آموزشی

RAM چیست ؟

افراد مختلف همیشه از ارتقای RAM صحبت می کنند، اما واقعا RAM چیست؟ حافظه دسترسی تصادفی (Random access memory) یا RAM یکی از مهم ترین اجزای تشکیل دهنده ی کامپیوتر های خانگی، لپ تاپ ها، تلفن های همراه، تبلت ها و کنسول های بازی می باشد.

۴+

افراد مختلف همیشه از ارتقای RAM صحبت می کنند، اما واقعا RAM چیست ؟ حافظه دسترسی تصادفی (Random access memory) یا RAM یکی از مهم ترین اجزای تشکیل دهنده ی کامپیوتر های خانگی، لپ تاپ ها، تلفن های همراه، تبلت ها و کنسول های بازی می باشد. بدون رم، انجام هر نوع کاری بر روی هر نوع دستگاهی بسیار بسیار کند و آرام خواهد بود. حتی اگر رم کافی برای اجرای برنامه و یا بازی خاصی نداشته باشید، با سعی بر اجرا، آن برنامه یا بازی ممکن است به آرامی و کندی اجرا شود و یا شاید اصلا اجرا نشود. در این مطلب به شما خواهیم گفت که RAM چیست و چه کاربردی در گجن های الکترونیکی کنونی دارد

RAM چیست ؟

اما واقعا RAM چیست ؟ به طور مختصر باید اینطور گفت که رم یکی از انواع حافظه ی کامپیوتر است که متناوبا تمام اطلاعاتی که دستگاه شما در لحظه و یا آینده ای خیلی نزدیک  نیاز دارد را ذخیره می کند. رم جایی است که کامپیوتر شما همه ی مواردی را که می خواهد به زودی به آن نیاز پیدا کند را بارگذاری می کند، به طوری که وقتی این کار را انجام دهد، می تواند آن را بسیار سریع بخواند. این کار کاملا با حافظه ی storage کامپیوتر شما متفاوت است، زیرا در storage اطلاعات برای مدت زمان طولانی نگهداری می شوند.

بیشتر بخوانید: مقایسه SSD با HDD , کدامیک بهتر است؟

حافظه کوتاه مدت

به نظر برای بهترین تشبیه برای اینکه بفهمید RAM چیست ، باید گفت که رم شبیه حافظه کوتاه مدت سیستم شما می باشد. رم در فراگیری اطلاعات بسیار سریع است و می تواند بر روی مرورگر اینترنتتان، ابزار ویرایش تصویر یا گیمی که در حال بازی کردن هستید بارگیری اطلاعات را انجام دهد، بنابراین امکان دسترسی سریع به آن اطلاعات وجود دارد. شما مجبور نیستید که هر وقت میخواهید یک tab جدید باز کنید و یا در بازی هر وقت خواستید به یک دشمن جدید شلیک کنید اطلاعات را از دل storage کم سرعت خود مثل یک هارد درایو و یا درایو حالت جامد (SSD)  بیرون بکشید. هرچقدر هم storage ها پرسرعت و جدیدتر شوند، سرعت آن ها با اختلاف زیاد کمتر از RAM می باشد.

اطلاعات درون حافظه ی کوتاه مدت یا همان RAM، از هرجایی و تقریبا با سرعت یکسانی می توانند خوانده شوند و چون رم دارای اتصال سخت سیمی ( hard-wired connection) می باشد، latency (میزان تاخیر در پردازش) واقعی در کابل ها یا اتصال وجود ندارد.

بیشتر بخوانید: مزایای SSD , سرعت و اطمینان با هارد دیسک های نسل جدید

رم برای تمرکز همیشگی بر روی یک موضوع طراحی نشده است، بلکه آماده است تا به سرعت پس از انجام یک وظیفه در همان لحظه به وظیفه ی بعدی بپردازد. این همان چیزی است که در محاسبات به عنوان “فرّار (volatile)” توصیف می شود، یعنی با قطع برق تمامی اطلاعاتش از دست می رود. رم این کار را برای رسیدگی به بسیاری از وظایف با سرعت بالا انجام می دهد که سیستم شما به طور روزانه با آن ها سر و کار دارد، اما به همین دلیل است که ما به سیستم های ذخیره سازی مانند هارد درایو و SSD ها نیاز داریم تا اطلاعات خودمان را هنگامی که سیستم را خاموش می کنیم نگه دارند.

