دانستنی‌های سلامتی

علت پوکی استخوان شدید و درمان استئوپنیا و شناخت عوامل خطرساز

استئوپنیا یا کاهش تراکم استخوان وضعیتی است که در آن تراکم استخوان­ ها پایین­تر از حد طبیعی است. علت پوکی استخوان شدید و عوامل خطرساز و احتمالی که باعث استئوپنی می­ شوند مانند عدم جذب مواد، رژیم غذایی فقیر و نامناسب است. به همین ترتیب تغییر سبک زندگی می ­تواند در درمان استئوپنیا موثر باشد. رژیم غذایی مناسب برای درمان کاهش تراکم استخوان لازم است تا اطمینان حاصل شود که مواد مغذی مورد نیاز خود را دریافت می­ کنید. تراکم معدنی استخوان (Bone mineral density یا BMD) سنجشی است که برای اندازه­ گیری مقدار مواد معدنی موجود در استخوان به کار می ­رود. اگرچه کمبود BMD به این معنی است که شما مبتلا به استئوپنی هستید اما این وضعیت به خودی خود یک بیماری نیست. . . برای دریافت اطلاعات بیش­تر در مورد وضعیت و علائم و علت پوکی استخوان شدید و نحوه­ ی درمان استئوپنیا به ادامه مطلب در نت نوشت توجه کنید.

بیشتر بخوانید: رژیم غذایی برای پیشگیری از پوکی استخوان در زنان چیست؟

علت پوکی استخوان شدید و عوامل خطرساز

علت پوکی استخوان شدید و درمان استئوپنیا

علت پوکی استخوان شدید شامل کمبود مواد مغذی مناسب و یا عدم جذب مواد مغذی به علت شرایطی مانند بیماری Celiac (نوعی اختلال گوارشی) می ­باشد. مسائل اساسی مانند این ممکن است مجموعه ­ای از علائم مربوط به خود را داشته باشند.

سایر عوامل خطرساز استئوپنی و علت پوکی استخوان شدید عبارتند از:

  • پیری
  • یائسگی زود هنگام (قبل از ۴۵ سالگی)
  • جراحی برای تخلیه تخمدان قبل از یائسگی
  • شیوه زندگی انعطاف ناپذیر
  • سیگار کشیدن و مصرف دخانیات
  • سوء مصرف الکل
  • اختلالات خوردن، مانند بی­ اشتهایی یا پرخوری عصبی
  • هایپرتیروئیدیسم، که یا به علت فعالیت بیش از حد تیروئید یا مصرف بیش از حد دارو برای درمان این بیماری است

کاهش تراکم یا پوکی استخوان دارای نشانه­ های رایج خاصی نیست زیرا معمولاً باعث ایجاد درد نمی­ شود. با این حال در برخی موارد، استئوپنی باعث ایجاد شکستگی یا ترک در استخوان­ ها می­ شود.

در حالی که معمولاً علائمی برای کاهش تراکم استخوان یا استئوپنی وجود ندارد، شرایط دیگری می­ توانند از آن ایجاد شوند مانند پوکی استخوان، که مجموعه علائم مربوط به خود را دارد.

  • شکستگی یا ترک
  • حالت خمیدگی
  • درد شدید

۵ روش برای درمان استئوپنیا

  1. رژیم غذایی مناسب

بخش مهمی از درمان استئوپنیا شامل داشتن یک رژیم غذایی مناسب است. مطمئن شوید که وعده ­های غذایی شما حاوی مقدار مناسبی کالری و مواد مغذی مناسب به ویژه کلسیم و ویتامین D باشد زیرا این دو ماده برای سلامت استخوان­ ها بسیار مهم هستند.

مواد مغذی دیگری نیز از جمله آهن، ویتامین C و منیزیم برای پیشگیری از استئوپنی ضروری­ هستند. کم ­خونی می­ تواند منجر به استئوپنی شود زیرا آهن برای سنتز کلاژن و متابولیسم ویتامین D ضروری است.

  • منابع غنی از کلسیم شامل: سبزیجات سبز رنگ و سایر سبزیجات مانند کلم بروکلی.
  • منابع غنی از منیزیم شامل: سبزیجات برگی مانند برگ چغندر و اسفناج، دانه کدوتنبل، کفیر، لوبیای سیاه، کاکائو و مغزبادام.
  • منابع غنی از ویتامین C شامل: مرکبات، پاپایا (انبه هندی) و گواوا، انواع توت­ ها، فلفل، کیوی، کلم بروکلی و کلم پیچ.
  • منابع غنی از آهن شامل: آجیل، دانه­ ها، اسفناج، کلم پیچ و چغندر.

هدف از خوردن سبزیجات، قلیایی شدن رژیم غذایی است که برای محافظت از استخوان­ ها مفید است. میزان مصرف سدیم خود را کنترل کنید و تا حد امکان از مواد غذایی کنسرو شده استفاده نکنید. علاوه بر این مصرف الکل و کافئین خود را کاهش دهید.

  1. انجام دادن ورزش ­های مناسب

ورزش جزء مهمی در درمان استئوپنی است. به طوری که باعث کاهش انحطاط و زوال توده­ های استخوانی در روند پیری می­ شود. هم­چنین می­ تواند به استحکام و بهبود تعادل بدن کمک کند و به دنبال آن منجر به کاهش خطر سقوط و شکستگی استخوان­ ها شود.

ورزش­ مناسب برای تحمل وزن، مفیدترین ورزش برای جلوگیری از کاهش تراکم استخوان­ ها است. این نوع ورزش شما را مجبور می­ کند تا در مقابل جاذبه زمین فعالیت کنید و انجام این فعالیت­ ها به استخوان­ ها و عضلات شما کمک می­ کند تا وزن خود را به راحتی تحمل کنید. دویدن، پیاده ­روی، رقصیدن، اسکی و تنیس گزینه ­های خوبی برای این نوع ورزش ­ها هستند. این ورزش ­ها را تا می­ توانید بدون داشتن بار اضافی، ۳ تا ۴ بار در هفته به مدت ۶۰ دقیقه انجام دهید. علاوه بر این سعی کنید تمرینات ورزشی مناسب با وزن و قدرت بدنی خود را برای تناسب اندام انجام دهید.

  1. مصرف مکمل­ هایی که می­ توانند استخوان­ ها را تقویت کنند

شما نباید انتظار داشته­ باشید مقدار ماده مغذی مورد نیاز بدن، به اندازه کافی در غذایی که می­ خورید وجود داشته باشد. به عنوان بخشی از درمان استئوپنیا و اطمینان از این که به اندازه کافی مواد مغذی را دریافت می­ کنید، استفاده از مکمل­ های زیر توصیه می­ شود.

کلسیم: بهتر است کلسیم را از راه غذاهایی که می­خوریم دریافت کنیم. با این حال اگر می­ دانید مقدار آن کافی نیست می ­توانید مکمل مصرف کنید. بزرگسالان معمولاً به ۱۰۰۰ میلی­گرم کلسیم در روز نیاز دارند. در صورت نیاز به مکمل­ های کلسیم از فرم سیترات کلسیم که در بدن راحت­تر جذب می­ شود استفاده کنید.

ویتامین D: بسیاری از مردم کمبود ویتامین D دارند. اگر زمان زیادی را بیرون از خانه سپری نمی­ کنید، پوست تیره یا سابقه کمبود ویتامین D دارید باید از مکمل­ های این ویتامین به مقدار ۱۰۰۰ IU در روز استفاده کنید. افراد مسن­تر روزانه به مقدار بیش­تری ویتامین D نیاز دارند.

منیزیم: بدن ما برای متابولیسم کلسیم روزانه به ۳۰۰ تا ۵۰۰ میلی ­گرم منیزیم نیاز دارد.

ویتامین B۱۲: افراد مسن با توجه به شیوه­ ی هضم، با مواد غذایی حاوی این ویتامین به مشکل می­ خورند. همچنین افراد گیاه­ خوار نمی­ توانند به مقدار کافی این ویتامین را دریافت کنند.

ویتامین K۲: این ویتامین برای تشکیل نوعی پروتئین که در ساخت استخوان­ ها به کار می­ رود، نقش دارد. بدن ما روزانه به ۱۰۰ میکروگرم ویتامین K۲ برای تشکیل استخوان ­ها نیاز دارد.

  1. حفظ وزن سالم

چاقی می­ تواند التهاب را افزایش دهد و منجر به تغییرات هورمونی و در نتیجه آسیب به استخوان ­ها شود. بنابراین داشتن و حفظ وزن سالم یکی از برنامه­ های درمان استئوپنی است و همچنین فعالیت کردن در سنین بالا را نیز راحت­تر می­ کند.

  1. دریافت کردن نور خورشید به اندازه کافی

ویتامین D در جذب کلسیم نقش دارد و به همین ترتیب بخشی از درمان استئوپنیا به شمار می ­رود. بهتر است به­ جای استفاده از مکمل­ های این ویتامین، آن را به­ طور طبیعی از نور خورشید دریافت کنید. اگر می ­توانید روزانه ۱۵ تا ۲۰ دقیقه پوست خود را در معرض تابش مستقیم نور آفتاب قرار دهید.

نویسنده: فائزه قربانی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا