دانستنی‌های سلامتی

درمان گردن درد: همه چیز درباره گردن درد و راه‌های درمان آن

درمان گردن درد
۴+

این روزها در میان اطرافیانم افراد زیادی را دیده ام که از درد گردن شکایت می‌کنند. بقیه افراد راه حل‌هایی را برای درمان گردن درد پیشنهاد می‌کنند و هر کس مطابق دانسته‌های خود سعی در کمک به فرد بیمار می‌کند. اما حقیقت این است که مهره‌های گردن بسیار حساس تر از آن هستند که بخواهند تحت تجربه و خطا قرار بگیرند. در این مطلب سعی در آگاهی دادن به افرادی که گردن درد را تجربه می‌کنند شده و به شما پیشنهاد می‌کنم به دقت این مقاله را که درباره درمان گردن درد است مطالعه بفرمایید.

درمان گردن درد

عوامل ایجاد گردن درد چه چیز‌هایی هستند؟

یکی از مهم ترین علت‌های درد در ناحیه گردن پوزیشن نادرست گردن در هنگام خواب است

یکی از مهم ترین علت‌های درد در ناحیه گردن پوزیشن نادرست گردن در هنگام خواب است

درد در ناحیه گردن یکی از شایع ترین مسائل پزشکی است. علت‌های مختلفی را می‌توان برای این موضوع در نظر گرفت. ممکن است علت درد گردن بیماری دژنراتیو دیسک و یا فشار و یا رگ به رگ شدن یک عصب، یا فتق دیسک و یا آسیب‌هایی مانند انقباض و یا کشیدگی رگ‌ها باشد.

علل دیگری هم وجود دارد که اگرچه به خود گردن مرتبط نیستند اما موجب ایجاد درد در این ناحیه می‌شوند از جمله ویروس‌های عفونی گلو که منجر به عفونت غدد لنفاوی شده و در نهایت ایجاد تورم و درد در ناحیه گردن می‌کند.

علل نادر دیگری هم وجود دارد که از جمله این علل می‌توان عفونت استخوان ستون فقرات در ناحیه گردن را نام برد. علت دیگر نیز ممکن است مستقیما به بیماری‌های خود گردن از جمله درد روماتیسمی ماهیچه‌ها و فیبرومیالژیا مرتبط باشد.

در برخی از ورزش‌ها و تصادفات موتور سواری و دوچرخه سواری و حتی ماشین و اسب سواری ممکن است گردن دچار آسیب شود که برای جلوگیری از درد باید به تمرینات تقویت عضلات این ناحیه و اغلب بستن و بی حرکت نگه داشتن آن پرداخت.

علائم و نشانه‌های گردن درد چیست؟

گردن درد دردی کسل کننده است که اغلب با تکان دادن گردن و یا چرخاندن آن بدتر می‌شود. درد ممکن است به صورت سوزش و احساس سوزن سوزن شدن، احساس سنگینی در گردن و سر، احساس سبکی و گیجی در سر، تیر کشیدن و همچنین پیچیدن صدا در سر و یا تورم در غدد لنفاوی باشد.

سردرد و درد در ناحیه صورت و شانه ها، سوزن سوزن شدن و یا بی حسی اندام فوقانی می‌تواند مرتبط با گردن باشد. اغلب این نشانه‌ها می‌تواند به علت منقبض شدن یا تنگ شدن یک رگ باشد.

بسته به شرایط گاهی اوقات ممکن است درد گردن همراه با کمر درد و درد در قسمت فوقانی کمر باشد که معمولا ناشی از اسپوندیلیت آنکیلوزان است.

ساختار گردن

ستون فقرات گردنی شامل هفت مهره و دیسکهای بین مهره‌ای است. این مهره‌ها با تحمل وزن سر، عامل حرکات متنوع آن نیز هستند. ریشه‌های عصبی مربوط به اندامهای فوقانی از میان مهره‌های گردن عبور کرده و سپس به نواحی بازو، ساعد و انگشتان دستان امتداد می‌یابند، عضلات بسیاری در ناحیه گردن وجود دارند، بعضی از آنها از ناحیه پس سری تا مهره‌های سینه‌ای کشیده شده اند.

