUI چیست؟ همه چیز راجع به پوسته‌ی اندرویدی مخصوص شیائومی

MIUI
۳+

خواه اولین بار است که از یک اسمارت فون ساخت شیائومی استفاده می‌کنید و یا از طرفداران سرسخت آن هستید، باید با MIUI (تلفظ صحیح: می‌یو آی) آشنایی داشته باشید. MIUI رابط کاربری مخصوص Xiaomi برای اسمارت فون‌های اندرویدی این کمپانی است که اکنون پس از نزدیک به ۹ سال به بلوغ شگفت آوری رسیده است. در ادامه‌ی این مطلب از نت نوشت با بررسی MIUI با ما همراه باشید.

MIUI چیست؟

خیلی ساده می‌توان گفت: MIUI پوسته‌ی اندرویدی ساخت کمپانی شیائومی است که نسبت به نسخه‌ی خالص اندروید دارای تفاوت‌های ظاهری نسبتا زیادی بوده و ویژگی‌های جالبی نیز به آن افزوده شده است. در حال حاضر سازندگان بزرگ تلفن همراه در دنیا معمولا نسخه‌های مختلف اندروید را برای اسمارت فون‌های خود شخصی سازی کرده و اندروید را با ظاهر مطلوب خود به بازار عرضه می‌کنند.

پس همان طور که اسمارت فون‌های سامسونگ با پوسته‌ی ONE UI و اسمارت فون‌های هواوی و آنر با پوسته‌ی EMUI ران می‌شوند، شیائومی نیز پوسته‌ی MIUI را برای اسمارت فون‌های برند خود توسعه داده است. اما جالب است بدانید که برخلاف سامسونگ و هواوی، شیائومی در ابتدا کار خود را با توسعه‌ی پوسته‌های اندروید آغاز کرد (آگوست ۲۰۱۰) و سپس یک سال بعد اولین اسمارت فون خود را روانه‌ی بازار نمود (آگوست ۲۰۱۱). بنابراین سابقه‌ی MIUI بیشتر از تلفن‌های همراه ساخت شیائومی است.

کدام اسمارت فون‌ها با MIUI کار می‌کنند؟

اگرچه MIUI یک پوسته‌ی برپایه‌ی اندروید می‌باشد، اما از نظر ظاهری بیشتر به iOS شبیه است تا نسخه‌ی خالص اندروید. این رابط کاربری هم اکنون دارای ده‌ها میلیون کاربر در سرتاسر دنیا است. تقریبا تمامی اسمارت فون‌های ساخت شیائومی، به جز آن‌هایی که با نسخه‌ی Android One عرضه می‌شوند (مثل شیائومی Mi A1 و Mi A2)، به MIUI مجهز می‌باشند.

همچنین اسمارت فون Pocophone F1 که ساخت زیربرند Pocophone از برند شیائومی است هم به ورژنی از MIUI مجهز شده که شباهت بیشتری به نسخه‌ی استوک اندروید دارد. اگرچه در سال‌های گذشته پوسته‌ی MIUI را برای اسمارت فون‌های اندرویدی دیگری که ساخت کمپانی شیائومی نبودند هم می‌دیدیم،

اما شیائومی این روزها دودستی به رابط کاربری خود چسبیده است! مثلا در سال‌های نه چندان دور شما می‌توانستید نسخه‌ی MIUI مخصوص برای اسمارت فون گلکسی S یا گلکسی ACE یا… را به سادگی از xdadevelopers دانلود کرده و بر روی گوشی خود نصب نمایید. اما الان اگر مایل به استفاده از MIUI هستید، حتما باید یک اسمارت فون ساخت شیائومی را خریداری نمایید.

بیشتر بخوانید: مشخصات Pocophone F1 شیائومی
بیشتر بخوانید: بررسی Pocophone F1 : گوشی پرآوازه شیائومی که بازار را تکان خواهد داد!
بیشتر بخوانید: بررسی Xiaomi Mi A2 و Mi A2 Lite ، دو تازه وارد قابل ستایش از شیائومی

یک سال پیش در چنین روزهایی آخرین نسخه‌ی حال حاضر این رابط کاربری رسما عرضه شد.

یک سال پیش در چنین روزهایی آخرین نسخه‌ی حال حاضر این رابط کاربری رسما عرضه شد.

لازم به ذکر است که در پی اختلاف نظرهای فراوان گوگل با دولت چین، هم اکنون بسیاری از سرویس‌های گوگل برای MIUI بلاک شده اند. در کشور چین MIUI شامل هیچکدام از سرویس‌های گوگل (مثل گوگل پلی استور) نیست. البته نسخه‌های MIUI که برای دیگر نقاط دنیا به غیر از چین ساخته می‌شوند، به سرویس‌های گوگل دسترسی داشته و  دارای اپ‌هایی مثل Google Play Store و Gmail و Google Maps هستند و در واقع از این حیث همانند دیگر اسمارت فون‌های اندرویدی عمل می‌کنند.

ورژنورژن اندرویدتاریخ انتشارآخرین نسخه‌ی منتشر شدهتغییرات اساسی
MIUI V1۲٫۱۱۳ آگوست ۲۰۱۰نامشخصنسخه‌ی اولیه
MIUI V2           ۲٫۱ – ۲٫۳٫۶نامشخصنامشخصبازطراحی رابط کاربری
MIUI V3           ۲٫۳٫۶نامشخصنامشخصبازطراحی رابط کاربری
MIUI V4           ۴٫۰٫۴ – ۴٫۱٫۲نامشخصICS24.0رابط کاربری جدید، اضافه شدن آنتی ویروس
MIUI V5           ۴٫۱٫۲ – ۴٫۴٫۲یک مارس ۲۰۱۳۲۲٫۰رابط کاربری جدید، حذف سرویس‌های گوگل در نسخه‌ی چینی
MIUI 6           ۴٫۴٫۲ – ۵٫۰٫۲۲۹ آگوست ۲۰۱۴۶٫۷٫۲٫۰رابط کاربری جدید
MIUI 7           ۴٫۴٫۲ – ۶٫۰٫۱۱۳ آگوست ۲۰۱۵۷٫۵٫۱٫۰قفل شدن bootloader در دستگاه‌های قدیمی منتخب و دستگاه‌هایی که از ان تاریخ به بعد منتشر شدند
MIUI 8           ۴٫۴٫۲ – ۷٫۱٫۱۱۶ ژوئن ۲۰۱۶۸٫۵٫۱۰٫۰تغییرات کوچک در رابط کاربری، بروزرسانی اپ‌های سیستمی، اضافه شدن پشتیبانی از فضای دوم و برنامه‌های دوگانه
MIUI 9           ۴٫۴٫۲ – ۸٫۱٫۰۱۰ آگوست ۲۰۱۷۹٫۶٫۵٫۰تغییرات کوچک در رابط کاربری، اضافه شدن split screen، بهبود Notification Shade  و  QuickCard، حالت سایلنت جدید، اضافه شدن میان برهای کلید و ژست
MIUI 10           ۶٫۰ – ۹٫۰٫۰۱۹ ژوئن ۲۰۱۸۱۰٫۳٫۵٫۰تغییرات کوچک در رابط کاربری، نوار notification جدید، افزایش قابلیت ناتیفیکیشن ها، طراحی جدید recent apps و کنترل صدا و ساعت و تقویم و نوت ها، یکپارچگی بیشتر با XiaoAI
MIUI 11           ۷ به بعدبه زودیتم مشکی سیستمی، حالت ultra power saving تک رنگ، آیکون‌های جدید، انیمیشن‌های روان تر، بهینه سازی Status bar، مدیریت اتوماتیک اسکرین شات

ویژگی‌های کلیدی MIUI در طول سال‌های گذشته

از زمان عرضه در حدود ۹ سال پیش، این پوسته اندرویدی پیشرفت‌های زیادی حاصل کرده است و اکنون لیستی از ویژگی‌های بسیار جامع و کامل دارد. شیائومی در بین اولین برندهایی بود که ایده‌ی اپ مدیریت گوشی یا phone management app (در MIUI 5) را پیاده سازی کرد. phone management app می‌تواند عملیات‌هایی همچون اسکن ویروس، مدیریت حافظه و بهینه سازی مصرف باتری را برای شما انجام دهد. ما این ویژگی را اخیرا در اسمارت فون‌های سامسونگ می‌بینیم، در حالی که شیائومی از سال‌ها قبل به آن مجهز بود.

