روانشناسی و موفقیت

راه های تمرکز حواس برای زمانی که ذهن شما سرگردان است!

راه های تمرکز حواس

یادگیری راه های تمرکز حواس ، نکات بسیار زیادی دارد. ممکن است هنگام درس خواندن یا آشپزی افکار پوچ و پیش پا افتاده ای به ذهن شما خطور کند. دانشمندان دریافته اند که این یک حالت عادی و بسیار طبیعی مغز است. برای آموختن راه های تمرکز حواس در ادامه با نت نوشت همراه باشید.

۰

یادگیری راه های تمرکز حواس ، نکات بسیار زیادی دارد. ممکن است هنگام درس خواندن یا آشپزی افکار پوچ و پیش پا افتاده ای به ذهن شما خطور کند. دانشمندان با مطالعات بسیاری که در این زمینه انجام داده اند، دریافته اند که این تنها یک حالت عادی و بسیار طبیعی برای مغز می باشد. اما چگونه می توان این افکار را کاهش داد و تمرکز حواس را بالا برد. برای آموختن راه های تمرکز حواس در ادامه با نت نوشت همراه باشید.

این کار را انجام دهید: مغز خود را پاک کنید. به هیچ چیز فکر نکنید. چند دقیقه ای همین طور باقی بمانید. انجام دادید؟ بسیار عالی! چه چیزی به ذهن شما خطور کرد؟ اگر چیزی شبیه “چرا این مجله به من می گوید چه کار کنم؟” یا “یادت نرود از سبزی فروشی کلم بخری. گرسنمه.” یا “آیا چهار شگفت انگیز واقعاً وجود داشتند؟” بود، خبر خوبی برای شما داریم: شما کاملاً نرمال هستید. سرگردانی ذهنی حالت طبیعی ذهن همه انسان ها است. این مسئله به این معنی نیست که شما باید با آن کنار بیایید بلکه باید راه های تمرکز حواس را بیاموزید.

راه های تمرکز حواس

مغز پرحرف

وقتی می گوییم پریشانی ذهنی، این جمله یک تشبیه نیست. بخشی از مغز، زمانی که شما از فکر کردن دست می کشید، موتور خود را روشن می کند، که شبکه حالت عادی، یا شبکه عادی نامیده می شود. کشف این شبکه کاملاً اتفاقی بود: دانشمندان مغز و اعصاب در نیمه قرن بیستم متوجه می شوند هنگامی که بخش هایی از مغز نیاز به استراحت پیدا می کنند، فعالیت های آن ناحیه ها متوقف می شود؛ حتی اگر این استراحت شامل درگیری مغزی در آن ناحیه باشد. مغز آرام به نظر می رسد اما به دلایلی این اندام، سرگردان و در حال پچ پچ است.

این مسئله تا دهه هفتاد میلادی، زمانی که فردی درباره این توقف فعالیت عجیب پژوهش نکرده بود، ناشناخته باقی ماند. فیزیولوژیست سوئدی مغز و اعصاب، دکتر دیوید اینگوار، در حالت استراحت از جریان خون مخ، اسکن مغزی تهیه کرد و متوجه شد که این توقف در بخش های خاصی از آن، و به مقدار قابل توجهی بیشتر در لوب پیشانی مغز رخ می دهد؛ مرکز حافظه، یادگیری و ادراک. در اوایل قرن بیست و یکم گروهی از محققین با استفاده از تصویربرداری های پیشرفته تر به طور دقیق تری بر روی این نواحی خاص مطالعه کردند و این شبکه را “شبکه عادی مغز” نامیدند.

در حقیقت، این شبکه قسمتی از مغز را تشکیل می دهد که در زمان فعالیت های ما استراحت می کند و در زمان استراحت ما در حال فعالیت است. این، همان چیزی است که به شما اجازه می دهد درباره آینده رویاپردازی کرده، از ترس خود دوری کنید و گذشته را به خوبی به یاد بیاورید. همان جرقه کوچکی که در سر شما زده می شود و باعث می شود به طور تصادفی چیزی را به خاطر بیاورید. در واقع، حافظه، بخش بزرگی از مغز شما است. مقاله ای در سال ۲۰۱۲ منتشر شده است که ادعا می کند هرچه سرگردانی ذهنی شخصی بیشتر باشد، آن فرد از حافظه کوتاه مدت بهتری برخوردار است.

یک ذهن سرگردان، کاملاً نرمال می باشد. اما بدین معنی نیست که لزوماً بی خطر نیز هست. لذا این ذهن سرگردان باید راه های تمرکز حواس را فرا بگیرد.

همه کسانی که ذهن پریشان دارند، زیان نمی بینند.

مطالعات نشان داده اند که افکار پریشان به اندازه افکار متمرکز، شاد نیستند اما این که این افکار به کجا می روند؟ این موضوع، همچنان سوال برانگیز است. تحقیقی در سال ۲۰۱۲ در مجله علم تاکید می کند که پچ پچ های ذهنی به حس منفی می انجامد. اما برعکس این قضیه رخ نمی دهد. تحقیق دیگری در سال ۲۰۱۷ دریافته است که رویاپردازی برای آینده به مرور زمان سبب افسرگی می شود. مطالعات دیگری نیز انجام شده اند که نشان می دهند عکس این مسئله امکان پذیر است، یعنی احساسات منفی می توانند باعث شوند که افکار شخص، سرگردان شود. اگر مورد اول صحیح باشد، می تواند این معنی را بدهد که پریشانی فکری و پچ پچ های ذهنی، شما را عذاب می دهند و اگر مورد دوم صحیح باشد به این معنی است که این پریشانی، فقط پاسخی در برابر احساسات منفی شما است.

چرا به کار بردن راه های تمرکز حواس ضروری است؟ واضح است که مشکلات دیگری نیز برای یک فرد دارای افکار پریشان ممکن است به وجود بیاید. هنگامی که شما تمرکز ندارید، نمی توانید به خوبی فکر کنید: قدرت مطالعه، حافظه و سطح ادراک کلی شما کاهش می یابد. هنگامی که شما نیاز دارید تا خلاقانه فکر کنید، رویاپردازی می تواند ابزار قدرتمندی برای شما باشد. اما اگر نیاز داشته باشید در بازار معامله ای کنید، تمرکز بیشتری نیاز دارید.

خب پس چگونه می توان تمرکز را افزایش داد؟ این همان جایی است که مدیتیشن وارد می شود. در یک مقاله در سال ۲۰۱۲، متخصص نورولوژیست، آقای دکتر وندی هازنکمپ و تیم تحقیقاتی او از مغز افراد زیادی در حین “تمرکز حواس”، مدلی که شخص ذهن خود را بر روی چیز به خصوصی مثل تنفس متمرکز می کند،  اسکن MRI گرفتند و از آن ها خواستند هر زمان که حواس آن ها به مسئله ای پرت می شود، دکمه ای را فشار دهند. همان طور که انتظار می رفت، اسکن های مغزی نشان داد که هنگام پرت شدن حواس این افراد شبکه حالت طبیعی مغز فعال می شود. اما هنگامی که این افراد دوباره ذهن خود را متمرکز می کردند، فقط ۱۲ ثانیه طول می کشید تا این بخش از مغز غیر فعال شود. مدیتیشن کنندگان با تجربه تر این کار را حتی در زمان کوتاه تری انجام می دادند.

دکتر هازنکمپ در مجله “بهتر از خوب” می نویسد: “این چیزی است که نشان می دهد انجام مکرر تمرینات مدیتیشن چگونه می تواند در تمرکز حواس و دور کردن افکار پریشان به شما کمک کند. افکار، ماندگاری کمتری دارند. زیرا مغز شما عادت می کند تا بهتر و کارآمدتر بر روی مسائل تمرکز کرده و افکار اضافی را از خود دور کند.” این قضیه کاملاً احساس می شود که مدیتیشن شما را وادار می کند تا حواس خود را متمرکز کنید و تمرین این کار به مرور، شما را در به دست آوردن تمرکز خود بهتر می کند. دفعه بعد که ذهن شما منحرف شد، به یاد بیاورید که این تنها یک حالت نرمال و طبیعی در مغز شما است. سپس دوباره تمرکز حواس خود را برگردانید.

نویسنده: محمد اکبری

منبع: curiosity.com

برای درج دیدگاه کلیک کنید

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پربازدیدترین‌های این هفته در نت‌نوشت

برو بالا