رومن پولانسکی: مروری بر زندگی و آثار آقای کارگردان
رومن ریمون پولانسکی (۱۹۳۳) معروف به رومن پولانسکی Roman Polanski فیلمساز، فیلمنامه نویس و بازیگر لهستانی فرانسوی است که در پاریس متولد شده است. مادر رومن پولانسکی در دوران حکومت نازیها و هیتلر توسط نازیها دستگیر و سرانجام در اردوگاه آشویتس درگذشت. رومن تنها عضو خانواده بود که از تبعید و مجازات توسط نازیها جان سالم به در برد. در ادامه با مروری بر زندگی و آثار رومن پولانسکی با نت نوشت همراه باشید.
پولانسکی دوران کودکی و نوجوانی خود را در شرایطی سخت و عجیب گذراند که این روزگار سخت در آثار او تاثیر واضحی داشته است. او در دههی پنجاه میلادی به مدرسهای سینمایی رفت و در آنجا به تحصیل پرداخت. در اوایل دههی پنجاه بود که رومن پولانسکی به سبب فیلم کوتاهی که ساخته بود چند تجربهی بازیگریاش مورد توجه قرار گرفت.
بیشتر بخوانید: فیلم بچه رزماری ساختهی رومن پولانسکی؛ کودکی که هرگز متولد نشد!
رومن پولانسکی Roman Polanski
نخستین فیلم بلند او به نام چاقو زیر آب در سال ۱۹۶۲ ساخته شد. سپس او شروع به ساختن سه گانهای کرد که نام آنها انزوا، بچهی رزماری و مستاجر بود. این سه فیلم به ویژه فیلم بچهی رزماری از مشهورترین آثار رومن پولانسکی به حساب میآیند. طی ساختن این فیلم بود که همسر پولانسکی، شارون تیت که بازیگر نیز بود توسط گروهی شیطان پرست به قتل رسید.
این فیلم داستان یک زوج جوان است که به آپارتمانی عجیب نقل مکان میکنند. زن جوان بچهی شیطان را حامله است و سرانجام زندگی این زوج توسط شیطان و شیطان پرستها نابود میشود.
در زمانی که پولانسکی این فیلم را میساخت اندک کسانی بودند که از حضور شیطان پرستان مطلع بودند و این موضوع در آن زمان بسیار عجیب و بدیع به نظر میرسید که این غریب بودن ضربهای به موفقیت و باورپذیری فیلم نزد و این اثر همواره با استقبال مخاطبان خود مواجه بوده است.
رومن پولانسکی را میتوان فیلمسازی دانست که از ابتدای فعالیت خود کشورهای مختلفی را برای ساختن فیلم هایش انتخاب کرد و این تنوع در تکنیک و حتی فیلم نامههای او نیز وجود دارد.
اما آنچه که تمام آثار پولانسکی را به نحوی به یکدیگر پیوند میزند، وجود نوعی تعلیق، ترس و اضطراب در تمام درامهای او است. اما آنچه که این فیلمساز را به یکی از برجسته ترین فیلمسازان جهان بدل ساخته بیشتر میتواند به دلیل شخصیت پردازیهای پیچیده، عجیب و بسیار عمیق او باشد.
او با این شخصیت پردازی پیچیده و ویژه همواره مخاطب خود را متعجب میسازد اما آنچه که این تعجب را به باوری عمیق تبدیل میکند، ویژگی و شاید دید کاوشگر فیلمساز باشد.
پولانسکی بر بسیاری از فیلمسازان و فیلمنامه نویسان معاصر گذاشته است که این تاثیر را میتوان در آثار هنرمندانی چون برادران کوئن، وس اندرسن، آتوم اگویان، دارن آرونوفسکی، پارک چان-ووک، آبل فرارا و وس کریون دید.
او به دلایل و اتهاماتی اخلاقی که دادگاهی در آمریکا او را محکوم کرده است از آمریکا به اروپا رفت و حتی هنگامی که در سال ۲۰۰۳ برای فیلم پیانیست برنده جایزه اسکار شد نتوانست جایزه خود را در این مراسم دریافت کند.
آثار پولانسکی عبارتند از: ماه تلخ، محلهی چینی ها، پیانیست، تس، مرگ و دوشیزه، دزدان دریایی، بچهی رزماری، سایه نویس، الیور توئیست، کشتار، تراژدی مکبث، قاتلین بیباک خونآشام.