روانشناسی و موفقیت

خودشیفتگی چیست؟ این بیماری روحی پنهان چه علائمی دارد؟

اختلال خودشیفتگی
۳+

خودشیفتگی یا نارسیسیم مانند بعضی از بیماری‌های روحی چنان خود را زیر لایه هایی از ویژگی‌های خوب پنهان می‌کند که تشخیص نشانه‌های بیماری خودشیفتگی برای بسیاری از افراد مشکل است.

خودشیفتگی چیست؟

خود شیفته‌ها عاشق این هستند که در مرکز توجه قرار بگیرند

خود شیفته‌ها عاشق این هستند که در مرکز توجه قرار بگیرند

دقت کرده اید گاهی در یک میهمانی کسی یک دفعه به اصطلاح گل می‌کند. در واقع یک شخصیت کاریزماتیک یا فوق العاده جذاب دارد. ولی صبر کنید. این یک بیماری به نام جامعه ستیزی (Psychopath) یا بهتر بگوییم خودشیفتگی است.

این فرد در جمع چنان نمایشی از خود به اجرا می‌گذارد تا نشان دهد یک دوست خوب، قابل اطمینان و دوست داشتنی است. ولی حقیقت چیز دیگری است.

در حقیقت فردی است که نه تنها علاقه‌ای به دیگران ندارد بلکه حتی بدش هم نمی‌آید تا شخصیت آن‌ها را خرد کند تا خود را برتر نشان بدهد.  نمی‌گوید ولی مطمئن باشید فکر می‌کند دنیا فقط برای او خلق شده است و زمین هم دور او می‌گردد.

نارسیسیم یا خصلت خودشیفتگی در حقیقت یک رفتار کاملا مخرب است. با توجه به تحقیقاتی که انجام شده است نشانه‌های بیماری خودشیفتگی یا نارسیسیم در افراد مختلف، متفاوت است و این بستگی به آن دارد که شما چه کسی با چه صفاتی را در خود به عنوان یک الگو انتخاب کرده اید به غیر از آن نارسیسیم تفاوت‌های گوناگونی در جنسیت‌ها دارد.

هر فرد جهت محافظت از ذات درونی‌اش می‌باید خصلت‌های خود را بشناسد و آن‌ها به میزانی حساب شده دوست بدارد اما زمانی که این دوست داشتن فراتر از حد طبیعی خود برود تبدیل به یک نوع خودشیفتگی خواهد شد که می‌تواند مشکل ساز باشد.

امروز در نت نوشت می گوییم این افراد را چگونه تشخیص دهید تا از عدم صداقت و سوء استفاده هایشان دور بمانید.

علائم اختلال خودشیفتگی

نشانه‌های بسیاری برای پیدا کردن خصلت خودشیفتگی در بین افراد وجود دارد. شخصی که تنها به خودش می‌اندیشد و کاملا جذب خود شده است یک فرد نارسیسیم یا خود شیفته محسوب می‌شود.

در یک مطالعه در سال ۲۰۰۹درباره نشانه‌های بیماری خودشیفتگی مشخص شد که در حدود ۶% از امریکایی‌ها اختلال در شخصیت باروری دارند.

اختلال شخصیت یک رفتار اعتیاد آور است به این معنا که یک وضعیت ذهنی که فرد نسبت به خود حساسیت بسیار زیادی پیدا می‌کنند و بیش از اندازه به خود اهمیت می‌دهد. این نیاز عمیق توجه به خود، با تحسین و تمجید همراه است که در روابط با دیگران مشکلاتی ایجاد می‌کند.

این گونه رفتار و خصلت در بین زنان و مردان به خصوص زن و شوهرها تفاوت‌های بسیاری دارد.

برترین خصلت جنسیتی که بین افراد مبتلا به نارسیسیم مشاهده می‌شود رهبری و اقتدار است.

در مقایسه با زنان، معمولا مردان بیشتر علاقه به قدرت و نمایش آن دارند. در حالت نمایشی تفاوت‌های چندانی مشاهده نخواهد شد چرا که هر دو جنس ممکن است دچار غرور و جذابیت باشند.

