واقعیت علمی Yanny یا Laurel فایل صوتی که اینترنت و کاربران را به چالش کشیده!
آیا شما هم معمای لباس را در اینستاگرام دیده بودید؟ معمایی عجیب که در سال ۲۰۱۵ مشهور شد و نظر مردم درباره ی رنگ لباس آن عکس با هم متفاوت بود. حالا پس از ۳ سال از طرح این معما، باز هم مساله ای توهم برانگیز در اینترنت پخش شده است که اطمینان ما به حواس پنج گانه مان را کمتر می کند! مساله ای که در هفته ی پیش در اینترنت پخش شد این است: به کلیپ صوتی زیر گوش کنید، چه می شنوید؟ کدام کلمه ی Yanny یا Laurel به گوش شما می خورد؟ به دقت گوش دهید. و در ادامه با نت نوشت همراه باشید.
بیشتر بخوانید: سوال های بی پاسخ علمی که تاکنون کسی جواب قطعی برای آنها نداشته!
Yanny یا Laurel تو میگی Yanny، من میگم Laurel !
اینترنت پس از طرح این مساله سریعا به دو بخش تقسیم شد: یک عده می گویند که قطعا کلمه ی Yanny را شنیده اند و بقیه هم می گویند توانسته اند کلمه ی Laurel را بشنوند. بچه های تیم ما وقتی اولین بار به این کلیپ صوتی گوش دادند، اول همه می گفتند که کلمه ی Yanny را می شنوند. ولی پس از چندین بار گوش کردن، به طور عجیبی به نظر می رسید که این کلمه بدون شک Laurel شنیده می شود! بقیه هم در صدای اورجینال فقط می توانند Yanny را بشنوند، اما وقتی که صدا به ۴۰ درصد اولیه ی خود برسد فقط Laurel شنیده می شود. چه خبر است اینجا؟! چطور می شود که یک صدای یکسان را بتوان به دو صورت کاملا متفاوت شنید؟ واقعا کدامیک صحیح است ؟ Yanny یا Laurel
راه های زیادی است که به وسیله ی آن ها اصوات می توانند شما را گول بزنند. همین که کسی به شما بگوید، فلان صدایی که می شنوید را می توان به شکل و تلفظ دیگری هم شنید کافی است تا مغز شما برای شنیدن غیر معمول این صدا آماده شود. به همین دلیل است که مثلا این ویدیو باعث می شود که شما کلمه ی “Bill” سپس “pail” و سپس “mayo” را فقط با تغییر تصاویری که می بینید بشنوید. همچنین پدیده ی عجیب و غریبی که به عنوان اثر McGurk شناخته می شود را هم می توان به این روش توضیح داد. در اثر McGurk، صدای شخصی که در آهنگ دارد “ba” را تلفظ می کند بر روی کلیپ تصویری آن آهنگ انداخته می شود که در آن جا “fa” را تلفظ کرده است و وقتی این کلیپ را با صوت جدید می بینیم، باز هم گوش ما صدای “fa” را تشخیص می دهد و می شنود.
بیشتر بخوانید: اول مرغ بوده یا تخم مرغ ؟ مسئله این است! + پاسخ علمی
همه ی این ها به خاطر روش خاص مغز شما است که سخن ها را به صورت “بالا پایین” پردازش می کند. این مطالعه در سال ۲۰۰۶ در مجله ی تحقیقات شنوایی ثبت و توصیف شده است. مغز شما به گونه ای عمل نمی کند که صدایی را بشنوید و سپس با آنالیز کردن فرکانس های آن تشخیص دهد که فلان صدا مثلا “Bill” تلفظ می شده است. به جای این کار، مغز شما ابتدا صدا را به عنوان گفتار می شناسد، سپس از سرنخ های زمینه برای رمزگشایی معنای آن استفاده می کند.
پس مرحله ی اول بدین شکل است: پس از پخش صدای Yanny یا Laurel شما اول برای شنیدن کلمه ی Yanny یا Laurel تحریک می شوید و سپس مغز شما خود را برای شنیدن آن چیزی که می خواهید آماده می کند!
حیله های دو پهلو
قدم دوم کمی عجیب تر است. احتمالا همه ی شما تصاویری را دیده اید که یک عکس مثلا در یک زمان هم تصویر یک زن جوان و هم تصویر یک پیرزن را دارا می باشد. این عکس ها را تصاویر دو پهلو می نامند. این تصاویر با به استفاده از روی هم انداختن نمودارهای وِن خاصی به روشی که سیستم بینایی شما جهان را تفسیر می کند کار می کنند. این کلیپ صوتی هم همین کار را با مغز شما می کند.
