فیلم Spider-Man: Far From Home مرد عنکبوتی دور از خانه؛ شاید اندکی لبخند
فیلم Spider-Man: Far From Home ساختهی جان واتس Jon Watts و محصول دو غول فیلم سازی یعنی دیزنی و سونی پیکچرز است که اقتباس دیگری از کمیک بوک اسپایدرمن از کمپانی مارول را به پرده نقرهای برده اند. جدید ترین فیلم مرد عنکبوتی اگرچه یک فیلم مستقل ابر قهرمانی به حساب میآید اما پایان دهنده آخرین فاز سینمای مارول است که با اونجرز: پایانبازی منتظر پایان بندی برای آن بودیم. البته مرد عنکبوتی آن قدرها هم در دنیای سینمای مارول اسیر نمیماند و میتواند به تنهایی از پس خودش بر آید، هرچند اشارات فیلم به دیگر داستانهای مارول نیز خالی از لطف نیست. در ادامه به بررسی فیلم Spider-Man: Far From Home در نت نوشت میپردازیم.
فیلم Spider-Man: Far From Home
شاید اندکی لبخند
فیلم Spider-Man: Far From Home را با داستان آن آغاز میکنیم جایی که مدت زمان اندکی از اتفاقات فیلم Avengers: Endgame: پایان بازی گذشته است و پیتر تازه توانسته با غم از دست دادن تونی استارک که بزرگترین حامی وی بود کنار آید و حال، بهترین زمان برای بازیابی روحیهاش است. پیتر قرار است در اردویی که توسط مدرسهاش برگزار میشود راهی اروپا شود و او این موقعیت را بهترین زمان برای ابراز احساساتش به مری جین میداند.
از آن جا که سرنوشت مرد عنکبوتی با مخاطرات گره خورده است، در ونیز با موجودی از جنس آب برخورد میکند که ویران کننده است. در هنگام تخریب و به ناگاه قهرمان جدیدی پیدایش میشود به نام میسترو. گویی نیک فیوری در غیاب اونجرز فرد جدیدی برای ایستادن جلوی مخاطرات یافته است.
میسترو در نبردهایی پشت سر هم که با کمک پیتیر نیز همراه است به نوعی بر این موجودات که عناطر نامیده میشوند پیروز میشود. پیتر که خود را درمانده و ضعیف میبیند آخرین میراث استارک که عینکی فوق پیشرفته است را به میسترو هدیه میدهد.
بیشتر بخوانید: فیلم Justice League لیگ عدالت به کارگردانی زک اسایندر، فاجعه به تمام معنی
اینجاست که پیچش اصلی فیلم رُخ میدهد و ما روی دیگر چهره میسترو را میبینیم. مردی دانشمند که با شبیه سازی واقعیت اذهان را فریب میدهد. ظاهرا هدفش همین تکنولوژی استارک بوده که به دست میآورد و حالا میخواهد جایگزینی برای مرد آهنی باشد. جایگزینی که به کمک عینک حالا مردم زیادی هوادارش هستند.
اینجاست که پیتر باید بر ضعف هایش مسلط شود و حالا نقش ابر قهرمانی را بازی کند که با مشکلات و مخاطرات باید تنها مواجه شود و دیگر از حامیان اونجرزش خبری نیست. در فیلم Spider-Man: Far From Home میتوان اشاره داشت عدهای از مخاطبان و حتی منتقدین آخرین اثر اسپایدر من بر پرده نقرهای را بهترین آن دانسته و دست به تحسین آن زده اند. اما آیا چنین است و مرد عنکبوتی جدید آن قدر کشش دارد که بعد از سالها هم بتواند مردم را سرگرم کند. پاسخ به این سوال به عقیده نگارنده منفی است.
مطمئنا تام هالند Tom Holland تصویری از شخصیت مرد عنکبوتی ارائه داده است که بیشترین شباهت را به داستان کمیکها دارد و یا شاید فضایی که دو فیلم اخیر اسپایدرمن در آن ساخته شده اند و تِم فان نهفته در آن مناسب با کمیکها باشد.
بیشتر بخوانید:فیلم The Mountain Between Us کوه میان ما ساختهی هانی ابو اسعد
اما وقتی صحبت از سینما به میان میآید مطمئنا دو فیلم آخر مرد عنکبوتی در مقابل دو قسمت اول ساخته شده توسط سم ریمی خیلی حرفی برای گفتن از نظر کشش داستانی ندارد. از دیگر پیشرفتهای جذابی که در مورد فیلم Spider-Man: Far From Home قابل اشاره است. لباس مرد عنکبوتی و مجهز شدن آن به تکنولوژیهای استارک است که هم از لحاظ بصری جذاب است و هم متنوع است.
