تلفن همراه

One UI چیست؟ همه چیز درباره رابط کاربری جدید سامسونگ

One UI چیست؟ همه چیز درباره رابط کاربری جدید سامسونگ

One UI یک سیستم عامل کاستوم بر پایه‌ی اندروید است که توسط کمپانی سامسونگ برای اسمارت فون های سری گلکسی طراحی شده است. در ادامه با بررسی One UI همراه ما باشید.

۱۶+

One UI یک سیستم عامل کاستوم بر پایه‌ی اندروید است که توسط کمپانی سامسونگ برای اسمارت فون‌های سری گلکسی طراحی شده است. نسخه‌ی بتای One UI بر پایه‌ی اندروید ۹، اولین بار در اواخر سال ۲۰۱۸ به جای رابط کاربری Samsung Experience برای اسمارت فون‌های سری گلکسی S9 ارائه شد. در ادامه‌ی این مطلب از نت نوشت، با بررسی One UI همراه ما باشید.

همان طور که می‌دانید، UI مخفف user interface به معنای رابط کاربری است. پس One UI در زبان فارسی به معنی “رابط کاربری وان (یک)” می‌باشد. این رابط کاربری ساخت شرکت سامسونگ بوده و جایگزینی برای رابط کاربری محبوب Samsung Experience خواهد بود. نسخه‌ی اصلی این رابط کاربری برای اولین بار در روز ۲۴ دسامبر ۲۰۱۸ برای دستگاه‌های سری گلکسی S9 در چند کشور محدود به صورت آپدیت نرم افزاری ارائه شد. از ژانویه‌ی ۲۰۱۹، این رابط کاربری جدید رسما برای اسمارت فون‌های سری گلکسی S9 و گلکسی نوت ۹ ارائه شده است. به غیر از پرچمداران جدید سامسونگ، یعنی اسمارت فون‌های سری S10 (گلکسی S10 و گلکسی S10+ و گلکسی S10e)، دستگاه هایی چون گلکسی A9، گلکسی Tab S4 و… هم در چند ماه آینده به One UI مجهز خواهند شد. رابط کاربری One بر پایه‌ی اندروید ۹ (اندروید Pie) می‌باشد.

بیشتر بخوانید: بروزرسانی اندروید P : این گوشی‌ها آپدیت اندروید P را دریافت می‌کنند

One UI را چگونه بر روی اسمارت فونی گلکسی خود نصب کنیم؟

سامسونگ، One UI (بر پایه‌ی اندروید ۹) را چند هفته زودتر از زمان بندی اعلام شده منتشر کرد و بدین ترتیب باعث سورپرایز شدن کاربران خود شد. One UI  کار خود را با اسمارت فون‌های Galaxy S9 و S9+ با پردازنده‌ی Exynos آغاز کرد و خیلی زود هم برای Note 9 عرضه شد. در ماه‌های آینده، این رابط کاربری جدید برای گلکسی فون‌های بیشتری، حتی از میان رده‌های سری A هم ارائه خواهد شد. بنابراین به محض انتشار One UI برای اسمارت فون شما، می‌توانید آن را از قسمت به روزرسانی نرم افزاری گوشی خود دانلود کرده و نصب نمایید. ضمنا بهتر است تا پس از آپدیت به One UI، گوشی خود را یک بار factory reset کنید.

بررسی One UI

نام One UI نمایانگر استفاده‌ از گوشی موبایل با یک دست (one-handed use) می‌باشد. بنابراین مهم ترین عنصر در این رابط کاربری جدید، بهبود رابط از نظر one-handed use است. البته به غیر از این مورد، تغییرات و بهبودهای بسیار زیادی در One UI صورت گرفته است که در این مطلب به آن‌ها خواهیم پرداخت. علاوه بر این، در این مطلب به بررسی جنبه‌های فنی One UI نیز می‌پردازیم.

بیشتر بخوانید: ترفند اندروید ۹ : با این ۹ ویژگی مخفی اندروید P آشنا شوید!

چه ویژگی هایی در One UI اضافه شده اند؟

  1. رابط (Interface) جدید

Interface به تنهایی یکی از مهم ترین تغییرات One UI می‌باشد. برای ساده تر کردن one-handed use، سامسونگ تصمیم گرفته تا ناحیه‌ی interaction (ناحیه ای از نمایشگر که با تاچ کردن آن دستورات لازم را صادر می‌نمایید) را از ناحیه viewing (ناحیه ای از نمایشگر که صرفا برای نمایش مطالب و موضوعات مختلف می‌باشد) جدا کند. در نتیجه، تمامی دکمه‌های فرمان مختلف سیستم عامل در قسمت پایین نمایشگر که انگشت شست شما به راحتی به آن جا دسترسی دارد، گنجانده شده اند. علاوه بر این، برای بهبود تجربه‌ی کاربر در استفاده از سیستم عامل، تمامی عناصر مختلف با حباب هایی رنگی هایلایت شده اند. و در آخر، طراحی One UI بسیار بیشتر از گذشته به نسخه stock اندروید نزدیک می‌باشد. با این حال، شما هنوز هم متوجه تاثیر زیادی از سبک معمول سامسونگ، به خصوص در استفاده از گوشه‌های گرد نمایشگر، خواهید شد.

بیشتر بخوانید: بررسی امکانات اندروید P نسخه توسعه دهندگان! گوگل تغییراتی جالب را انجام داده است!

one-handed use

one-handed use

  1. سیستم گسترده‌ی Night Mode (حالت شب)

پس از اضافه شدن night mode در نسخه‌ی اصلی اندروید ۹، هم اکنون این حالت برای دستگاه‌های سامسونگی بومی سازی شده است. استفاده از Night Mode در One UI ساده تر از نسخه اصلی اندروید ۹ می‌باشد. البته شما نمی‌توانید برای آن یک زمان بندی اتوماتیک تعریف کنید، ولی به سادگی می‌توانید Night Mode را در One UI فعال نمایید و این کار فقط با یک کلیک صورت می‌پذیرد. این حالت برای افرادی که دوست ندارند نمایشگر اسمارت فونشان در هنگام شب بدرخشد مناسب می‌باشد. همچنین اگر به تم‌های تاریک علاقه مند هستید، Night Mode یک ویژگی باارزش برای شما خواهد بود. و در آخر، Night Mode مصرف باتری دستگاه شما را کمی کاهش می‌دهد.

بیشتر بخوانید: مشخصات گلکسی S10+ از سامسونگ

بیشتر بخوانید: مشخصات گلکسی S10 از سامسونگ

بیشتر بخوانید: مشخصات گلکسی S10e سامسونگ

تم روز

تم روز

تم شب

تم شب

  1. بازطراحی اپلیکیشن ها

اکنون در One UI، تمامی اپ‌های سامسونگ از یک کانسپت پایه ای که One UI بر اساس آن ساخته شده است پیروی می‌کنند. در واقع، شما می‌توانید ببینید که tab‌ها به پایین نمایشگر منتقل شده اند که بدین ترتیب دسترسی به آن‌ها آسان تر می‌شود. علاوه بر این، ظاهر One UI بسیار منظم و دور از شلوغی است، بنابراین می‌توانید به سادگی بر روی آن چیزی که نیاز دارید تمرکز کنید. آیکون اپ‌ها در One UI دارای طراحی جدیدی می‌باشد که البته اگر عادت کردن به آیکون‌های جدید برای شما مشکل است، می‌توانید آن‌ها را به حالت پیش فرض تغییر دهید.

  1. باطراوت تر شدن Home و Bixby

home launcher در این رابط کاربری جدید باطراوت تر شده، اما تفاوت آن با آن چیزی که قبلا در Samsung Experience دیده بودیم آنقدر زیاد نیست که در استفاده از آن دچار مشکل شویم. مثل گذشته، می‌توانید با کشیدن انگشت خود به سمت بالا (swipe up) به drawer دسترسی داشته باشید و با کشیدن انگشت خود به سمت پایین (swipe down)، به نوار ناتیفیکیشن‌ها دسترسی پیدا کنید. علاوه بر این در One UI، شما هنوز می‌توانید  drawer را حذف کرده و تمامی آیکون‌های خود را به صفحه‌ی هوم (home screen) انتقال دهید. اگرچه هیچ تغییر بسیار چشمگیری در home screen صورت نپذیرفته، ولی فید Bixby در سمت چپ نمایشگر کاملا جدید می‌باشد. علاوه بر این، در One UI پرش از یک صفحه به صفحه‌ی بعد (transition) بسیار نرم صورت می‌گیرد و هیچ زمانی برای این کار صرف نمی‌شود.

بیشتر بخوانید: بررسی گلکسی M20 : تهدیدی جدی برای آنر و شیائومی!

home screen

home screen

Bixby Home

Bixby Home

  1. دوربین هوشمندتر

در One UI تغییرات خاصی هم در اپ دوربین صورت پذیرفته که البته این تغییرات برای کاربران S9، چشمگیرتر و مهم تر از کاربران Note 9 خواهد بود. در وقع در گلکسی نوت ۹، سامسونگ ویژگی جدیدی به نام Scene Optimizer (بهینه ساز صحنه) را به اپ دوربین اضافه کرده بود. این ویژگی به دوربین اجازه می‌داد تا با تشخیص منظره‌ی پیش روی خود، تنظیمات را به گونه ای تغییر دهد که بهترین عکس ممکن از منظره‌ی مورد نظر ثبت شود. بنابراین با اضافه شدن هوش مصنوعی، شما می‌توانید به سرعت و بدون داشتن تخصص خاصی، بهترین عکس‌های ممکن را با گوشی خود ثبت کنید. حال در آپدیت جدید، سامسونگ هوش مصنوعی را در حالتی به نام Auto Mode گنجانده که دسترسی به آن بسیار آسان تر از قبل می‌باشد. علاوه بر این، ویژگی جدید به نام flaw detection (تشخیص نقص) به اپ دوربین اضافی شده است. یعنی اگر آخرین عکسی که ثبت می‌کنید تار باشد، یا مثلا چشمان شخصی که از آن عکس گرفته اید بسته باشد، و یا عکس دارای مشکلات دیگری باشد، گوشی به شما اطلاع خواهد داد تا تصویر دیگری را به جای آن ثبت کنید.

بیشتر بخوانید: بررسی گلکسی M10 ، اسمارت فونی زیبا، ارزان قیمت و با ظاهری مدرن

Camera Pro Mode

Camera Pro Mode

Camera Scenes

Camera Scenes

  1. Always On Display (نمایشگر همیشه روشن)

Always On Display یک ویژگی بسیار مفید و کاربردی است که در اکثر پرچمداران امروزی وجود دارد. در این حالت، وقتی نمایشگر گوشی شما خاموش است، فقط پیکسل‌های خاصی از نمایشگر برای نمایش ساعت و اطلاعاتی از این قبیل روشن می‌مانند، بنابراین مصرف باتری گوشی چندان بالا نخواهد بود (حدود ۱ تا ۲ درصد در هر ساعت). حال برای بهبود این ویژگی و هدر رفتن هرچه کمتر باتری در حالت Always On Display، سامسونگ ترفند جالبی را پیاده کرده است. در One UI، نمایشگر گوشی در حالت پیش فرض کاملا خاموش خواهد بود، اما اگر بر روی آن یک بار تپ کنید، برای ۳۰ ثانیه به حالت Always On Display سوئیچ می‌کند تا بتوانید ساعت، تاریخ و… را از روی آن بخوانید. با این کار همان ۱ تا ۲ درصد هدررفت باتری که بالاتر به آن اشاره کردیم هم از بین می‌رود. همچنین ویژگی جدیدی به نام Lift to Wake در One UI اضافه شده است که با بلند کردن گوشی از جای خود، Always On Display فعال خواهد شد.

  1. Dockless DeX

Dockless DeX ویژگی دیگری است که مستقیما از گلکسی نوت ۹ به One UI اضافه شده است. برای آنهایی که نمی‌دانند، DeX بیانگر Desktop Experience یا تجربه‌ی دسکتاپ می‌باشد، یعنی شما می‌توانید از اسمارت فون خود،‌ با اتصال آن به یک مانیتور خارجی، به جای کامپیوتر استفاده کنید. قبل از نوت ۹، استفاده از این ویژگی نیازمند یک docking station مخصوص بود. در نوت ۹ با اضافه شدن حالت dockless (بدون داک)، شما می‌توانید با استفاده از یک تبدیل  USB-C به HDMI از ویژگی DeX استفاده کنید. پس مشخص است که استفاده از حالت DeX پس از معرفی نوت ۹ چقدر آسان تر و کم هزینه تر از قبل شده است. حال، خوشبختانه این ویژگی در One UI هم گنجانده شده است. البته لازم به ذکر است که در حالت Dockless DeX، حداکثر می‌توان ۵ اپ را به طور همزمان بر روی اسمارت فون اجرا کرد، در حالی که با استفاده از docking station می‌توان تا ۲۰ اپ را به طور همزمان ران نمود.

