بابک بیات: مروری بر آثار و زندگی موسیقیدان و اسطورۀ بی تکرار آهنگسازی ایران
بابک بیات آهنگساز، نوازنده، تنظیم کنندهی برجستهی ایرانی با نام اصلی علی حسین بیات زرندی مطلق در خرداد ماه سال ۱۳۲۵ در شهر تهران به دنیا آمد. بابک بیات از سن ۱۹ سالگى در اپراى تهران با موسیقى کلاسیک و جهانى آشنا شد و در حدود پنج سال همکارى خود را با این اپرا ادامه داد.
بابک بیات همچنین دورهی سازشناسی را نیز در خارج از کشور گذراند. بعد از آن با “محمد اوشال” آهنگساز و رهبر ارکستر جاز فولکوریک دوستى عمیقى پیدا کرد. “ایرج جنتى عطایى” شاعر و ترانه سرا و نمایشنامهنویس که از دوران کودکى تا قبل از انقلاب با بیات همگام با هم موسیقى را ادامه دادند, در زندگى بیات و خانوادهاش بسیار موثر بود, که این دوستى به ساخت ترانههاى بسیارى انجامید.
بابک بیات: اسطورۀ بی تکرار آهنگسازی ایران
بابک بیات در سال ۱۳۴۹ با فیلم “حسن کچل” ساختهی علی حاتمی آغاز کرد. استاد بیات هم چنین موسیقی فیلم “غریبه” را ساخت. بعد از انقلاب بیات موسیقی کاست “خروس زرى پیرهن پرى” را به همراه “احمد شاملو” و کاستهاى “سکوت سرشار از ناگفتههاست” و “چیدن سپیدهدم” را با صداى احمد شاملو ساخت. او همچنین موسیقی فیلم “مرگ یزگرد” به کارگردانی “بهرام بیضایی” را ساخت. آخرین سریالى که بیات براى آن موسیقى ساختهاست سریال ولایت عشق است.
بیشتر بخوانید: بهرام بیضایی: نویسنده، کارگردان، فیلمنامهنویس، پژوهشگر، استاد دانشگاه
یک اسم و فامیلی خیلی دراز داشتم: “علی حسین بیات زرندی مطلق” وقتی بزرگتر شدم زرندی را برداشتم و شد بیات مطلق و یک اسم مستعار هم برای خودم انتخاب کردم به نام بابک. شدم بابک بیات و همه من را به این اسم میشناختند.
بابک بیات در سال ۱۳۶۹ پس از چند بار کاندید بودن بالاخره جایزهی سیمرغ بلورین فجر را براى موسیقی فیلم “عروس” و در خانه سینما براى فیلم “ساحره” جایزه اول موسیقى فیلم را دریافت کرد.
در جشن گزارش فیلم جایزه بهترین آهنگ سازى را براى صد سالگى سینما از آن خود کرد. در سال ۱۳۸۱ در مراسمى که در شیراز برگزار شد از بیات و چهار هنرمند بزرگ دیگر ایران تقدیر به عمل آمد. همچنین در همین سال و در مراسمی دیگر از او به خاطر یک عمر تلاش در زمینه ترانه ایران تقدیر شد که در این مراسم پیامهایی از ایرج جنتی عطایی، بهرام بیضایی و… قرائت گردید.
از دیگر فعالیتهایی بابک بیات در این سالها ساخت قطعه کرال و ارکسترال “سرزمین خورشید” بود، که در سال ۱۳۷۶ توسط “ارکستر سمفونیک تهران” و به رهبری استاد “فریدون ناصری” اجرا شد. بیات در کنار ساخت موسیقی، حدود هشت سال در دانشگاههای تهران مشغول به کار بود و موسیقی فیلم تدریس میکرد.
محمد اصفهانی، حامی، مانی رهنما، نیما مسیحا و… از جمله شاگردان بیات بودند. ناگفته نماند که استاد بابک بیات برای فیلم سینمایی مرسدس موسیقی ساخته است. این آلبوم که حاوی ۲۱ قطعه است که خاطرهی این فیلم را در یادها نگه میدارد.
در فیلم مرسدس که مسعود کیمیایی آن را کارگردانی کرده است چهرههای همچون محمدرضا فروتن، مرجان شیرمحمدی و پارسا پیروزفر بازی میکردند که موسیقی بابک بیات، این فیلم ۸۶ دقیقهای را تکمیل میکرد.
ستارهی درخشان موسیقی پاپ تنظیم و آهنگسازی بیش از ۱۲۰ موسیقی فیلم را انجام داد که همواره آثارش با اقبال عمومی مواجه میشد. سالها پیش قرار بود شهرداری خانهاش را بخرد اما متاسفانه این اتفاق تا به امروز نیافتاده است.