بسیاری از رفتارهای کلیشه‌ای جنسیتی می‌تواند نشان دهنده یک صفت سرکوب شده در آن جنس باشد. روانشناسان می‌گویند، افراد خصلت‌های خود را از سنین نوجوانی کسب می‌کنند و ممکن است دچار انحرافاتی دور از هنجارهای جامعه شوند و آن‌ها را بروز دهند.

به طور خاص زنان برای نقدهای سخت و تهاجم ساخته نشده اند. آن‌ها بیشتر احساسات خودشیفتگی و نارسیسیمی خود را سرکوب کرده و یا از آن اجتناب می‌کنند.

احساس همدلی ندارد

فرد مبتلا به خودشیفتگی به احساسات دیگران اهمیتی نمی‌دهد. برایش مهم نیست کسی ناراحت است.

حتی به محض اطلاع از ناراحتی کسی به طریقی خود را از قضیه دور نگاه می‌دارد. پس اولین روش، دقت در واکنش این فرد به دردها، غم و غصه و شکست‌های دیگران است. معمولا سرسری از روی آن رد می‌شود و خود را درگیر نمی‌کند.

دوست دارد بقیه احساس گناه کنند

فرد خودشیفته هیچ گاه اشتباهش را قبول نمی‌کند

فرد خودشیفته هیچ گاه اشتباهش را قبول نمی‌کند

یکی از نشانه‌های بیماری خودشیفتگی این است که فرد مبتلا به خودشیفتگی هیچ وقت اشتباهش را قبول نمی‌کند. به نظر خودش، همیشه حق به جانب او است.

در سوء استفاده کردن از دیگران استاد است. هر مشکلی پیش بیاید خیلی خوب  می‌داند چطور دیگران – بجز شخص خودش – را مقصر جلوه دهند.

در واقع خیلی خوشش می‌آید تا حتی برای اشتباهات خودش، دیگران احساس گناه کنند.

فقط به خودش اهمیت می‌دهد

فقط شاید برای بار اول به سمت دیگران قدم بر می‌دارد آن هم با در نظر گرفتن منافعی که برایش دارد، برای بار دوم نه.  در هر موقعیتی فقط  به نفع خودش فکر می‌کند بدون توجه به صدمه‌ای که به دیگران می‌زند.

دروغگوی ماهری است

یکی از نشانه‌های بیماری خودشیفتگی این است که برای سوء استفاده از دیگران و به دست آوردن آن چه خودش می‌خواهد، یا حتی اینکه مردم فکر کنند او با دیگران فرق دارد.

خیلی خوب دروغ می‌گوید و چنان دروغ و راست را به هم می‌بافد که همه باور می‌کنند و حتی او را آدم صادقی می‌دانند.

خودخواه است

یکی از نشانه‌های بیماری خودشیفتگی این است که فکر می‌کند تافته جدا بافته‌ای است که تا به حال خدا مثل او خلق نکرده است.

به همین دلیل است که با همه اشتباهاتی که انجام می‌دهند بازهم احساس گناه نمی‌کند و با همه ایرادهایی که دارد اعتماد به نفس بیش از اندازه در مورد خودش دارد. بیشتر وقت‌ها فکر می‌کند از همه کارآمدتر، باهوش تر و مهم تر است.

حتما می‌گویید خوب اعتماد به نفس که بد نیست. ولی اگر دقت کنید در چنین فردی نوعی خودخواهی بیش از حد را همراه با اعتماد به نفس غیر عادی مشاهده می‌کنید.

شخصیت جذابی دارد

باورش سخت است ولی شخصیت کاریزماتیک یا جذاب او همه را – بجز افرادی مثل خودشان را – به طرفشان جلب می‌کند. او خوب می‌داند چگونه در یک جمع بدرخشد.