انواع مختلف RAM

در پاسخ به این سوال که RAM چیست متوجه شدیم که رم یک اصطلاح کلی مانند “حافظه” است و در واقع چند نوع مختلف را پوشش می دهد. بیشتر اوقات وقتی که افراد درحال بحث بر سر  RAM یا memory هستند، در واقع آن ها از نظر فنی دارند درباره ی (DRAM (dynamic random access memory صحبت می کنند یا به طور دقیق تر برای سیستم های مدرن باید بگوییم دارند درباره ی ( SDRAM (synchronous dynamic random access memory  بحث می کنند. در ورای بحث فنی، اصطلاحات اهمیتی ندارند، اما مفید است بدانیم که اصطلاحات به طور نسبی  قابل عوض شدن هستند.

متداول ترین رمی که امروزه فروخته می شود DDR4 است، البته سیستم های قدیمی تر از DDR2 یا DDR3 استفاده می کنند. این نام ها به سادگی نشان دهنده نسل رم استفاده شده در هر سیستم است، هر یک از نسل های جدیدتر سرعت بیشتری را از طریق پهنای باند بالاتر یعنی مگاهرتز  بیشتر ارائه می دهند. در هر نسل تغییرات فیزیکی نیز انجام شده است که باعث می شود نسل ها نسبت به هم غیرقابل تعویض باشند.

بیشتر بخوانید: حجیم ترین حافظه SSD دنیا با ظرفیت ۱۰۰ ترابایت ساخته شد!

نمونه ی متداول دیگر، مخصوصا در فضای بازی های ویدیویی، VRAM یا رم ویدیویی می باشد. VRAM امروزه برای نشان دادن حافظه موجود در تراشه ی گرافیکی یا ساخته شده بر روی یک کارت گرافیک استفاده می شود که البته از نظر فنی اشتباه است و به طور صحیح آن را Graphics DDR SDRAM یا به طور متداول تر GDDR می نامند. بیشتر کارت گرافیک های مدرن از GDDR5 استفاده می کنند، اگرچه مدل جدیدتر GDDR5X standard نیز مورد استفاده قرار می گیرد و انتظار می رود در آینده ای نزدیک نسل کارت گرافیک های جدید با مموری GDDR6 روانه ی بازار شود.

برخی از کارت های گرافیک خوب از یک فرم منحصر به فرد از حافظه به نام ( High-Bandwidth-Memory ) استفاده می کند که دارای مزایای عملکرد منحصر به فرد است، گرچه به طور معمول گران هستند و خیلی به طور گسترده مورد قبول واقع نشده اند.

اندازه همه چیز نیست!

RAM چیست ؟

RAM چیست ؟

بزرگترین توجه شما هنگام خرید رم به اندازه و ظرفیت آن است. برای اجرای سیستم عامل، برنامه ها و بازی های مختلف بر روی لپ تاپ یا PC، شما برای هرکدام به یک حداقل مشخصی رم نیاز دارید. این حداقل نیازها با گیگابایت مشخص می شوند که امروزه معمولا بین ۱ تا ۸ گیگ می باشند و بستگی به این دارند که هر اپلیکیشن خاص به چه مقداری رم نیاز دارد. اما مهم است که شما بیش از میزان حداقلی لازم برای اجرای یک برنامه ظرفیت رم داشته باشید، زیرا بعید است که در دستگاه شما در یک زمان فقط یک اپ در حال اجرا باشد، اما داشتن رم خیلی زیاد هم به معنای آن نیست که سیستم شما فوق العاده سریعتر عمل کند.

بیشتر بخوانید: حافظه ۳D زمینه ساز ساخت SSD با ۸ ترابایت ظرفیت توسط سامسونگ شده است!

همچنین ظرفیت تنها جنبه ی مهم رم نیست. درحالی که رم با گیگابایت بالاتر داشته باشید می توانید چند برنامه ی هم زمان را باهم اجرا کنید، داشتن رم سریعتر باعث بهبود قابل توجهی در سرعت اجرای برنامه ها و بازی ها می شود. مموری، مثل CPU ها سرعت کلاک خاص خود را دارد، که تعیین می کند که با چه مقدار اطلاعات در هر ثانیه  می تواند سر و کار داشته باشد. سرعت کل حافظه به عنوان پهنای باند در مگابایت بر ثانیه مورد بحث قرار می گیرد، اما به طور سنتی حافظه با سرعت MHz عرضه می شود.

حافظه DDR4 معمولی در حدود ۲۱۳۳ مگاهرتز است، البته برخی از این حافظه ها می توانند تا ۴۰۰۰ مگاهرتز را برای کیت های موجود سریعتر استفاده کنند. شما این حافظه ها را در بازار به عنوان DDR4-2133 می بینید، البته برخی اوقات با لیبل گیچ کننده ی PC هم معرفی می شوند. شماره ای که به دنبال آن است، به سادگی هشت برابر ضرب در سرعت MHz می شود. مثلا شاید شما آن را به صورت DDR4-2133 PC4-17000 ببینید.

زمان بندی یکی دیگر از جنبه های مهم مموری است که می تواند روی عملکرد رم تاثیر بگذارد، هرچند که امروزه به اهمیت گذشته نیستند. زمان بندی به طور موثر زمان بین چرخه های کلاک است و وقتی سرعت مموری افزایش یابد، زمان بندی، یا تاخیر مموری نیز افزایش می یابد (کندتر می شود). زمان بندی معمولا با چند رقم که با خط فاصله از هم جدا شده اند لیست می شود، مثلا ۱۵-۱۵-۱۵-۳۵ یا چیزی شبیه این. وقتی برای خرید مموری اقدام می کنید، زمان بندی فقط برای ارزیابی مموری های با عملکرد فوق العاده خوب یا بازی های سطح بالا اهمیت دارد و برای مصرف کنندگان معمولی موردی برای نگرانی در مورد زمان بندی مموری وجود ندارد.

در آخر، درباره ی اهمیت کانال ها می گوییم. بیشتر مموری هایی که امروزه فروخته می شوند دو کاناله هستند، و اجازه ی استفاده از دو رم متصل با نوع و سرعت یکسان را برای افزایش سرعت و دسترسی بهتر به کنترلر مموری CPU می دهند. اگرچه، کیت های رم پرچمدار با سه یا چهار مدول فروخته می شوند که می توانند مموری های سه یا چهار کاناله را پشتیبانی کنند.

در مقاصد عملی، چند کاناله بودن تفاوت زیادی در عملکرد روزانه ایجاد نمی کند، اما اگر می خواهید از حافظه ی دوگانه یا بیشتر استفاده کنید، لازم است مطمئن شوید که آن را در اسلات های رنگی صحیح بر روی مادربرد خود نصب کنید.

اهمیت RAM چقدر است؟

رم آنقدر مهم است که برای راه اندازی لپ تاپ خود به آن حتما نیاز دارید و یا مثلا تبلت یا اسمارت فون شما اگر مقدار رم کافی نداشته باشند بسیار کند عمل می کنند. اگرچه، آیا رم با ظرفیت خیلی خیلی بالا باعث فوق سریع شدن دستگاه شما می شود؟ الزاما نه!

داشتن رم کافی مهم است و داشتن رمی که سرعت پایه ی آن کم نیست ایده ی خوبی می باشد، مخصوصا اگر قصد اجرای برنامه های ویرایش تصویر و ویدئو و یا انجام بازی های ویدیویی که تمایل دارند CPU محدود باشد دارید.

اگرچه، اگر قصد بهبود عملکرد کارایی سیستم خود را دارید باید در همه ی زمینه ها خرج کنید، CPU سریعتر یا کارت گرافیک بهتر  تاثیر بزرگتری بر روی سرعت کلی سیستم شما دارند تا داشتن یک مموری سریعتر.

با تغییر هارد درایو خود به حافظه ی SSD نیز می توانید گام بزرگی در افزایش سرعت سیستم بردارید، زیرا ذخیره ی اطلاعات بر روی سیستم شما با سرعت بالاتری انجام می پذیرد.

باید بدانید که همواره سرعت دستگاه شما با کندترین عضو کنترل می شود، بنابراین داشتن مموری کند اگر ضعیف ترین عضو دستگاه شما باشد باعث کم شدن سرعت کلی سیستم می شود. با این وجود، شما نسبت به هر کاری که قرار است با دستگاه خود انجام دهید، مطمئن شوید که مقدار رم شما بیش از آن چیزی باشد که به آن نیاز دارید تا به مشکل برنخورید. اگر شما نیاز به چیزی قدرتمندتر دارید، مجموعه ای از تنظیمات سرعت، ظرفیت و latency برای انتخاب شما وجود دارد.

نت نوشت در این مطلب سعی در ارائه یک پاسخ جامع به سوال متداول RAM چیست ؟ داشت، امیدواریم توانسته باشیم توضیحات کاملی را به شما ارائه دهیم. اگر سوال یا پیشنهادی داشتید در دیدگاه ها با ما در میان بگذارید

منبع: www.digitaltrends.com

برای درج دیدگاه کلیک کنید

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پربازدیدترین‌های این هفته در نت‌نوشت

برو بالا