ادبیات ایران

معرفی کتاب موش و گربه به روایت عبید اثر بزرگمهر حسین پور

موش و گربه به روایت عبید اثر بزرگمهر حسین پور

مدتی است که کتاب موش و گربه به روایت عبید اثر بزرگمهر حسین پور توسط نشر چشمه منتشر شده است. این روزها چاپ دوم این کتاب در بازار دیده می شود. موش و گربه به روایت عبید اثر بزرگمهر حسین پور به گفته ی خود نویسنده کتابی است به نظم که بر اساس موش و گربه ی عبید زاکانی که آن نیز به نظم است نوشته شده است.

۱+

مدتی است که کتاب موش و گربه به روایت عبید اثر بزرگمهر حسین پور توسط نشر چشمه منتشر شده است. این روزها چاپ دوم این کتاب در بازار دیده می شود. موش و گربه به روایت عبید اثر بزرگمهر حسین پور به گفته ی خود نویسنده کتابی است به نظم که بر اساس موش و گربه ی عبید زاکانی که آن نیز به نظم است نوشته شده است.

خواجه نظام‌ الدین عبیدالله زاکانی شاعر و طنزنویس نامدار ایران در قرن هشتم هجری بوده است. منظومه ی موش و گربه یکی از مشهورترین آثار منظوم عبید زاکانی است که در طول تاریخ ادبیات بسیار تاثیرگذار و مورد توجه بوده است. علاوه بر اینکه اثر عبید زاکانی اثری تامل برانگیز بوده و زمانه ی خود را با طنز به چالش کشیده است، موش گربه به طور کلی نزد تمام اقوام و فرهنگ ها دارای جایگاه ویژه ای است. این جایگاه را در فیلم ها، انیمیشن ها و حتی نمایشنامه ها به راحتی می توان یافت.

بیشتر بخوانید: مروری بر زندگی و آثار محمود دولت آبادی

موش و گربه به روایت عبید اثر بزرگمهر حسین پور

موش و گربه به روایت عبید اثر بزرگمهر حسین پور با تکیه بر همین موضوع و قابلیت بسط دادن موش و گربه عبید زاکانی به شرایط موجود، اثر تازه ای را خلق کرده است. موش و گربه تنها اثری نیست که قابلیت ربط دادن به هر دوره ای را داشته باشد. ادبیات کلاسیک ایران اغلب دارای این ویژگی است و نمود آن را می توانیم در آثار شعرای بزرگ مثل سعدی و حافظ نیز ببینیم. اما آنچه که اتفاق تازه را می تواند در رابطه با این آثار کلاسیک رقم بزند، اقتباس قابل قبول است.

بیشتر بخوانید: نادر نادرپور ، شاعر ، نویسنده و مترجم، گر آخرین فریب تو، ای زندگی، نبود…

بزرگمهر حسین پور کارتونیست و کاریکاتوریست بنام ایرانی است. او از سال ۱۳۶۹ تا کنون در نشریات گوناگون کشور مانند گل آقا، مهرنامه هم میهن، مردم امروز، تجربه، کیهان – کاریکاتور، روزنامه زن، سروش نوجوان، رشد نوجوان، روزنامه نوروز، روزنامه آفتابگردان، روزنامه اقبال و هفته نامه چلچراغ فعالیت داشته است. موش و گربه به روایت عبید اثر بزرگمهر حسین پور اثری است که حسین پور هم در محتوای نظم آن دست برده است و هم آن را تصویرگری کرده است. اما سوالی که پیش می آید این است که چرا حسین پور این اثر را انتخاب کرده و اینکه اثر اقتباس شده یا اثر ثانویه چه چیز و یا نکته ی جدیدی را می تواند به مخاطب عرضه کند؟

بزرگمهر حسین پور

بزرگمهر حسین پور

به نظر می رسد که حسین پور با استفاده از کاراکترهای موش و گربه ی عبید زاکانی و همچنین آشنا بودن موش و گربه به طور کلی، حرف هایی را در قالب همان طنز عبید می زند که حرف هایی است که به روز و مناسب با زمان گفته می شود. موش و گربه به روایت عبید اثر بزرگمهر حسین پور بدون رعایت وزن و اضافه کردن واژه های تازه و اصطلاحات امروزی توانسته است که شخصیت هایی خاکستری و نه سیاه و سفید را از دل داستانی قدیمی و کلاسیک بیرون بیاورد.

بیشتر بخوانید: نگاهی به مجموعه داستان خانه ی کوچک ما نوشته‌ی داریوش احمدی، کابوس های بیداری

نکته ی قابل توجه دیگر این است که در این اثر خبری از نتیجه گیری اخلاقی و پند و اندرز دیده نمی شود. این ویژگی از ویژگی آثار مدرن است. البته گفتنی است که این ویژگی به صورت جالبی در آثار عبید زاکانی نیز وجود دارد. حسین پور به عبارتی با امروزی کردن موش و گربه ی عبید زاکانی توانسته است که رویکرد تازه ای به این اثر داشته باشد ضمن اینکه این اثر را با تصویرگری برای مخاطب خود جذاب تر کند. شاید نتیجه ی مطلوب هر اثر انتخابی نیز نزدیک به اتفاقی باشد که در این اثر افتاده است. به عبارتی هدف مطلوب اقتباسی نیز نگاهی تازه به یک اثر و خوانش دوباره ی آن با رویکردی جدید می تواند باشد.

برای درج دیدگاه کلیک کنید

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پربازدیدترین‌های این هفته در نت‌نوشت

برو بالا