خوب درخشیدن و مطرح شدن در یک جمع بد نیست. و یک فرد عادی خوشحال می‌شود کس دیگری را مثل خودش ببیند. ولی برای این فرد وای به روزی که فرد دیگری مثل او در مجلس باشد.

مطمئن باشید دعوا می‌شود. چون قرار نیست کسی بهتر از خودش را ببیند.

مسوولیت کارهایش را قبول نمی‌کند

برای کارهای اشتباهی که خودش به تنهایی یا در جمع انجام می‌دهد هیچ مسوولیتی را قبول نمی‌کند.

در واقع توپ را همیشه به طرف زمین مقابل می‌اندازد. چنان حرفه‌ای عمل می‌کند که حتی وقتی خودش منشا اصلی بحث و جدل‌ها است مقصر جلوه نکند و برای سرزنش شدن، تقصیرات به گردن فرد دیگری بیفتد.

در مجموع خیلی مراقب باشید تا مبادا بعد از مدتی ببینید از شخصیت و وجود شما سوء استفاده شده است.

چون این بیماری پنهان همیشه با ویژگی اجتماعی بودن فرد باعث جذب شما به طرف او می‌شود. در برخورد با افراد جدید با تامل بیشتری رفتار کنید.

افراد خود شیفته هرگز در مورد اشتباهات خود اعتراف نخواهند کرد. آنها اشتباهات خود را نمی‌توانند بپذیرند و زمانی که شما به آنها گوشزد می‌کنید حالتی دفاعی به خود خواهند گرفت.

این افراد را سرزنش نکنید چرا که به هیچ وجه صفات و اشتباهات نادرستشان را نخواهند پذیرفت.

خودشیفتگی بین زنان بیشتر است یا مردان؟

نشانه‌های خودشیفتگی عبارتند از ناتوانی در حفظ روابط بلند مدت سالم، رفتارهای غیر اخلاقی و تجاوزگرایانه

نشانه‌های خودشیفتگی عبارتند از ناتوانی در حفظ روابط بلند مدت سالم، رفتارهای غیر اخلاقی و تجاوزگرایانه

مطالعات و بررسی‌های سه دهه در مورد نشانه‌های بیماری خودشیفتگی که بین ۴۷۵۰۰۰ شرکت کننده صورت گرفته است نشان می‌دهد، مردان به طور متوسط  بیشتر از زنان دچار خودشیفتگی هستند. به طور کلی مردانی که سن بالاتری دارند بیشتر از این خصلت پیروی می‌کنند.

نشانه‌های بیماری خودشیفتگی یا نارسیسیم با اختلافاتی بین افراد وجود دارد از جمله ناتوانی در حفظ روابط بلند مدت سالم، رفتارهای غیر اخلاقی و تجاوزگرایانه.

یکی از پزشکان روانشناس در یک بیانیه می‌گوید: اعتماد به نفس، ثبات احساس و تمایل به دیده شدن، به عنوان یک خصلت پیش رونده و از نشانه‌های بیماری خودشیفتگی در این گونه افراد مشاهده می‌شود که با توجه به تفاوت‌های جنسیتی در مردان بیشتر است.

این تیم تحقیقاتی صفات برجسته افرادی که دچار این حالت روحی روانی بودند را بررسی کردند و متوجه سه خصلت از نشانه‌های بیماری خودشیفتگی برجسته شدند.

رهبری، اقتدار و خود بزرگ بینی، تمایل به خودنمایی و استثمار. آن‌ها دریافتند که این خصلت‌ها در بین زنان و مردان یکسان نیست.

تنها به این دلیل که مردان بیشتر از زنان از این خصلت‌ها برخوردار هستند. در حقیقت مردان بیشتر احتمال دارد که به این خصلت‌ها اعتیاد پیدا کنند.

منبع + + +

۱ دیدگاه

یک دیدگاه

  1. Avatar

    Andrew

    ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۸ at ۱۶:۰۳

    Great blog, good read and informative

    ۰

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پربازدیدترین‌های این هفته در نت‌نوشت

برو بالا