خودرو

تاریخچه شرکت سایپا

تاریخچه شرکت سایپا با توجه به حجم فعالیت و تعدد محصولات تولیدی در کشور ایران برای بسیاری جالب توجه خواهد بود، در این مطلب با شما هستیم با بررسی تاریخچه شرکت خودرو سازی سایپا.

۴+

تاریخچه شرکت سایپا حتما برای شما هم جالب توجه خواهد بود چراکه کمتر کسی در ایران نام این کمپانی تولید کننده خودرو را نشنیده است و بیشتر افراد با این شرکت بزرگ جاده مخصوص آشنایی دارند و آن را یک کمپانی خودروساز با مونتاژ بالا و کیفیت ساخت پایین می‌دانند. صفات منفی که موجب نشد این شرکت دست از فعالیت خود برداشته و به کار ادامه ندهد. آشنایی با تاریخچه شرکت سایپا قطعا جالب توجه خواهد بود، برندی که همیشه در صدر اخبار خودروسازی داخلی بوده و بسیاری از مشتریان رضایت کافی از آن نداشته و این شرکت را تولیدکننده خودروهای نامناسب می دانند. اما این شرکت در چه زمانی و چگونه کار خود را آغاز کرده که به این فرجام ناخوشایندی در صنعت رسیده است؟

تاریخچه شرکت سایپا

تاریخچه شرکت سایپا

تاریخچه شرکت سایپا از دهه ۴۰ تا کنون

اگر بخواهیم از “تاریخچه سرکت سایپا” بگوییم باید به آغاز و اوایل دهه ۴۰ برگردیم که شرکتی به نام شرکت ایرانی تولید اتومبیل سیتروئن ایران کار خود را آغاز می کند. شرکتی که سرمایه اولیه آن تنها ۱۶ میلیون تومان بود که اگر به نرخ روز حساب کنیم قطعا رقم سرسام آوری خواهد شد. تاریخ دقیق آغاز کار سایپا سال ۱۳۴۶ بود اما تصمیم اولیه ایجاد آن در سال ۱۳۴۴ گرفته شد و در نهایت سال ۱۳۴۶ پروژه نهایی شد و به عنوان یک شرکت خودروساز فعالیت خود را آغاز کرد. فعالیتی که موسسان پیش بینی می کردند به فرجام روشنی ختم شود و نمی دانستند که در نهایت این برند بزرگ قرار است به یک برند تولیدکننده بی کیفیت تبدیل شود.

در حقیقت نام سایپا برگرفته از Societe Annonyme Iranienne De Production Automobile Citroen بوده که به اختصار SAIPA شناخته می شود. به نوعی باید سیتروئن را آغازگر تولید محصولات این شرکت به شمار آورد و این در حالی بوده که بسیاری سایپا را به عنوان تولیدکننده محصولات کیا می دانند. موقعیت فعلی شرکت متفاوت از مکان نخست آن بوده زیرا جایگاه کارخانه نخست سایپا در منطقه چیتگر امروزی قرار داشت و یک زمینی با مساحت۲۴۰ هزار متر مربع را دربرمی گرفت. سال ۱۳۳۹ کریستین اودس که به عنوان یکی از موسسان سیتروئن شناخته می شود، به دلیل ازدواج با دختر ارتشبد منوچهر آریانا زمین منطقه چیتگر فعلی با سرمایه آنتوان آیسه خریداری می کند. اودس در گذشته با آلفرد پسر آنتوان آیسه هم کلاسی بود و همین رابطه موجب شد تا این پدر سرمایه دار را برای سرمایه گذاری هنگفت تشویق کند و در نهایت موفق نیز می شود. این زمین که به ارتش تعلق داشت با قیمت متری ۳ ریال توسط آنتوان آیسه خریداری می شود. کارخانه فعلی سایپا مساحتی ۴۱۵ هزار مترمربعی داشت که دقیقا دو برابر کارخانه نخست است.

مالکیت اصلی شرکت برعهده آنتوان قرار داشت و سپس فرزندان آن مدیریت شرکت را تا پیروزی انقلاب برعهده می گیرند. پس از انقلاب شرکت نام آن به شرکت سهامی ایرانی تولید خودرو یا همان سایپا تغییر می کند. با پیروزی انقلاب دولت مالکیت سایپا را برعهده می گیرد و از آن پس سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران سرپرسی کمپانی را به دست می گیرد.

