علمی

نگاهی به نظریه های جدید پیرامون چگونگی شکل گیری ماه !!

هنوز درباره نحوه شکل گیری نزدیک ترین جسم کیهانی به سیاره ما که فوق العاده برای ادامه حیات مان اهمیت دارد اختلاف نظر وجود دارد. نظریه های فراوانی درباره چگونگی شکل گیری ماه وجود دارد: بعضی ها گفته اند که سیارکی بوده که تحت تاثیر گرانش زمین اسیر شده و بدین شکل درآمده است؛ برخی دیگر می گویند که این قمر از زمان شکل گیری زمین با آن همراه بوده است. تا پایان با نت نوشت همراه باشید.

نظریه هایی درباره برخورد سیارکی با زمین و تشکیل ماه از باقیمانده آن برخورد نیز وجود دارد. همچنین، فرضیه جدیدی وجود دارد که می تواند از سایر آنها به واقعیت نزدیک تر باشد که در ادامه به مهم ترین آنها می پردازیم.

نظریه برخورد بزرگ

طبق نظریه برخورد، ۴٫۵ میلیارد سال پیش، زمانی که سیاره زمین هنوز جوان بود، سیاره ای به اندازه مریخ به نام Theia به زمین برخورد کرد و پس از آن بخشی از آن به فضا پرتاپ شد. پس از آن، گرانش زمین در نهایت این آوارهای سنگی را به ماه تبدیل کرد.

نظریه جدیدی برای چگونگی شکل گیری ماه وجود دارد!!

شواهد خوبی وجود دارد که از این تئوری پشتیبانی می کند. برای نمونه، ترکیبات زمین شناسی سنگ های ماه تقریبا، اما نه کاملا، مشابه با سنگ های روی زمین است، که می تواند تاییدی بر نظریه برخورد باشد.

از آنجایی که برخورد بین زمین و Theia، بسیاری از عناصر سبک را تبخیر کرده است، باید انتظار داشته باشیم که عناصر ماه نسبت به سنگهای زمین از عناصر سنگین تری تشکیل شده باشد که تجزیه و تحلیل زمین شناسی نشان می دهد که این مورد نیز با وضعیت موجود مطابق است. اما با این وجود هنوز سوالات زیادی وجود دارد. نحوه آرایش ماه تقریبا با مدل Theia منطبق است – اما با قطعیت نمی توان آن را پذیرفت.

نظریه synestia

در ماه مه سال ۲۰۱۷، سارا استوارت (Sarah Stewart) و یو سی داویس (UC Davis) به همراه سیمون لاک (Simon Lock) نوع کاملا جدیدی از جسم سیاره ای به نام “synestiaرا پیشنهاد کردند که آن را به عنوان “یک جرم بزرگ، چرخنده و دونات شکل شامل سنگ های تبخیر شده از اشیائی به اندازه سیارک هایی که به یکدیگر برخورد می کنند، شکل گرفته است. اکنون، کمتر از یک سال بعد، آنها تحقیقات خود را منتشر کرده اند تا نشان دهند که این شی جدید، قطعه گمشده پازل ماه می باشد.

نظریه جدیدی برای چگونگی شکل گیری ماه وجود دارد!!

فرضیه آنها با برخی تفاوت های مهم، بسیار شبیه به مدل برخورد است. به جای یک برخورد ناگهانی زمین با سیاره ای به اندازه مریخ و جدا کردن قطعه ای از آن، این برخورد به صورت مثبتی سیاره ی جوان ما را تحت تاثیر قرارداده و آن را به یک ابر به سرعت در حال چرخش از سنگ های خرد شده و گاز های تبخیر شده تبدیل کرده است. این جایی است که قمر همسایه ما متولد شده است.

نظریه جدیدی برای چگونگی شکل گیری ماه وجود دارد!!

Lock در مصاحبه ای با مطبوعات توضیح داد:

ماه از میان مواد تبخیر شده زمین در دمای چهار تا شش هزار درجه فارنهایت و فشار دهها اتمسفر تشکیل شده است.

این مدل جدید دارای برخی مزایای مهمی نسبت به فرضیه قدیمی Theia است. در یک مورد، محققان در مورد چگونگی برخورد Theia و اینکه چگونه زمین باید رفتار کند تا شرایط مناسب را برای ماه آماده کند و آن را به شکل کنونی درآورد، همچنان محل بحث و اختلاف نظر است.

نظریه جدیدی برای چگونگی شکل گیری ماه وجود دارد!!

تئوری Synestia به این اندازه حساس و پیچیده نیست: در این نظریه ماه می تواند از اشیاء مختلفی که در سرعت های متنوع حرکت می کنند تشکیل شده باشد.

این نظریه همچنین با تفاوت های کوچک موجود در ترکیبات ماه همخوانی دارد: این ترکیبات تقریبا مشابه سنگ های زمین هستند و عناصر سنگین تر در ماه مانده اند اما عناصر سبک تر به صورتی اتمسفری در ماه کوچک باقی مانده و به تدریج از آن خارج شده اند.

نظریه جدیدی برای چگونگی شکل گیری ماه وجود دارد!!

با این وجود، ما هنوز در مورد نظریه synestias شواهد قطعی نداریم. ما هرگز یکی از آنها را مشاهده نکرده ایم و از آنجایی که عمرشان تنها بین چند صد تا چند هزار سال است، تشخیص یکی در آینده احتمالا دشوار خواهد بود.

با این حال، Lock و Stewart فکر می کنند که مدل شان نزدیکترین نظریه برای توضیح ماهیت واقعی ماه است. با این حال نیاز است تجزیه و تحلیل دقیق تری در سنگ های ماه انجام گیرد و اثبات شود که synestias وجود دارند.

منبع: curiosity

ارسلان غلامی

ارسلان غلامی هستم. فوق لیسانسم رو رشته فوتونیک دانشگاه شهید بهشتی خوندم و علاقه مند به اخبار تکنولوژی و تازه های علم هستم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا