دانستنی‌های سلامتی

گول ظاهر و نام بی خطرش را نخورید، دود الکترونیکی خطرناک تر از حد انتظار

خطرات سیگارهای های الکترونیکی دود الکترونیکی

ظاهر بی خطر و طعم و رایحه های متنوع دود الکترونیکی ، نوجوانان را به استفاده از سیگارها و قلیان های الکترونیکی تشویق می کند. غافل از این که به جز خرابی دندان ها، آسم و بیماری های ریوی، در واقع نه یک دود تفریحی که سرطان را استنشاق می کنند.

۰

پیش از این در مورد خطر استفاده نوجوانان از سیگار و قلیان های الکترونیکی و دود الکترونیکی هشدار داده بودیم ولی بررسی های جدید نشان می دهد خطر بخارات و دود الکترونیکی از آن چه که پیش از این تصور می شد خطرناک تر و وحشتناک تر است. با نت نوشت امروز همراه باشید تا اجازه ندهید کودکان و نوجوانان به هیچ وجه در معرض دود الکترونیکی ، این بخارات سمی قرار گیرند.

بخارات سیگارهای الکترونیکی یعنی سرطان

نوجوانانی که از سیگارهای الکترونیکی یا وایپ استفاده می کنند، یا اعضای خانواده ای که در معرض این بخارات قرار می گیرند، در واقع سرطان تنفس می کنند. بخارات سمی این نوع دودهای الکترونیکی عامل اصلی بروز سرطان است.

آزمایش ادرار نوجوانانی که از سیگارهای الکترونیکی استفاده می کردند نشان داد ۵ نوع ماده مختلف سمی در بدن شان وجود دارد. دکتر مارک رابین استاین Dr. Mark Rubinstein  پروفسور دانشگاه کالیفرنیا در سان فرانسیسکو به عنوان یک متخصص کودکان و نوجوانان این ذرات را جزو مواد سمی کارسینوجین ها دسته بندی می کند که کمتر از مواد رادیواکتیو نیست. تحقیقات نشان می دهد نوجوانانی که از سیگارهای الکترونیکی استفاده می کنند میزان این سموم در ادرار آن ها سه برابر نوجوانانی است که به اصطلاح از وایپ استفاده نمی کنند.

متاسفانه بیشتر خانواده ها و بخصوص نوجوانان اعتقاد دارند سیگارها یا قلیان های الکترونیکی و دود الکترونیکی خطرناک نیست و به همین دلیل به راحتی آن را امتحان می کنند و حتی بعضی از آن ها مصرف مداوم دارند.

سم های موجود در سیگارها و قلیان ها و دود الکترونیکی

این بخارات حاوی سموم اکرولئین acrolein، اکریلامید acrylamide، کروتونالدهید crotonaldehyde و پروپیلین اکسید propylene oxide است که همه به گروه شیمیایی volatile organic compounds  یا VOC یا مواد آلی فرار دسته بندی می شود . موادی که به سرعت به بخار تبدیل می شود، به راحتی در فضا منتشر می شود و انسان با تنفس آن ها به تدریج در معرض اثرات مضر آن ها قرار می گیرد. افرادی که آسم یا حساسیت های تنفسی دارند سریع تر به این مواد واکنش نشان می دهند و در نتیجه همین واکنش خود را از خطرات آن ها دور می کنند. ولی افراد بدون حساسیت یا آسم بدون آن که متوجه باشند به تدریج با استفاده از سیگارهای الکترونیکی هر روز مقداری سم استنشاق می کنند.

خطرناک بودن این سموم بخصوص در انواع طعم دار و رایحه دار سیگارهای الکترونیکی شدیدتر است. یعنی بخارات سمی با طعم میوه، مواد شیمیایی بیشتر و خطرناک تری دارد که از جمله می توان به اکریلونیتریل acrylonitrile اشاره کرد که یکی از ماده اصلی سرطان زا در بدن انسان است.

متاسفانه هم اکنون طعم ها و رایحه های مختلفی در بازار موجود است که نوجوانان هر بار دلشان می خواهد یکی از آن ها را امتحان کنند بدون آنکه متوجه باشند هر پوک چه عوارض خطرناکی برای سلامتی شان دارد.

ترکیبات مواد آلی فرار تحت تاثیر حرارت در سیگارهای الکترونیکی به بخار و به سم قابل حل در معایعات تبدیل می شود.  این مواد سمی در تنباکوهای سنتی هم وجود دارد. به همین دلیل افرادی که از سیگارهای سنتی و سیگارهای الکترونیکی تواما استفاده می کنند میزان سم در بدن شان ۵ برابر افرادی است که فقط به یک نوع سیگار اعتیاد دارند.

گریگوری کونلی Gregory Conley  رییس موسسه Amerian Vaping  که یک موسسه غیر انتفاعی است در این باره می گوید: «هر چند آلودگی های محیطی در بروز سرطان بی تاثیر نیست، ولی تحقیقات نشان داده است در افرادی که از انواع سیگار از جمله سیگارهای الکترونیکی استفاده می کنند خطر ابتلا به سرطان به میزان زیادی افزایش پیدا می کند.»

بررسی سم موجود در سیگارهای الکترونیکی و افرادی که در معرض بخارات آن ها قرار می گیرند محققان را بر آن داشت تا سه دسته از افراد سیگاری را با دقت بیشتری بررسی کنند.

با انتخاب ۱۰۳ داوطلب با میانگین سنی ۱۶ سال مشخص شد مواد سمی در بدن افرادی که خودشان سیگار الکترونیکی می کشند، افرادی که در معرض بخارات سمی آن قرار می گیرند، و افرادی که وارد اتاق هایی شده اند که قبلا در آن ها سیگار کشیده شده است، حتی در سیگارهای الکترونیکی بدون نیکوتین نشان داد ماده سمی بخارات در ادرار تمام افراد وجود داشت.

علت حضور سم در ادرار افرادی که از نوع بدون نیکوتین استفاده می کردند به دلیل قابل حل بودن مواد سیگارهای الکترونیکی در مایعات بدن است که به راحتی به سم تبدیل می شود. هر چند سیگارهای الکترونیکی می تواند یک جایگزین برای ترک سیگارهای سنتی باشد ولی باید این برنامه ترک هم در مدت زمان کوتاه انجام شود و به نوجوانان و جوانان هشدار داده شود به هیچ وجه حتی برای تفریح از آن ها استفاده نکنند.

سازمان غذا و داروی آمریکا FDA با توجه رشد روزافزون دودهای الکترونیکی در جمعیت جوان کشور و خطرات ناشی از آن به دنبال یافتن راه حل های قانونی برای منع سیگارهای الکترونیکی در جامعه بخصوص در میان نوجوانان کشور است.

منبع:

WebMD.com

برای درج دیدگاه کلیک کنید

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پربازدیدترین‌های این هفته در نت‌نوشت

برو بالا