اول از همه، این کلیپ کامل و تمام عیار نیست. پروفسور Bharath Chandrasekaran از دانشگاه تگزاس می گوید که کلیپ صوتی Yanny یا Laurel دارای نویز می باشد که همین مساله باعث بیشتر مبهم شدن صدای آن می شود. به خاطر نویزی بودن صدا، مغز شما که نمی تواند صدای واضح را بشنود، پس همان چیزی را می شنود که شما از قبل به آن فکر می کردید و می خواستید که بشنوید.
اما کمی هم باید از قوانین فیزیکی این مساله بدانید. هر صدایی از ترکیب فرکانس های خاصی ساخته شده است. این فرکانس ها مثل اثر انگشت، صدای منحصر به فردی را برای هر صوت ایجاد می کنند. به همین دلیل است که مثلا صدای ویولون با کلارینت تفاوت پیدا می کند. مغز شما از اثر منحصر به فرد مخصوص به هر صدا برای تشخیص و تفسیر آن چیزی که شما شنیده اید استفاده می کند.
وقتی که شما کلیپ Yanny یا Laurel را از طریق نرم افزار آنالیزور صدا اجرا کنید و گوش دهید، کمی تغییرات فرکانسی در آن ظاهر می شود. برای این کار از نرم افزار رونویسی موسیقی استفاده شده است که شما در زیر می توانید سیلابل (هجا) اول و دوم کلمه را مشاهده کنید.
بیشتر بخوانید: ابن هیثم کیست ؟ کسی که روش علمی را اختراع کرد و علم را به سرمایه بدل کرد!
در صدایی که ما از خودمان ضبط کردیم، ابتدا کلمه ی Laurel و سپس Yanny را گفتیم و سپس به بررسی فرکانس های این دو کلمه پرداختیم. شباهت های بسیار چشمگیری در این آنالیز وجود دارند.
و برای اینکه ثابت کنیم که این فرکانس ها در همه ی کلمات مشترک نیستند، در ادامه بررسی Yanny یا Laurel به بررسی فرکانس های سه کلمه ی دیگر که هر سه اسم دختر می باشند پرداختیم. اسامی Rachel و Eva و Allie را بررسی کردیم که در بین آن ها Allie تطابق بیشتری داشت، اما کاملا مطابق نبود.
در اینجا هم مثل همان عکس های دوپهلو که یک تصویر را زودتر از تصویر دیگر می توانستید در یک عکس تشخیص دهید (مثل همان تصویر زن جوان و پیر)، کلمه های Yanny یا Laurel به صورتی کاملا موزون بر روی هم قرار گرفته اند (overlap اتفاق افتاده است) که شما هر کدام از این دو تلفظ را می توانید از یک صوت واحد بشنوید. البته، این دو تلفظ فرکانس های صد در صد مشابهی با هم ندارند، به همین دلیل است که اگر این صوت را با اسپیکر ضعیف موبایلتان و یا با اسپیکر قوی تلویزیونتان بشنوید، مسلما نتایج یکسان نخواهند بود و تعادل در تکرار شنیدن به نفع یکی از این دو تلفظ به هم خواهد خورد.
مثل هر مساله ی توهم آمیز دیگری، چه صوتی باشد و چه تصویری، چه Yanny یا Laurel باشد چه خطای دید راه عجیبی که می تواند باعث فریب مغز شما شود به شما یادآوری می کند که جهان را نمی توان همانطور که هست و به طور کامل و بی عیب دید. درک شما به وسیله ی مفاهیم شکل می گیرد و مغز شما فقط تلاش می کند تا بهترین عملکرد را داشته باشد، اما هیچ تضمینی نیست که بتواند همه چیز را درست درک کند.
منبع: curiosity.com
من چرا هر بار YANNY می شنوم !!!!
یکی بگه که اونو لوارل میشنوه. منم فقط یانی میشنوم. و کاملا هم مطمئنم رو این ! چطور ممکنه اون لوارل باشه ؟! اصلا آوای صدای این تلفظا فرق دارن.
من ۱۰ دفعه گوش دادم .. فقط Laurel میشنوم..