اخبار تکنولوژیعلمی

تکنولوژی VAR در جام جهانی ؛ کمک داور ویدئویی در فوتبال چگونه کار می‌کند؟

اکنون که در حال نوشتن این کلمات هستم، صرفاً چند ساعت به بزرگ‌ترین فستیوال فوتبال یعنی جام جهانی باقی مانده. چه فوتبالی باشید چه نه، اگر مستقیم یا غیر مستقیم صرفاً به یک رسانه دسترسی داشته باشید محال است که شما نیز تا حدودی در تب داغ جام جهانی و اخبار آن غرق نشده باشید. اما در میان اخبار متعددی که از جام جهانی وجود دارند و در میان تمامی اتفاقاتی که قرار است در جام جهانی رخ دهند، یک مورد وجود دارد که در این نوشتار به آن خواهم پرداخت: تکنولوژی VAR در جام جهانی یا همان کمک داور ویدئویی , در ادامه با نت نوشت همراه باشید.

تکنولوژی VAR در جام جهانی ؛ کمک داور ویدئویی

تکنولوژی VAR در فوتبال برای اولین بار قرار است در تورنمنت جام جهانی مورد استفاده قرار گیرد. این تکنولوژی موافقان و مخالفان خاص خود را داشته که تا همین امروز نیز بحث‌های آن‌ها با یک‌ دیگر تمامی ندارد. موافقان بر این نظر اند که این تکنولوژی می‌تواند بسیار به کار داور بیاید و او را در گرفتن تصمیماتی عادلانه و منصفانه یاری دهد. اما با این وجود، خودِ همین موافقان نیز این را باور را دارند که تکنولوژی VAR در مراحل اولیه‌ی خود به سر می‌برد و راهی طولانی در پیش دارد.

جالب است بدانید که با وجود این همه بحث و جدال در مورد این تکنولوژی، خود تکنولوژی VAR به شدت ساده است: یک داور اضافه به تماشای بازی می‌نشیند و در مواقع نیاز به داور اصلی کمک می‌کند. اما در عمل، چنین کاری با چالش‌هایی روبه‌رو ست. پیشنهاد می‌کنم با این نوشتار در نت‌نوشت همراه باشید تا به چیستی تکنولوژی کمک داور ویدئویی و سایر ماجراهایش بپردازم..

بیشتر بخوانید: ماری جوانا در جام جهانی ۲۰۱۸ برای بازیکنان آزاد اعلام شد, استفاده از CBD بلامانع است!

تکنولوژی VAR در فوتبال چگونه کار می‌کند؟

۱۳ مقام وجود دارند که هر یک می توانند به عنوان مسئول کمک داور ویدئویی کار کنند. از این ۱۳ نفر هر یک برای هر بازی انتخاب خواهند شد و البته خود نیز در هر بازی از ۳ دستیار برخوردار اند. این کمک داور از طریق دوربین‌های موجود در ورزشگاه کل بازی را می‌بیند و هر جا که ببنید نیازی به گفتن چیزی به داور است به او گوشزد خواهد کرد. اما ذکر این نکته لازم است که در نهایت تصمیم اصلی بر عهده‌ی داور است و در واقع تکنولوژی VAR صرفاً نقش یک مشاور را دارست. یعنی حتی داور می‌تواند به طور کامل تصمیمی برخلاف پیشنهاد تکنولوژی VAR  و کمک داور ویدئویی اتخاذ کند.

ضمناً تکنولوژی VAR  بعنوان کمک داور ویدئویی فقط می‌تواند در ۴ مورد به داور مشاوره دهد و در سایر موارد حق دخالت ندارد. این ۴ مورد عبارت اند از:

  • گل شدن توپ (عبور توپ از دروازه)
  • تشخیص پنالتی
  • کارت قرمز
  • شناسایی بازیکن خطاکار

بیشتر بخوانید: گوگل برای جام جهانی ۲۰۱۸ روسیه برنامه ویژه‌ای تدارک دیده است!

