فیلم Styx ساختهی وولفنگ فیشر؛ تبعیض آن هم از نوع نژادی
فیلم Styx (برگردان به فارسی الهه دریا) داستان پزشک زنی به نام ایزا گری است که در اورژانس مشغول به کار است. او در تعطیلاتاش تصمیم میگیرد آرزوی قدیمیاش را عملی کند و با قایق مجهزش دل به آبهای آزاد بزند. ایزا به تنهایی سفری ماجراجویانه را به مقصد جزیرهای بکر در اقیانوس اطلس آغاز میکند که ناگهان اتفاقی عجیب، سفرش را تحت تاثیر قرار میدهد و ادامهی ماجرا … برای نگاهی به فیلم Styx با نت نوشت همراه باشید.
فیلم Styx الهه دریا
تبعیض آن هم از نوع نژادی
Styx فیلمی آلمانی اتریشی است که توسط وولفنگ فیشر (Wolfgang Fischer) متولد ۱۹۷۰ وین کارگردانی شده است. از جمله فیلمهای این نویسنده، کارگردان و تهیهکنندهی اتریشی در مقام کارگردان میتوان به فیلمهای خاکستری (۲۰۰۱) (فیلم کوتاه)، آن چه نمیبینید (۲۰۰۹) اشاره کرد. او در کنار ایکا کانزل ( Ika Künzel)، فیلمنامهی اثر را نیز نوشته است. در این فیلم بازیگران چون Susanne Wolff Alexander Beyer, Anika Menger, Charlie Galea, Chris Spiteri, Dominik Böth, Felicity Babao, Gedion Oduor Wekesa, Inga Birkenfeld, Kelvin Mutuku Ndinda, Mario Mangion به ایفای نقش پرداخته اند.
گفتنی است این فیلم در شصت و هشتمین جشنوارهی بینالمللی فیلم برلین (۶۸th Berlin International Film Festival) در بخش پاناروما (Panaroma Selection) به نمایش درآمد و همچنین امسال در جشنوارهی جهانی فیلم فجر در تهران برای داوران و منتقدان ایرانی به نمایش گذاشته شد.
فیلم Styx در ۲۰۱۸ درجشنوارهی بینالمللی فیلم برلین، برندهی جایزهی هاینر کارو، در ۲۰۱۸ در جشنوارهی بینالمللی فیلم وین، برندهی جایزهی ارزشمند ترین فیلم در بخش فیلمهای بلند و هم چنین برندهی جایزهی بهترین کارگردانی در مراسم اهدای جوایز فیلم اتریش ۲۰۱۹ شد.
[su_label type=”important”]بیشتر بخوانید:[/su_label] فیلم جوکر: قبل از دیدن Joker این مقدمه را بخوانید؛ افسانه، خیال، واقعیت یا دنیایی وارونه!
فیلم Styx با یک سکانس تصادف آغاز میشود. سکانسی که به نظر میرسد قرار است اطلاعات فراوانی به مخاطب ارائه دهد و شروع پر تاثیری باشد اما به جز معرفی بسیار مختصر شخصیت اصلی داستان و شغلش، چیز دیگری نمیتوان از آن متوجه شد. پس از سکانس تصادف، قهرمان فیلم را درون یک قایق تفریحی مجهزی میبینیم.
در اساطیر یونان استیکس Styx نام الههای است که در جنگ تایتانها، به زئوس کمک میکند و موجب پیروزی او میشود. به پاداش این عمل، زئوس دیگر خدایان را موظف میکند که به نام او سوگند یاد کنند. ایزا گری در فیلم Styx به این الهه بدل میشود.
ایزا پزشک فوریتهای پزشکی، برای نجات جان انسانها از مرگ تلاش میکند. این فیلم سفری در دل دریاست که قرار است بعد از فضای پر تنش کار، احساس آرامش و لذت را برای قهرمان داستان به وجود بیاورد اما در میانهی راه، او با معضلی روبرو میشود که، سفر تفریحیاش را به یک مأموریت حیاتی و بشر دوستانه تبدیل میکند.
در اساطیر یونان استیکس Styx نام الههای است که در جنگ تایتانها، به زئوس کمک میکند و موجب پیروزی او میشود. در شرایطی که همه چیز طبق پیش بینی ایزا پیش میرود ناگهان او با چالش غیر منتظره و تحمیل شدهای از سمت کشورش مواجه میشود. او که به واسطهی حرفهاش تخصص توانایی رویارویی با انواع بحران را دارد، حالا از حال و هوای مطبوع سفر ایده آلش جدا شده و در پی آن است این بحران تلخ را مدیریت کند.
[su_label type=”important”]بیشتر بخوانید:[/su_label] فیلم A Dog’s Journey ساختهی گیل مانچوسو؛ من مراقبتم جین!
ایزا زنی موفق، با اعتماد به نفس بالا و متعهد است که طوفان هم نمیتواند او را از رسیدن به جزیرهی موعودش دور کند و از توانایی رویایی او با طوفان و تبحر او در مدیریت کردن امور نباید غافل شد. او در میانهی سفر به کشتی پناهجویان آفریقایی برخورد میکند که در حال غرق شدن است.
ایزا با مقامات میجنگد تا شاید راهی برای نجات این مهاجران بیابد اما هر چه بیشتر تلاش میکند کم تر موفق میشود. سیاستهای ضد پناهجویان آن هم در کشورهایی که دم از دفاع از حقوق بشر میزنند و به شدت داعیهی آن را دارند، در فیلم Styx نمود بارزی دارد. سیاستهایی که در موقع تصویب و اجرا دو چیز کاملاَ مخالف یکدیگر هستند.
فیلم Styx به یکی از بزرگترین معضلهای جهان امروز یعنی مهاجرت میپردازد. در این داستان مهاجرت مردمان ساکن قارهی آفریقا به کشورهای اروپایی که تعداد کثیری از آنها هم در طول مسیر، با مشکلات زیادی مواجه میشوند و حتی جان خود را نیز از دست میدهند، دست مایهی کارگردان شده است.
گرچه فیلمساز این دغدغه را به خوبی درک میکند اما دیر به سراغ آن میرود. به شکلی که نیمهی ابتدایی فیلم روند بسیار کندی دارد. مخاطب خسته میشود منتظر نقطهی عطفی در داستان است و حتی ممکن است از تماشای فیلم دست بردارد. در این نیمه که کاملاَ مستندگونه نیز است فیلمبرداری حرف اول را میزند چرا که دریا تنها لوکیشن فیلم است. فیلمبردار از تصاویر دلربا برای روایت استفاده کرده و چشم اندازی اغواگر با رنگهای آبی و سفید را برای مخاطب رقم زده است.
[su_label type=”important”]بیشتر بخوانید:[/su_label] فیلم Dogtooth دندان نیش ساختهی یورگوس لانتیموس؛ ایدئولوژیِ استثمار، سرابی همچون بهشت.
آنچه در فیلم Styx جالب توجه است این است که گارد ساحلی ایزا را از وقوع طوفانی قریب الوقوع و پیش بینی نشدهی طوفانی با سرعت بالا خبر میدهد و در مقابل خطر تهدید تعدادی انسان بی گناه سکوت میکند. پس از شروع کسلکننده، وقتی که ایزا با کشتی حامل مهاجرین آفریقایی برخورد میکند، فیلم تازه وارد مرحلهی قصهگویی میشود و رنگ و بوی دیگری به خود میگیرد. البته که گویی این اتفاق دیر حاصل میشود.
در دقایق پایانی فیلم، فیلمساز به مخاطب یک شوک اساسی وارد میکند. شوکی که در نیمهی ابتدایی فیلم به هیچ وجه انتظارش را ندارد، پایانی تاثیرگذار را برای فیلم Styx رقم میزند. رویای دست یافتنی ایزا حال به بدترین کابوس زندگیاش تبدیل شده است.
گفتنی است فیلم Styx در بخش رقابتی جشنوارههای متعددی چون هنگ کنگ، استانبول و استکهلم شرکت کرده و برندهی جوایز کلیساهای جهانی، جایزهی ویژهی هیات داوران باتومی، بهترین فیلم جشنوارهی لوبلیانا، جایزهی بهترین فیلمبرداری جوایز باواریا و سه جایزهی فیلم اتریش بوده است. این فیلم نامزد دریافت ۶ جایزه از جمله بهترین فیلم، بهترین کارگردان و بهترین بازیگر زن یعنی سوزان وولف (Susanne Wolff) از جوایز فیلم آلمان (لولا) شده است.
در مجموع موضوع جالب، کارگردانی حساب شده، فیلمبرداری زیبا و بازی قوی بازیگر اصلی فیلم یعنی سوزان وولف در نقش ایزا فیلم Styx را بسیار دیدنی کرده است، در انتهای نگاهی به فیلم Styx پیشنهاد میشود تماشای این فیلم را از دست ندهید.