در دهه ۷۰ بود که سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران تنها مالک ۳۵ درصد سهام سایپا شده و باقی آن در بورس تهران به فروش می رسد. در حال حاضر سهام داران سایپا چندین شرکت هستند که در ادامه می توانید لیست اسامی و درصد سهم آنها را مشاهده کنید:

اتومبیل ساینا

اتومبیل ساینا

  • سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران/ ۳۵ درصد
  • شرکت ستاره تابان / ۱۰ درصد
  • شرکت توسعه سرمایه رادین/۶٫۵۹ درصد
  • شرکت سرمایه گذاری صبا تامین/۴٫۷ درصد
  • شرکت سرمایه گذاری سایپا/۳٫۶ درصد
  • شرکت تجارت تابان/۲٫۸ درصد
  • گروه صنعتی رنا/۱۵ درصد
  • سایر /۲۱ درصد

اگرچه تاسیس و تاریخچه شرکت سایپا آن به پیش از انقلاب باز می گردد، شرکت بزرگی در صنعت خودروسازی ما محسوب می شود و تاکنون سعی کرده به تولید محصولاتی بپردازد که در نوع خود قابل توجه هستند. این شرکت با برندهای بزرگی در جهان همکاری دارد که از جمله باید به سیتروئن، کیا، رنو، نیسان، چانگان و برلیانس اشاره داشت.

شرکت های تابع خودرو سازی سایپا

در طول فعالیت و تاریخچه شرکت سایپا طی چندین دهه مدیران مختلفی داشته که هر یک رویکردی یکسان را پیش گرفته و هیچ کدام موفقیتی را برای سایپا رقم نزدند. گذشته از شرکت های همکار، سایپا در زیرمجموعه خود نیز شرکت هایی داشته که در صنعت شناخته شده هستند و اقتصاد پرسودی را برای شرکت مورد بحث رقم زدند. این شرکت ها شامل لیست زیر می شوند:

ایران کاوه
پارس خودرو
پلاسکوکار سایپا
سایپا کاشان
سازه گستر سایپا
مگا موتور
مالیبل سایپا
لیزینگ رایان سایپا
بیمه رایان سایپا
تهیه و توزیع مواد ریخته‌گری وقطعات صنعتی ایران( سودیکو)
سایپا پرس
سایپا یدک
مهندسی توسعه سایپا (سیکو)
مهندسی بازرگانی خودرو سایپا (ستکو)
امداد خودرو سایپا
مرکز تحقیقات و نوآوری سایپا
قالب‌های بزرگ صنعتی
اروند خودرو
ستاره سفیران آینده
سایپا لجستیک
توسعه صنایع خودرو ( ایدکو)
سرمایه‌گذاری کارکنان سایپا
شرکت بن‌رو

پراید و حاشیه های آن برای شرکت خودروسازی سایپا

محصولات مختلفی در تاریخچه شرکت سایپا به تولید رسیده و هم اکنون نیز ادامه دارد که از مطرح ترین آنها باید به پراید اشاره کرد. خودرویی که چندین دهه از حضور آن در روی خط تولید سایپا می گذرد اما این شرکت هیچ گاه تصمیمی بر کنارگذاری آن ندارد. خودرویی با قیمت مقرون به صرفه و حداقل امکانات که طرفداران بسیاری برای قیمت مطلوب خود کسب کرده اگرچه در زمینه ایمنی ۱ ستاره نیز به آن تعلق نمی گیرد. تا مجلس طرح های مختلفی را برای پایان تولید خودروهای غیرایمن به تصویب رسانده اما به نظر می رسد شرکتی چون سایپا قصد نداشته محصول پرفروشی چون پراید را کنار بگذارد.

سایپا شاید درباره پراید دچار اشتباهاتی شده و حتی بسیاری این اشتباه را قابل قبول نمی دادند، اما این شرکت برنامه ای نداشته در حال حاضر محصول مورد اشاره را از روی خط تولید خود حذف کند.

براساس آمار بدست آمده تنها در سال ۱۳۹۱ این شرکت ۴۷۷٫۸۹۰ دستگاه خودرو تولید کرده که ۴۳ درصد سهم تولید را به خود اختصاص داده است. این یعنی ایران خودرو با سهمی ۴۵ درصدی بزرگترین تولیدکننده خودرو در کشور است. از محصولات رده بالا این برند باید به چانگان CS35، سراتو و چندی دیگر اشاره کرد. از جدیدترین محصول کمپانی کراس اوور کوییک بوده که یک هاچ بک قابل توجه به شمار می رود. سایپا سعی می کند محصولات متنوعی را در سبد محصولات خود جای دهد که پراید با طراحی و آپشن مختلف در چندین مدل با عنوان سایپا ۱۳۲، ۱۳۱، ۱۱۱ و چندی دیگر به تولید می رسد.

با تمام این تفاسیر سایپا اگرچه محصولاتی چون پراید داشته که با وجود تولید فراوان و قیمت مقرون به صرفه بسیار محبوب است اما در زمینه ایمنی یکی از غیراستانداردترین خودروها بوده که از دهه ۷۰ در کشور به تولید می رسد. انتظار می رود در آینده نزدیک شرکت مطرح جاده مخصوص بتواند محصولات باکیفیتی را ارائه داده و جایگزینی برای این مدل در نظر گیرد.

برای درج دیدگاه کلیک کنید

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پربازدیدترین‌های این هفته در نت‌نوشت

برو بالا