اما دستگاه تار انداز پیتر-اگرچه در کمیکها صحت دارد- مقداری منفعل است و به هیچ عنوان حس و حال توانایی مرد عنکبوتی اوایل سالهای دو هزار را ندارد. شخصیت دبیرستانی مرد عنکبوتی این نکته را یا آور میشود که با پسری خام و نپخته طرف هستیم که نوع مبارزات قهرامانیاش همانند آنچه در قیمت اول این مجموعه شاهد بودیم آن قدر بزرگ نیست و پیتر کاملا در دنیایی سیاه همانند ساختههای پیشین مرد عنکبوتی فرو نرفته است.
همچنین از نکاتی که هم به عنوان نقطه قوت و هم ضعف قابل اشاره هستند تم فان فیلم است که شاید از منظر عدهای بیش از حد و از منظری دیگر کاملا منطبق بر شخصیت روایی داستان باشد. اما فیلم Spider-Man: Far From Home مشکلی که دارد بحث قیاس شدن با پیشینیان و یا لباس وی نیست. مشکل اصلی فیلمنامه آن است.
هرچند که گروه مارول یعنی شخص کوین فاگی مسئول دنیای سینمای مارول آن قدر خبره هستند که بتوانند محصولی خوش آب و رنگ به مخاطب تحویل دهند که خیلی از باطنش چیزی پیدا نباشد. اما فیلم نامه مشکلات اساسی دارد. شاید مهمتری ضعف فیلم نامه و اصولا دنیای مارول در سینما ضعف شخصیت پردازی ویلن و یا به عبارتی شخصیت منفی فیلم است. میسترو که بازی جیک جیلنهان اندکی او را تحمل پذیر میکند،
هدف و باورش برای رسیدن به چنین امری گنگ به نظر میرسد. در حالی که میسترو یکی از دشمنان جذاب و با سابقه اسپایدرمن در دنیای کمیک است. اینجا تنها به یک سکانس بر گشت به گذشته و کینه وی از تونی استارک بسنده میشود و غیر از این هیچ همراهی برای باور پذیر بودن میسترو نداریم.
بیشتر بخوانید: فیلم Dark Phoenix: پایان ضعیف مردان ایکس
نکته دیگر درباره فیلم Spider-Man: Far From Home و در مشکلات فیلم نامه، نیمه اول گاها خسته کننده آن است که به مدد شوخیهای فیلم لنگان به نیمه دوم میرسد. ایده ساده لوح بودن نیک فیوری برای فریب خوردن از میسترو آن قدر نا باور بود که نیازی به سکانس بعد از تیتراژ نبود که بفهمیم نیک فیوری خودش نبود.
و در آخر شاید مهمترین باگ فیلم نامه حل شدن راز میسترو توسط مری جین با تحلیلی کمتر از یک دقیقه و مکاشفه راز وی است که گویی فقط برای رفع کردن مسئولیت چنین نتیجه گیری در فیلم گنجانیده شده است.
بیشتر بخوانید: فیلم جوکر: قبل از دیدن Joker این مقدمه را بخوانید؛ افسانه، خیال، واقعیت یا دنیایی وارونه!
در باره نکات مثبت فیلم نیز میتوان گفت اگرچه فیلم ایرادات زیادی دارد اما اسپایدر کماکان اسپایدر من است و شاید با نفوذترین شخصیت دنیای سینمای مارول که خود وزنه سنگینی برای همراهی است. کیفیت جلوههای ویژه فیلم اگرچه به اونجرز نمیرسد اما در سطح بالایی ظاهر شده و هیچ لگی در آن مشاهده نمیشود.
همچنین اگرچه اشارات زیادی در قسمت قبلی به رابطه پیتر و مری جین نمیشود اما فضا و نوع رابطه بین این دو در کل فیلم وجود دارد و جذاب است. به خصوص که حالا میسترو به جهانیان اعلام کرده است که هویت واقعی مرد عنکبوتی کیست!
در انتها باید گفت که فیلم Spider-Man: Far From Home فیلمی است اگرچه سرگرم کننده و تکمیل کننده دنیایی به درازای یک دهه و دو جین فیلم، اما آن روحی که مخاطب غیر کمک بوکی را آن قدر تحریک کند که دوباره و دوباره به دیدنش بازگردد ندارد. بیشتر شبیه دوران گذاری میماند پس از تلخیهای اونجرز!