ساختمان گردن شامل پوست، عضلات گردن، شریانها، وریدها، غدد لنفاوی، غده تیروئید، غدد پاراتیروئید، مری، حنجره و نای است. هر یک از بافت‌های گردن که آسیب ببیند منجر به درد گردن می‌شود.

درد گردن چگونه توسط پزشک تشخیص داده می‌شود؟

دکتر با بررسی شواهد و نواحی درد و همچنین تاریخچه بیمار و همچنین با کمک عکس‌های رادیولوژی یا MRI و اسکن‌های دیگر علت درد را تشخیص می‌دهد.

آیا راهی برای درمان خانگی درد گردن وجود دارد؟

درمان درد گردن بستگی به علت دقیق آن دارد.

گزینه‌های درمانی شامل استراحت، گرما و یا سرد کردن، کشش، درمان فیزیکی (اولتراسوند، ماساژ، دستکاری تزریق موضعی کورتیزون یا داروهای بی حس کننده، کرم های بی حسی موضعی، شل کننده‌های عضلانی، ضد دردها و اعمال جراحی.

درمان‌های خانگی، مانند درمان با جکوزی، تمرینات تسکین درد گردن و تمرینات کششی است، و محصولات تسکین درد گردن مانند بالش گردن برای خواب و پد‌های داغ می تواند برای رهایی از برخی از انواع درد گردن بسیار سودمند باشد. گزینه‌های درمانی بسیاری، بسته به مشکل گردن وجود دارد.

درمان‌های جایگزین مانند طب سوزنی به عنوان یک راه درمانی موثر برای گردن درد‌های مزمن استفاده می‌شود.

چگونه می‌توان از گردن درد‌های مزمن جلوگیری کرد؟

بیشتر اشکال گردن درد را می‌توان با اقدامات محافظت کننده و جلوگیری از آسیب بیشتر و استراحت و ثابت نگه داشتن گردن و همچنین اصلاح پوزیشن‌های گردن و نهایتا فیزیوتراپی حل و فصل کرد.

برای اینکه گردنتان درد نگیرد نباید بگذارید که گردن کوچکترین آسیبی ببیند. اگر ورزشکار هستید در هنگام ورزش از انجام حرکاتی که گردن تان را تحت کوچکترین فشاری می‌گذارد اجتناب کنید. در هنگام خوابیدن بالشی را انتخاب کنید که روی آن احساس راحتی کنید. از بلند کردن اجسام سنگین به شدت خودداری کرده و اگر ورزش می‌کنید کار با دمبل و وزنه را کنار بگذارید. گردن را با گردنبند‌های طبی ثابت کرده تا کمترین میزان حرکت را داشته باشد.

از کمپرس سرد برای کاهش التهاب در ۲۴ ساعت اولیه آسیب به گردن تان استفاده کنید. کمپرس یخ التهاب را کاهش داده و منجر به التیام زخم یا آسیب می‌شود.

کمپرس گرم برای افزایش جریان خون و افزایش مواد مغذی در ناحیه آسیب دیده شده و سبب بهبود آسیب نیز می‌شود. دوش آب گرم نیز به کاهش درد کمک می‌کند.

همچنین برای کاهش التهاب از ضد التهاب‌هایی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن و ضد درد‌هایی مانند استامینوفن می‌توان استفاده کرد. می‌توانید از ماساژ درمانی نیز برای کاهش درد گردن نیز زیر نظر متخصص بهره برد.

بالش‌های طبی برای بی حرکت نگه داشتن گردن در هنگام خواب ساخته شده اند و تنها علت مفید بودن آن‌ها نیز همین موضوع است. بالش‌ها یادآور صحیح کردن پوزیشن بدن هستند. اگر پوزیشن‌های مناسب را نداشته باشید علاوه بر درد گردن دردهای دیگری را در ستون فقرات تجربه خواهید کرد.

فیزیوتراپیست یکی از راه کار‌ها برای رهایی از درد گردن است. درمانگر تمرینات کششی و تقویتی صحیح را به شما آموزش خواهد داد و این تمرینات در بهبود درد‌های شما بسیار موثر خواهند بود.