بیشتر بخوانید: بررسی Galaxy A8s : راه حل هوشمندانه‌ی سامسونگ برای حذف notch

  1. ژست‌های ناوبری (Navigation Gestures)

در اندروید ۹، راه جدیدی برای استفاده از گوشی، با ادغام منوی بازسازی شده‌ی multitasking به ما ارائه شد. در واقع در ناوبری حرکتی جدید اندروید ۹ می‌توان از ترکیب چندین تپ و swipe برای سوئیچ کردن در بین اپ‌ها استفاده کرد. با اینکه این ایده بسیار معروف است و کاربران اندروید ۹ به خوبی با آن آشنایی دارند، اما به نظر می‌رسد که این کانسپت جدید گوگل چندان مورد پسند سامسونگ قرار نگرفته است، زیرا در این کانسپت همچنان نوار ناوبری در پایین نمایشگر وجود دارد و فضا را اشغال کرده است.

حال در One UI روش‌های مختلفی برای ناوبری گنجانده شده است. مثلا نوار ناوبری با شکل سابق خود وجود دارد، ولی برای فعال کردن عملکرد هر دکمه‌ی آن، باید بر روی آن دکمه به سمت بالا swipe کنید (یعنی انگشت خود را به سمت بالا بکشید).  همچنین اگر بخواهید، می‌توانید علامات بصری نوار ناوبری را به طور کامل پنهان کنید، در نتیجه فضای در دسترس نمایشگر شما افزایش خواهد یافت. اگر هم هیچ کدام از روش‌های موجود را دوست نداشتید، می‌توانید نوار ناوبری خود را به شکل قدیم، یعنی مثل اندروید اوریو تغییر دهید.

بیشتر بخوانید: تفاوت سری A و J سامسونگ : کدام یک را انتخاب کنیم؟

روش‌های ناوبری

روش‌های ناوبری

تجربه‌ی استفاده از One UI

  1. ثبات

اگرچه مدت زیادی از انتشار این رابط کاربری جدید سامسونگ نمی‌گذرد، اما از همان روز اول و از همان نسخه‌ی بتای One UI می‌شد به ثبات و قابلیت استفاده‌ی بسیار بالای آن پی برد. در One UI بسیار بعید است که شما با مشکل کرش کردن اپ ها، پیام‌های مبنی بر force close شدن اپ و ریستارت شدن ناگهانی دستگاه روبه رو شوید. علاوه بر این، در پچ امنیتی مخصوص این رابط کاربری که در ماه ژانویه منتشر شد، بهبودهای بیشتری هم در زمینه افزایش پایداری سیستم عامل صورت گرفته که برای بحث کردن در رابطه با آن نیاز به زمان بیشتری داریم.

Device Care

Device Care

  1. عملکرد

عملکرد کلی One UI را می‌توان با اندروید اوریو (اندروید ۸) مقایسه کرد. البته در این رابط کاربری جدید، سرعت انیمیشن‌ها بهبود چشمگیری پیدا کرده اند. به همین دلیل، دستگاه شما همیشه سریع خواهد بود و دستورات شما بدون معطلی انجام خواهند پذیرفت. در تستی که با بنچمارک Geekbench 4 بر روی یک گوشی یکسان سامسونگ (مدل گلکسی S9+) با دو سیستم عامل اندروید اوریو و One UI انجام گرفته است، نمرات کسب شده در حالت‌های تک هسته ای و چند هسته ای تقریبا با یکدیگر برابر می‌باشند. بنابراین می‌توان گفت که عملکرد کلی و مصرف باتری در One UI مثل اندروید ۸ اوریو می‌باشد.

بیشتر بخوانید: بررسی ۲۰۱۸ Galaxy A9 : اولین اسمارت فون دنیا با دوربین چهارگانه

Geekbench 4 برای one ui و اندروید اوریو

Geekbench 4 برای one ui و اندروید اوریو

  1. مصرف باتری

پس از آپدیت به One UI، به دلیل ریستور کردن اپ‌ها و دیگر اقداماتی که باید بر روی سیستم عامل جدید خود انجام دهید، مصرف باتری گوشی در چند روز ابتدایی بالا خواهد بود. همچنین حداقل یک هفته طول خواهد کشید تا سیستم شما بتواند الگوی مصرف شما را به درستی یاد بگیرد. اما پس از طی این فرایند، دستگاه شما در حالتی که از آن استفاده نمی‌کنید اپ‌های کمتری را در حافظه‌ی خود فعال باقی نگه می‌دارد و بدین تریب باتری خود را ذخیره می‌کند. همچنین سامسونگ برای یادگیری الگوی مصرف کاربر توسط اسمارت فون، ویژگی جدید به نام Adaptive Battery را معرفی کرده که باعث بهبود طول عمر باتری گوشی شما می‌شود. همان طور که گفتیم، این ویژگی برای اثرگذاری نیاز به زمان دارد. ولی پس از طی چند هفته می‌توانید مطمئن باشید که باتری گلکسی فون شما بیشترین طول عمر خود را خواهد داشت.