تکنولوژی VAR در فوتبال
تکنولوژی VAR بعنوان کمک داور ویدئویی در فوتبال

فارغ از این موارد، موضوعی که در ارتباط با تکنولوژی VAR در فوتبال وجود دارد و البته مورد بحث نیز هست این است که کل این سیستم بعنوان کمک داور ویدئویی در اختیار و در دیده‌ی داوران است و نه تماشاگران. یعنی در واقع چیزی بر تماشاگران معلوم نیست. به هنگام کار با این سیستم، ممکن است سه حالت رخ دهد که تماشاگران بتوانند دریابند که داور در حال استفاده از تکنولوژی VAR است:

نخست آن که داور پیامی در گوشی خود دریافت می‌کند که این امر می‌تواند نشان از آن داشته باشد که خبری شده و پیامی از سوی VAR برای داور ارسال گردیده است. کل فرآیندی که تماشاگران می‌توانند ببینند این است که داور دست از گوشی گرفته و در حل شنیدن یک پیام است، اما چه پیامی؟ جز خود داور و VAR بعنوان کمک داور ویدئویی کسی چیزی نخواهد دانست.

دوم آن که داور یک مستطیل در هوا می‌کشد که این امر نیز نشان از استفاده از VAR دارد. سپس باز هم پیامی از سوی VAR به داور ارسال می‌شود و پس از آن بار دیگر داور مستطیل را نشان می‌دهد و بازی ادامه می‌یابد.

و سوم آن که داور به گوشه‌ای از زمین رفته و تصاویر آهسته‌ای که تکنولوژی VAR بعنوان کمک داور ویدئویی تدارک دیده را مشاهده نموده و پس از مشورت با سایر داوران تصمیم اصلی را اتخاذ می‌کند. این همان جایی است که می‌تواند موجب سر رفتن حوصله‌ی تماشاگران شود. هم‌چنین هیچ کدام از تماشاگران نمی‌تواند هیچ‌کدام از صحنه‌های آهسته را در ورزشگاه ببینند بلکه فقط این داور و تیم‌اش است که به این تصاویر دسترسی دارند. البته تماشاگران داخل منزل طبق معمول تصاویری مشابه با آن چه که داور در حال دیدن است را می‌بینند و لذا راه برای گرفتن یک تصمیم شوک‌آور توسط داور باز و هموار نیست.

بیشتر بخوانید: برترین اپ های اندرویدی برای پیگیری جام جهانی ۲۰۱۸ روسیه

چرا VAR  و کمک داور ویدئویی در فوتبال تا این اندازه موجب بحث و جدال شده است؟

حال که به همراه یک‌دیگر مروری بر نحوه‌ی عملکرد VAR در فوتبال داشتیم نوبت به آن رسیده که به این پرسش بپردازم که تکنولوژی VAR در فوتبال چرا این همه موجب بحث شده است؟ مگر چه چیزی دارد؟

برخی منتقدان معتقد اند که زمان زیادی برای بازبینی صحنه‌ها نیاز است و این امر موجب بروز اخلال در بازی می‌شود و آن شور و هیجان بازی را از بین می‌برد. در واقع از نگاه اینان چنین تکنولوژی‌ای موجب کلافگی تماشاگران می‌شود و حتی روی خود بازیکنان نیز تأثیر دارد و آن شور و هیجان و انرژی‌ای که در فوتبال دیده می‌شود را کم می‌کند.

همچنین برخی بر این نظر اند که با استفاده از این تکنولوژی بایستی دیگر برای هر صحنه از VAR بعنوان کمک داور ویدئویی کمک طلبید. اما موافقان مخالف این ایده اند و برآن اند که صرفاً برای صحنه‌هایی خاص باید از VAR  استفاده شود. با این حال، وقتی در واقعیت به ماجرا نگاه می‌شود گویا سخن منتقدان دور از حقیقت نیست. مثلاً در همین بازی دوستانه‌ی انگلیس و ایتالیا که چند وقت پیش برگزار شد یک پنالتی گرفته شد که در حقیقت پس از چند دقیقه وقفه در بازی  و با کمک تکنولوژی VAR گرفته شد. اما مشکل اینجا بود که با وجود این همه وقفه‌ای که در بازی به وجود آمده بود هیچ گونه توضیحی به تماشاگران داده نشد. شبیه همین ماجرا چندی پیش‌تر در یکی از بازی‌های تاتنهام نیز رخ داده بود.

سخن آخر

به هر حال تکنولوژی VAR و کمک داور ویدئویی در فوتبال در اول راه است و تورنمنتی به بزرگی جام جهانی ۲۰۱۸ میدان خوبی برای امتحان پس دادن این تکنولوژی است. بایستی منتظر ماند و دید که آیا تکولوژی VAR می‌تواند سربلند از این میدان بیرون بیاید و از این پس در مسابقات فوتبال مورد استفاده قرار گیرد یا نه!

آرش شمسی

فارغ ام از نیک و بد، از هرآن‌چه که "می‌گذرد"

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا