جریان آذرآواری ، مرگبارترین بخش فوران آتشفشان که ۳۰،۰۰۰ نفر را در لحظه به کام مرگ میفرستد!
در اخبار دنیا، هر روزه خبر از فعالیت آتشفشان های مختلف، از جزایر هاوایی گرفته تا گواتمالا به گوش می رسد. اما بدترین و خطرناک ترین قسمت فوران یک آتشفشان (که در همه ی آتشفشان ها هم وجود دارد)، خیلی زودتر از جاری شدن جریان گدازه ای به سمت پایین کوه اتفاق می افتد. جریان آذرآواری (Pyroclastic) می تواند تا شعاع بسیار زیادی تمامی جانداران را نابود کند، همان طور که باعث مرگ هر ۳۰،۰۰۰ نفر ساکن شهر Martinique شد! فقط یک مرد خوش شانس باقی ماند تا این داستان غم انگیز نابودی شهر Martinique به دست جریان آذرآواری را برای جهانیان تعریف کند. در ادامه با نت نوشت همراه باشید.
جریان آذرآواری ( Pyroclastic Flow)
داستان از این قرار است: ماگما تنها بخش در یک فوران نیست که در هنگام وقوع آتشفشان از داخل کوه ها خارج می شود. در این هنگام مقدار زیادی گاز سمی و داغ هم از دهانه ی کوه آتشفشانی خارج می شوند. همانطور که میدانید، کوه های آتشفشانی از سنگ ها و صخره های مستحکمی تشکیل شده اند که در هنگام وقوع انفجار یک آتشفشان، این سنگ ها تکه تکه شده و مقادیر عظیمی از سنگ ریزه به همراه گازهای سوزان از دهانه ی آتشفشان در همه ی جهات خارج می شوند. به این جریان، جریان آذرآواری گفته می شود که بسیار خطرناک تر از گدازه های سرخ رنگی است که در هنگام انفجار آتشفشان از کوه به سمت پایین سرازیر می شوند.
بیشتر بخوانید: تقابل حضیضی ؛ مریخ به نزدیک ترین فاصله اش با زمین طی ۱۵ سال اخیر می رسد!
هرچند که جریان گدازه ای آتشفشان خطرناک ترین بخش یک انفجار آتشفشانی تلقی می شود، اما جریان آذرآواری دارای چندین خصیصه است که آن را از جریان گدازه ای خطرناک تر می سازد. اول از همه، جریان آذرآواری بسیار سریع پخش می شود. جریان آذرآواری که تشکیل شده از گازهای سمی و خرده سنگ می باشد، با دمای حدود ۷۰۰ درجه سانتی گراد و سرعت حدود ۹۰ کیلومتر بر ساعت در همه ی جهات پخش می شود. دوما، جریان آذرآواری حاوی گازهای سمی نظیر دی اکسید سولفور، مونوکسید کربن و هیدروکلریک اسید است که بسیار خورنده بوده در صورت تنفس می توانند برای انسان کشنده باشند. در آخر، باید دوباره تاکید کنیم که این گاز سمی بسیار داغ یک لایه ی فوق العاده داغ از خرده سنگ های کوه را در هم خود پنهان کرده است که می توانند روی یک شهر را بپوشانند.
مردی که از روز رستاخیز زنده بیرون آمد!
مرگبار ترین انفجار آتشفشانی قرن بیستم در تاریخ ۸ مه ۱۹۰۲ اتفاق افتاد، جایی که فوران کوه Mount Pelée شهر سنت پیر که از آن به عنوان “پاریس کارائیب” نام برده می شد را ویران کرد. هر ۳۰ هزار نفر ساکن این شهر بلافاصله پس از عبور موجی از گازهای سمی که با سرعت ۱۶۱ کیلومتر بر ساعت از آنجا عبور می کرد کشته شدند. در واقع عامل این کشتار عظیم همان جریان آذرآواری ناشی از فوران این آتشفشان بود که همه ی مردم شهر به استثنای یک مرد خوش شانس را به کام مرگ فرو برد! این مرد به دلیل سوء رفتارهای ناشی از مصرف بیش از حد الکل در بازداشت به سر می برد.
بیشتر بخوانید: زمین لرزه در مکزیکوسیتی بابت پایکوبی مردم مکزیک پس از پیروزی برابر آلمان!
البته درباره ی جرمی که Ludger Sylbaris مرتکب شده بود اختلاف نظرهایی وجود دارد، اما بدون شک این محیط زندان بود که توانست جان این مرد خوش شانس را نجات دهد. هرچند جرم او آن چنان بزرگ نبود، اما پلیس او را در سلولی تنگ و تاریک با دیوارهایی رسوخ ناپذیر بازداشت کرده بود. انفجار آتشفشان در یک روز بعد از دستگیری Sylbaris اتفاق افتاد و اگرچه او دچار سوختگی هایی ناشی از حرارت بالا شده بود، ولی توانست تا زنده بماند. اما تازه پس از این اتفاق، زندگی سخت این مرد به اصطلاح خوش شانس آغاز شد.
Sylbaris که به عنوان “مرد زنده بیرون آمده از روز رستاخیز” شناخته می شود، پس از آن در قالب سیرک Barnum & Bailey به ایالات متحده سفر کرد، اما شهر زادگاهش هیچ گاه نتوانست تا به شکوه گذشته خود بازگردد و جمعیت این شهر حتی تا به امروز از چندهزار نفر تجاوز نکرده است. این مثال ثابت می کند که هر چند جریان گدازه ای بسیار خطرناک و نابودکننده است، اما جریان آذرآواری می تواند زندگی را برای همیشه در یک مکان از بین ببرد.
بیشتر بخوانید: رنگ جهان , دانشمندان این رنگ را به عنوان رنگ دقیق جهان معرفی کردهاند!
منبع: curiosity.com