مشکلات One UI

با تمام ویژگی‌ها و بهبودهای که برای One UI ذکر کردیم، اما به نظر می‌رسد که رابط کاربری جدید سامسونگ همچنان از برخی از مشکلات سیستم عامل‌های قدیمی تر رنج می‌برد. مثلا در One UI همچنان با تعداد بسیار زیادی اپ از پیش نصب شده‌ی بی مصرف روبه رو هستیم. بسیاری از تنظیمات One UI همچنان پیچیده می‌باشند و در اصطلاح، با اختلاف از “یوزر فرند” بودن دور هستند. مثلا با اینکه دسترسی به بسیاری از تنظیمات در One UI نسبت به قبل ساده تر شده است (مثل Night Mode)، اما برخی از تنظیماتی که کاربران از آنها بسیار استفاده می‌کنند، هنوز در تنظیمات پیچیده‌ی گوشی پنهان و دور از دسترس می‌باشند. یا در بحث طراحی، هنوز هم نشانه هایی از طراحی قدیم سامسونگ دیده می‌شود. مثلا شکل فولدرها در One UI اصلا با ظاهر کلی و مدرن این رابط کاربری جور نیستند و به طور کلی می‌توان گفت که سامسونگ، بسیاری از ظریف کاری هایی که می‌توانسته انجام بده را انجام نداده و از قلم انداخته است.

همچنین بسیاری از باگ‌های نسخه‌های قبلی اندروید، علاوه بر اینکه در اندروید ۹ حل نشد، همچنان در One UI نیز حل نشده باقی مانده و سامسونگ کاری برای رفع کردن آنها صورت نداده است. مثلا حالت تنظیمات روشنایی اتوماتیک صفحه نمایش در اندروید، هیچگاه در محیط‌های کم نوری مثل زیر نور مهتابی در هنگام شب در اتاق خوب عمل نمی‌کرد. این مشکل هنوز هم در اندروید ۹ و One UI حل نشده باقی مانده و گوشی‌های اندرویدی همچنان در محیط‌های نسبتا تاریک، نور صفحه نمایش را بسیار بیشتر از آنچه که مورد نیاز کاربران است تنظیم می‌کنند.

از دیگر مشکلات رابط‌های کاربری سامسونگ می‌توان به آهنگ‌های زنگ و ناتیفیکیشن گلکسی فون‌ها اشاره کرد. پس از گلکسی S5، دیگر هیچ گاه شاهد تغییرات چشمگیری در این زمینه نبودیم و متاسفانه One UI هم هنوز در دوران گلکسی S5 گیر کرده است! البته در زمینه‌ی صداهای سیستمی به روز رسانی هایی صورت گرفته، اما این تغییرات آنچنان که باید و شاید زیاد نیستند. و در آخر، سامسونگ سال هاست که در بهبود عملکرد و کاربردی تر کردن lock screen  گوشی‌های خود کار خاصی را انجام نداده است و در One UI نیز نمی‌توان تغییرات بسیار چشمگیر و بزرگی را در این زمینه دید.

Lockscreen

Lockscreen

اما با همه‌ی این توصیفات می‌توان گفت، با اینکه One UI همچنان دارای مشکلات خاصی می‌باشد، اما احتمالا بهبودهای آن بسیار بیشتر از مشکلات آن به چشم کاربران خواهد آمد؛ و در نتیجه، سامسونگ با ارائه‌ی One UI قطعا قدمی بزرگ به سوی آینده برداشته است.

۱ دیدگاه

یک دیدگاه

  1. Avatar

    محمد

    ۱۳ شهریور ۱۴۰۲ at ۸:۴۶

    توضیحات کامل و مفید بود.
    سپاسگزارم

    ۰

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پربازدیدترین‌های این هفته در نت‌نوشت

برو بالا