یکی دیگر از ویژگی‌های خاص MIUI (که البته در پوسته‌ی هواوی هم دیده می‌شود)، توانایی دانلود تِم‌های مختلف از یک store اختصاصی می‌باشد. با این ویژگی شما می‌توانید فونت‌ها و آیکون‌های مختلفی را برای گوشی خود دانلود نمایید، البته تم گوشی شما به طور کامل تغییر نمی‌کند، بلکه برخی از ویژگی‌های ظاهری ان عوض می‌شود. اندروید استوک از لحاظ فنی فاقد چنین استوری می‌باشد.

در سال‌های اخیر، MIUI  چندین ویژگی بسیار تاپ دیگر را هم در اندروید وارد ساخت، مثل data saver (صرفه جویی در مصرف داده) در MIUI 7 و one-handed mode (حالت استفاده از گوشی فقط با یک دست) برای گوشی‌های بزرگ (MIUI 6)، و یک permission manager (مدیریت اجازه‌های دسترسی) در ورژن‌های ۵ و ۶ از MIUI. در چند سال اخیر هم بهبودهای فراوانی در این پوسته اندرویدی حاصل شده که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم.

MIUI 8

با معرفی MIUI 8 احتمالا ما شاهد بزرگترین تغییرات در این پوسته‌ی اندرویدی بودیم. ویژگی‌هایی مثل پشتیبانی از scrolling screenshot  و تنظیمات quick ball navigation  برای accessibility و ویژگی فضای ثانویه برای ساخت پروفایل دوم در گوشی از ویژگی‌های برجسته‌ی MIUI 8 بودند.

در این نسخه ما همچنین شاهد ویژگی dual apps (یا اپ‌های دوگانه که به کاربران اجازه‌ی استفاده از دو اکانت پیام رسان در آن واحد را می‌دهد)، حالت جدید power-saving (صرفه جویی در مصرف)، یک اپ گالری جالب، طراحی ظاهری زیباتر نسبت به گذشته و چند فونت جدید بودیم.

MIUI 9

این آپدیت اولین بار در اسمارت فون‌های سال ۲۰۱۷ این برند ظاهر شد و بزرگترین تغییر آن، افزوده شدن ژست‌های swipe برای ناوبری بود. با این ویژگی که تقلیدی از iPhone X می‌باشد، شما می‌توانید با کشیدن انگشت خود بر روی صفحه نمایش از دکمه‌ی هوم به سمت بالا، به صفحه‌ی home بروید و با swipe کردن به سمت کناره ها، عملیات back (برگشتن به صفحه‌ی قبل) را اجرا نمایید. علاوه بر ژست ها، “dynamic resource allocation” (تخصیص منابع به صورت پویا) برای بهبود عملکرد سیستم، یک دستیار هوشمند و بهبود در نوار ناتیفیکیشن در MIUI 9 دیده شدند.

MIUI 10

یک سال پیش در چنین روزهایی آخرین نسخه‌ی حال حاضر این رابط کاربری رسما عرضه شد. ۶ ویژگی اصلی این نسخه از MIUI را در ادامه مشاهده خواهید نمود:

حالت پرتره برای دوربین‌های تکی

برای ثبت تصویر پرتره، شما به طور معمول به دو دوربین نیاز دارید تا یکی از دوربین‌ها بتواند مشخصات عمق صحنه و دیگر جزئیات را ثبت نماید. بنابراین همان طور که می‌دانید، در سال‌های گذشته سیستم دوربین‌های دوگانه برای عکاسی پرتره گسترش یافته اند. اما در دو سال گذشته، گرایش سازندگان به سمت یافتن راه حلی نرم افزاری برای ثبت تصاویر پرتره به جای استفاده از دوربین دوم بوده است.

سلفی پرتره‌ی ردمی نوت 4 با یک دوربین و پردازش نرم افزاری

سلفی پرتره‌ی ردمی نوت ۴ با یک دوربین و پردازش نرم افزاری

شیائومی هم مثل دیگران در سال‌های گذشته اسمارت فون‌های بسیاری را با سیستم دوربین دوگانه روانه‌ی بازار نمود، اما مهم ترین و جالب ترین ویژگی MIUI 10، قابلیت ثبت تصاویر پرتره برای اسمارت فون‌هایی بود که فقط دارای یک دوربین می‌باشند.

در این حالت، نرم افزار گوشی می‌تواند با پردازشی سنگین، افکت‌های بوکه را در تصویر وارد سازد و بدین ترتیب به سنسور تشخیص عمق برای ثبت تصویر پرتره نیار نخواهد بود. این کمپانی ادعا می‌کند که تاکنون الگوریتم‌های پرتره‌ی خود را بر روی بیش از ۱۰۰ هزار عکس پیاده سازی نموده است، پس نباید نگران کیفیت تصاویر پرتره‌ی نرم افزاری اسمارت فون‌های شیائومی باشیم.

recents menu در MIUI 10

recents menu در MIUI 10

بازطراحی منوی recents

پس از آپدیت swipe gestures در MIUI 9 که برای اسمارت فون‌های قدبلند زمان خود مناسب بودند، حال در MIUI 10 منوی recents (برنامه‌های اخیر) هم با یک طراحی منحصر به فرد برای اسمارت فون‌های کشیده‌ی امروزی بازطراحی شده است.

همان طور که در تصویر می‌بینید، در منوی recents جدید اپ‌های فعال در بکگراند به صورت کوچک در فضای نمایشگر دیده می‌شوند و با اسکرول کردن در صفحه می‌توانید تمامی اپ‌های فعال را ببینید. شما با swipe کردن بر روی اپ مورد نظر به سمت کناره‌ها می‌توانید آن را از حافظه پاک کنید و همچنین با نگه داشتن انگشت خود بر روی هر اپ می‌توانید آپشن‌های بیشتری را ملاحظه نمایید.

تولید یک الگوی ریتمیک با ناتیفیکیشن‌های مختلف

تولید یک الگوی ریتمیک با ناتیفیکیشن‌های مختلف

ناتیفیکیشن‌های الهام گرفته از طبیعت

در یک حرکت که یادآور TouchWiz سامسونگ می‌باشد، شیائومی برای ارسال ناتیفیکیشن‌ها از طبیعت الهام گرفته است. این کمپانی می‌گوید که در MIUI 10 از صدای قطره‌ی آب برای هشدارهای خود استفاده می‌کند و هشدارهای متوالی هم منجر به پخش صدای چک چک آب می‌شوند. بدین ترتیب دیگر صدای ناتیفیکیشن‌ها برای شما آزاردهنده نخواهند بود.

A timer for relaxing

A timer for relaxing

تایمری برای استراحت!

یکی دیگر از ویژگی‌های قابل توجه MIUI 10 توانایی اجرای تایمری است که صداهای با مضمون طبیعت را در بر دارد. این صداها شامل صدای جنگل و نم نم باران و آتش می‌شوند، بنابراین اگر پس از یک روز پر از استرس نیار به تنظیم کردن تایمر دارید، این صداها می‌توانند برای آرامش روان شما مفید باشند.

volume/brightness sliders

volume/brightness sliders

بازطراحی اسلایدرهای صدا و روشنایی

در MIUI 10 طراحی اسلایدرهای صدا و روشنایی با دیگر اسمارت فون‌های اندرویدی فرق کرده است. همان طور که در تصویر بالا می‌بینید، این اسلایدرها هم اکنون به صورت یک کپسول عمودی بر روی نمایشگر ظاهر می‌شوند. در هنگام باز شدن اسلایدها، شما با قرار دادن انگشت خود بر روی هر قسمت از صفحه نمایش می‌توانید حجم آن‌ها را کم و زیاد کنید.

miui 10 optimisation

miui 10 optimisation

افزایش پاسخگویی

از روزی که اندروید ساخته شد، گوگل همواره به دنبال بهبود عملکرد و افزایش سرعت این سیستم عامل بوده است. MIUI هم از ابتدا به عنوان یک پوسته‌ی اندرویدی روان و سریع شناخته شده و “سرعت” برای آن همیشه اولویت اول بوده است. در MIUI 10 دو ویژگی جدید برای بهبود سرعت سیستم در شکل lock-free critical path و co-dependent prioritizing گنجانده شده است.

اگرچه عملکرد این ویژگی‌ها در عمق سیستم اتفاق افتاده و شما متوجه نحوه کارکرد ان‌ها نمی‌شوید، اما طبق گفته‌ی شیائومی، این دو ویژگی باعث بهبود ۱۰ درصدی سرعت پردازش گوشی می‌شوند.

MIUI 11

MIUI 11 نسخه‌ی بعدی از این رابط کاربری است که به زودی عرضه خواهد شد. Xiaomi ادعا کرده است که MIUI 11 بهبودهای عظیمی را در هر دو بخش ظاهری و عملکرد تجربه خواهد کرد که بسیاری از طرفداران مشتاق آن هستند. البته هنوز جزئیات رسمی این نسخه مشخص نشده اند، ولی شیائومی لیستی از ۱۱ اسمارت فونی  که نسخه‌ی جدید  این پوسته مبتنی بر اندروید Q را در ابتدای سال ۲۰۲۰ دریافت خواهند کرد، منتشر نموده است:

  • Xiaomi Mi 9 / Mi 9 SE
  • Redmi K20 Pro
  • Xiaomi Mi 8 / Mi 8 Screen Fingerprint Edition / Mi 8 Explorer Edition
  • Mi Mix 2S
  • Mi Mix 3
  • Redmi K20
  • Redmi Note 7 / Note 7 Pro (Q1 2020)

بیشتر بخوانید: اندروید ۱۰ یا Q: تاریخ انتشار، ویژگی‌های جدید و هر چیزی که باید راجع به آن بدانید!

همان طور که می‌دانید، نسخه‌ی بتای Android Q هم اکنون برای اسمارت فون‌های Mi Mix 3 و Mi 9 عرضه شده و به زودی اسمارت فون Redmi K20 Pro هم به نسخه بتای اندروید Q مجهز خواهد شد. همچنین شیائومی معمولا در سال‌های گذشته به روزرسانی‌های MIUI را بدون به روزرسانی نسخه‌ی اندروید انجام می‌داد. بنابراین دریافت MIUI 11 توسط اسمارت فون شما لزوما به معنای به روزرسانی به نسخه‌ی اندروید ۱۰ (همان Android Q) نمی‌باشد.

به طور کلی شیائومی با سابقه‌ی طولانی خود در تولید پوسته‌های اندرویدی توانسته تا در این زمینه به مهارت بسیار بالایی دست یابد. همان طور که گفتیم MIUI ظاهری شبیه به iOS دارد و از نظر سرعت و روان بودن عملکرد هم در بین بهترین پوسته‌های اندرویدی جای می‌گیرد. همچنین MIUI دارای ویژگی‌های بسیار زیادی است که نظیر آن‌ها را در نسخه‌های خام اندروید پیدا نمی‌کنید.

با این حال از نقاط ضعف این رابط کاربری می‌توان به وجود تبلیغات در رابط کاربری آن اشاره نمود. اگرچه همین الان هم راهکارهایی برای کاربران متخصص تر برای حذف تبلیغاتت از MIUI وجود دارد، اما منابع آگاه مژده داده اند که در MIUI 11 خبری از تبلیغات نخواهد بود و یا با تبلیغات بسیار کمی روبه رو خواهیم بود. ضمنا اگر شما هم در استفاده از MIUI با مورد یا مساله‌ی خاصی روبه رو شده اید، تجربه‌ی خود را با ما در میان بگذارید. منتظر کامنت‌های زیبایتان هستیم!

برای درج دیدگاه کلیک کنید

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پربازدیدترین‌های این هفته در نت‌نوشت

برو بالا