آب بخورید

۷۰ تا ۸۰ درصد بافت غضروفی بین استخوان‌ها از آب تشکیل شده است. به همین دلیل وقتی بدن با کمبود آب مواجه شود غضروف‌ها هم خشک شده و سایش آن‌ها شدید می‌شود و بدیهی است که از بین می‌روند.

با خوردن آب خالص و مایعات در طول روز بافت‌ها و غضروف‌ها را آبرسانی کنید. علائم کمی آبی بدن مثل تشنگی مداوم، خشکی دهان، سرگیجه، سردرد، ادرار زرد رنگ، خستگی، گیجی و خواب آلودگی را دست کم نگیرید.

به محض داشتن یکی از این علائم آنقدر آب بخورید تا بدن از آب سیراب شود. شاید ساعات اول مجبور شوید فاصله دستشویی رفتن را کم کنید ولی بهتر از صدماتی است که در نتیجه بی آبی به بدن تان می‌زنید.

از گردن بند طبی استفاده کنید

یک گردن بند طبی نرم انتخاب کنید و مدتی آن را استفاده کنید تا یاد بگیرید چه گونه گردن تان را در موقعیت درست نگه دارید. بعد از مدتی می‌توانید گردن بند را در بیاورید.

هر چند گاهی که فشار به گردن زیاد است ممکن است پزشک گردن بندهای طبی سفت را برای مدتی تجویز کند. در این صورت بعد از مدتی که پزشک برایتان تجویز کرده با برطرف شدن ناراحتی گردن از گردن بند نرم استفاده کنید تا کاملا یاد بگیرید چه گونه گردن تان را نسبت به بدن تان در موقعیت درست قرار دهید.

یادتان باشد از این نوع گردن بندها نباید زیاد استفاده کنید چون عضلات گردن تان ضعیف می‌شود.

نحوه درست ایستادن و نشستن برای جلوگیری و درمان گردن درد

چه کارتان نشسته باشد چه ایستاده باید همیشه نحوه قرار گرفتن گردن با کل بدن به شکل صحیحی باشد تا دچار گردن درد یا قوز نشوید. در صورتی که عادت کرده اید به دلیل کاری که انجام می‌دهید طور خاصی بایستید یا بنشینید که گردن تان به طرفین یا جلو خم می‌شود، باید نحوه قرار گرفتن گردن را اصلاح کنید.

گردن به طور طبیعی بین ۵ تا ۶ کیلو از وزن بدن را تحمل می‌کند که در صورتی که نحوه نشستن یا ایستادن شما درست نباشد فشار بیشتری به مهره‌های گردن وارد می‌شود.

وقتی روی صندلی می‌نشینید:

  • باید کف پاها کاملا روی زمین باشد. در غیر اینصورت باید از چهارپایه استفاده کنید تا پاها به آن تکیه کند.
  • دست‌ها باید طوری روی میز قرار گیرد که ساعد شما با سطح زمین موازی شود.
  • پاهای تان را روی هم نیندازید.
  • یک فضای کوچک بین پشت زانو و لبه صندلی وجود داشته باشد.
  • زانوها با ران‌ها باید در یک راستا باشد. یعنی زانوها پایین تر یا بالاتر از ران‌ها قرار نگیرند.
  • پشت تان باید به صندلی تکیه داده شود.
  • شانه‌ها باید رها باشد و هیچ فشاری بر آن‌ها احساس نکنید. البته نباید قوز کنید.
  • گوشی تلفن را بین گوش و شانه تان قرار ندهید. از دست‌های تان استفاده کنید. در غیر این صورت از هدفون استفاده کنید.

وقتی می‌ایستید:

  • اگر مجبورید مدت طولانی بایستید بیشتر وزن بدن را باید روی کف پا و بیشتر پاشنه تحمل کنید.
  • سعی کنید هر از گاهی فشار روی پاها را با بلند کردن یک پا جابه جا کنید.
  • گاهی یکی از پاها را بلند کرده و از مچ خم و راست کنید و گاهی زانو را بالا و پایین کنید.
  • پاها را به عرض شانه هایتان باز کنید تا وزن بدن متعادل روی آن‌ها تقسیم شود.
  • همیشه از کفش‌های طبی استفاده کنید.
  • شانه‌ها عقب، سینه جلو و شکم را تو بدهید.
  • قوز نکنید.
  • مهره‌های گردن باید در راستای ستون فقرات باشد. سر را به هیچ وجه به طرف جلو، عقب یا طرفین خم نکنید.

برای آن که گردن تان نسبت به بدن در موقعیت صحیح قرار داشته باشد به نکات زیر توجه کنید:

  • سرتان را زیاد به جلو خم نکنید.
  • کج ننشینید.
  • صفحه کامیپوترتان باید درست روبروی چهره تان باشد.
  • در صورتی که کار دستی انجام می‌دهید میز کارتان را باید طوری با اندازه بدن تان تنظیم کنید تا مجبور نباشید خیلی سرتان را به جلو خم کنید.
  • موقع نشستن کاملا سر و گردن را به پشتی مبل تکیه دهید. می‌توانید یک حوله را لوله کنید و پشت گردن تان بگذارید تا به این ترتیب استراحت هم کرده باشید. شانه‌ها را عقب بدهید. سینه جلو و ستون فقرات باید راست و با مهره‌های گردن در یک راستا باشد.
  • موقع ایستادن دقت کنید شانه‌ها را خم و به اصطلاح قوز نکنید.
  • هیچ وقت روی شکم نخوابید.
  • امگا ۳ بخورید.

از کمپرس سرد و گرم استفاده کنید

بسته به وضعیت بدنی تان ( یعنی اگر به آب گرم یا آب سرد حساس هستید) از کیسه یخ یا کیسه آب گرم استفاده کنید. کیسه آب گرم را به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه روی قسمت درد بگذارید. در صورتی که از کمپرس سرد استفاده می‌کنید ۵ تا ۱۰ دقیقه بسته یخ را با یک لایه پارچه روی موضع درد بگذارید.

شب‌ها درست بخوابید

باید بالش و نوع رختخوابی که برای خواب تان انتخاب می‌کنید درست انتخاب شده باشد. در مواقع گردن درد بالش‌های آبی، یا یک بالش کوتاه و سفت خیلی خوب به خوب شدن گردن کمک می‌کند. باید گردن را تقریبا در یک راستا با بدن تان قرار دهید.

سعی کنید یک خواب کامل داشته باشید تا با استراحت، عضلات آرامش یافته و گردن درد سریع تر خوب شود.

از طب سوزنی برای درمان گردن درد بهره بگیرید

این روش قدیمی چینی به عنوان یک طب مکمل گاهی که درد بسیار شدید است یا فاصله بین گرفتگی عضلات گردن کوتاه شده است می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد. ولی حتما به یک متخصص مطمئن مراجعه کنید. یادتان باشد این طب درمان کننده نیست و مثل یک مسکن چند ساعته عمل می‌کند.

طب فشاری

این طب هم یک طب مکمل و بی خطر نسبت به طب سوزنی است. وقتی که دارید تلویزیون تماشا می‌کنید یا هنگام مکالمه بد نیست این روش را امتحان کنید. همان طور که در تصویر می‌بینید نقطه بین انگشتان ۴ و ۵ دست راست را با دست چپ برای چند ثانیه‌ای فشار دهید.

حرکات ورزشی برای درمان گردن درد

نحوه اشتباه ایستادن و نشستن، کار متداوم در یک حالت و حرکات تکراری بدون استراحت به بدن بعد از مدتی موجب درد گردن می‌شود که بهترین، ساده ترین و ارزان ترین راهکار آن انجام نرمش است.

بدیهی است در صورتی که به طور ناگهانی گردن درد شدید داشته باشید ناچارید زیر نظر پزشک از مراقبت‌های پزشکی و چه بسا گردن بند طبی و مسکن‌ها استفاده کنید. ولی در مواقعی که گردن درد ندارید می‌توانید با نرمش‌هایی مانع از مزمن شدن درد و پیشگیری از آن شوید.

معمولا هنگام درد بهتر است هیچ نرمشی نکنید. شب‌ها می‌توانید گردن بندتان را در بیاورید و به جای آن از بالش‌های بادی استفاده کنید. ولی بعد از خوب شدن از ورزش‌های زیر کمک بگیرید تا عضلات گردن تان تقویت شود.

حرکت کوه یوگا برای درمان گردن درد

حرکت کوه یوگا برای درمان گردن درد

حرکت کوه یوگا برای درمان گردن درد

یوگا ورزشی است که تقریبا برای هر عضو بدن ورزش‌های خاص خود را دارد. گردن هم خوشبختانه از بعضی از حرکات‌های خوب یوگا بی نصیب نمانده است. یکی از این حرکات بلند کردن دست‌ها و کشش بدن به عقب است تا کمی بدن تان حالت کمان بگیرد.

در این حرکت ابتدا به طرز صحیح می‌ایستید دست‌ها را به بالای سر می‌برید به طوری که پشت دست‌ها به طرف سر قرار گیرد . حالا به آرامی بدن را تا آن جایی که می‌توانید و فشاری به کمر وارد نشود به طرف عقب بکشید. به شکل دقت کنید.

حرکت شانه برای درمان گردن درد

حرکت شانه

حرکت شانه

این حرکت را بیشتر فیزیوتراپ‌ها برای درمان قطعی گردن درد و پیشگیری از آن توصیه می‌کنند. کافی است وقتی روی صندلی به طرز صحیحی بنشینید. می‌توانید ایستاده هم این حرکت را انجام دهید.. شانه‌های تان بالا داده و یکهو به طرف پایین ول کنید.

حرکت کبری یوگا

حرکت کبرای یوگا برای درمان گردن درد

حرکت کبرای یوگا برای درمان گردن درد

به روی شکم دراز بکشید. دست‌ها را به حالت سجده قرار دهید و با کمک آن‌ها بدن را کم کم بالا بکشید. تا جایی که می‌توانید بدن را عقب بکشید. این حرکت علاوه بر مهره‌های گردن برای دیسک کمر هم مفید است.

اگر نمی‌توانید این حرکت را کامل انجام ندهید و اذیت می‌شوید، دست‌ها را از آرنج خم کرده در کنار بدن قرار دهید و بدن را تا حدی که می‌توانید یعنی تا کمر بدن را بالا بیاورید. در این حالت شکم هنوز روی زمین قرار دارد. این حرکت هم برای گردن و هم برای دیسک کمر فوق العاده است.

حرکت دولا برای درمان گردن درد

حرکت دولا شدن یوگا برای درمان گردن درد

حرکت دولا شدن یوگا برای درمان گردن درد

درست بایستید و آرام آرام سر را به طرف جلو خم کنید به طوری که کف دست‌ها روی زمین قرار بگیرد. حتما زانوها را خم کنید. اگر سابقه بیماری فشارخون دارید بهتر است از حرکت‌های دیگر استفاده کنید.

حرکت سجده با دستان کشیده برای درمان گردن درد

حرکت سجده یوگا برای درمان گردن درد

حرکت سجده یوگا برای درمان گردن درد

درست مثل حالت سجده قرار بگیرید ولی دست‌ها را مثل شکل بکشید وکف دست‌ها را روی زمین قرار دهید.

جلو و عقب بردن گردن

جلو و عقب بردن گردن

جلو و عقب بردن گردن

درست بایستید. فقط سرتان را با استفاده از عضلات گردن طبق شکل به عقب و جلو ببرید. نباید فشاری به گردن وارد شود. فقط باید کشش ماهیچه‌های گردن را احساس کنید. هر بار که سر را به عقب یا جلو می‌برید سعی کنید ۵ ثانیه مکث کنید و هر حرکت را ۵ بار انجام دهید.

بالا و پایین بردن گردن برای درمان گردن درد

بالا بردن گردن برای درمان گردن درد

بالا بردن گردن برای درمان گردن درد

یکی از بهترین ورزش‌ها برای رفع خستگی و پیشگیری از درد گردن است. درست بنشینید یا بایستید و به آرامی سر را به جلو و سپس کاملا به عقب بکشید. در هر حالت ۵ ثانیه صبر کنید و هر حرکت را ۵ بار انجام دهید. پیشنهاد می‌کنیم این حرکت را در هر موقع از روز حتی در محل کار انجام دهید.

بلند کردن سر

پیلاتس برای گردن درد

پیلاتس برای گردن درد

روی زمین دراز بکشید. اگر کمر درد یا دیسک دارید می‌توانید زانوهایتان را خم کنید. دست‌ها را در دو طرف بدن تان بگذارید حالا با بلند کردن سرتان سعی کنید چانه را به گودی گردن برسانید. چند لحظه مکث کنید و به آرامی سر را روی زمین بگذارید. به هیچ وجه به مهره‌های گردن نباید فشاری وارد کنید.

حرکت قو

حرکت قو پیلاتس برای درمان گردن درد

حرکت قو در پیلاتس برای درمان گردن درد

در صورتی که دیسک کمر ندارید این حرکت را به شکل زیر انجام دهید:

  • به شکم روی زمین دراز بکشید.
  • دست‌ها را روی هم زیر پیشانی بگذارید.
  • دست‌ها را به جلو بکشید و همزمان با عمل دم دست‌ها و پاها را از زمین جدا کنید تا بدن حالت کمانی به خود بگیرد. در واقع فقط روی شکم قرار خواهید گرفت.
  • با انجام بازدم به آرامی سرجای اول برگردید.

انقباض عضلات گردن

انقباض عضلات گردن

انقباض عضلات گردن

درست بایستید تا مهره‌های گردن درست در امتداد سایر مهره‌های ستون فقرات باشد. شانه‌ها را باز کنید و سینه را جلو بدهید. قوز نکنید. حالا گردن را تا اندازه‌ای که می‌توانید به عقب بکشید بدون آن که حالت گردن تغییر کند. چشم‌ها باید به طور مستقیم به جلو نگاه کند.

عقب دادن شانه‌ها برای درمان گردن درد

نرمش عضلات شانه و تقویت عضلات گردن

نرمش عضلات شانه و تقویت عضلات گردن

درست بایستید. این بار شانه‌ها را با هم به عقب ببرید. کشش را به طور کامل در وسط شانه‌ها در ستون مهره‌ها حس می‌کنید. این حرکت را با عقب بردن شانه‌ها طوری انجامد دهید که انگار می‌خواهید سینه تان را به جلو ببرید یا به اصطلاح سینه چاک کنید.

این نرمش‌ها را هر بار بین ۳ تا ۵ بار و البته به آرامی و آهسته انجام دهید. وقتی حالتان خوب است انجام دادن این حرکات باعث قوی شدن عضلات گردن و پیشگیری از گرفتن رگ‌ها می‌شود.

اگر زیاد دچار گردن درد می‌شوید

در صورتی که درد شدید است یا زیاد دچار گردن درد می‌شوید بهتر است با مراجعه به پزشک از ماساژ درمانی یا فیزیوتراپی استفاده کنید. کایروپراتیک یا فیزیوتراپ پس از اتمام درمان، حرکات نرمشی و اصلاحی را به شما آموزش می‌دهد تا در خانه انجام دهید.

طب سوزنی نیز از دیگر روش‌های خوب برای برطرف کردن این مشکل و پیشگیری از بروز مجدد آن است. مسلما اگر قصد دارید از طب سوزنی استفاده کنید حتما به یک متخصص معتبر مراجعه کنید.

یادتان باشد استراحت کافی، درست نشستن و درست ایستادن، برداشتن و حرکت دادن اشیا با روش درست، بلند نکردن اشیا سنگین از جمله مواردی است که باید رعایت کنید تا به گردن درد مبتلا نشوید. همچنین نباید حرکت‌های ناگهانی داشته باشید. موقع انجام کارهای خانه همیشه سعی کنید بدن تان در موقعیت درست قرار داشته باشد.

بیشتر بخوانید: درمان زانو درد

منبع + +

برای درج دیدگاه کلیک کنید

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پربازدیدترین‌های این هفته در نت‌نوشت

برو بالا