امشب ابرماه سرخ آبی را از دست ندهید! ابر ماه امشب ۱۱ بهمن ۹۶ هر ۱۵۲ سال یکبار رخ میدهد!
همانطور که پیش از این گفتیم ماه آبی به زمانی اطلاق می شود که که دو ماه کامل (بدر) در تقویم یک ماه (مثلا دو ماه کامل در ژانویه) اتفاق می افتد؛ ماه گرفتگی (خسوف) هم زمانی رخ می دهد که سایه زمین روی ماه می افتد و ابرماه هم زمانی اتفاق می افتد که ماه در حالت بدربه نزدیک ترین فاصله خود با زمین می رسد. اما ماه امشب با همیشه متفاوت است، امشب شاهد حضور ابرماه سرخ آبی در آسمان خواهیم بود.
اما در مورد پدیده امروز (۳۱ ژانویه و یازدهم بهمن ماه)، ابرماه سرخ آبی یا سوپرمون همراه با ماه گرفتگی اتفاق می افتد.
اولین ماه کامل ژانویه، در شب اول این ماه (ژانویه) یا صبح روز دوم این ماه (به موقعیت مکانی شما بستگی دارد) رخ داد. دومین ماه کامل و ماه گرفتگی در شب ۳۱ ژانویه یا صبح روز اول فوریه (امروز عصر به وقت ایران) رخ می دهد. سوپرمون در شب ۳۰ ژانویه یعنی دیشب به وقوع پیوسته است.
امروز در همه جای زمین ماه آبی را (در ژانویه) مشاهده نخواهند کرد، زیرا دومین ماه کامل ژانویه تا اول فوریه در این مکان ها ظاهر نمی شود. این مکان ها شامل مناطق شرق آسیا و شرق استرالیا، جایی که رصد گران آسمان اولین ماه کامل را تا روز دوم ژانویه ندیده اند و ماه کامل بعدی را تا صبح روز اول فوریه نخواهند دید. به عنوان مثال در ملبورن استرالیا، ماه کامل درتاریخ دوم ژانویه ساعت ۱:۲۴ به وقت محلی ظاهر شد. و زمان ماه کامل بعدی در ۱ فوریه در ساعت ۱:۲۶ صبح است، بنابراین از لحاظ فنی رصد گران با چیزی حدود کمتر از دو ساعت اختلاف پدیده ابرماه سرخ آبی را از دست می دهند.
اما ناظران استرالیایی مستقر در پرت (ناحیه ایی در جنوب غربی استرالیا)، این پدیده را می بینند. از آنجایی که اولین ماه کامل در تاریخ ۲ ژانویه در ۱۰:۲۴ قبل ازظهر به وقت محلی رخ داده، پس زمانی که ماه طلوع می کند (در ساعت ۷:۳۵ بعد از ظهر) هنوز هم به صورت کامل بوده است. در ۳۱ ژانویه، ماه ساعت ۷:۰۹ بعد از ظهر طلوع، و در ساعت ۹:۲۶ بعد از ظهر کامل می شود.
بر خلاف خورشید گرفتگی، که در مکان های مشخصی روی زمین قابل مشاهده است، ماه گرفتگی فقط در نقاطی که شب هنگام است، قابل مشاهده می باشد. در بعضی از نقاط رصد گران نمی توانند همه ماه گرفتگی ۳۱ ژانویه را مشاهده کنند. زیرا این پدیده در حالی آغاز می شود که در بعضی از مناطق ماه هنوز طلوع نکرده و دربعضی دارد ناپدید می شود. و فقط در بخش هایی از زمین که شب است قابل مشاهده می باشد.
ناظران در شهر نیویورک، ماه را به صورت نیم سایه (گرفتگی جزئی) در ساعت ۵:۵۱ صبح خواهند دید. اما در هاوایی قادر خواهند بود به صورت کامل آن را از ابتدا تا انتها ببینند، مانند آلاسکا، شرق آسیا و استرالیا.
مردم در اروپای شرقی و آسیای غربی چیزی شبیه یک تصویر آینه از گرفتگی را که ناظران در آمریکا شاهد آن هستند را مشاهده خواهند کرد، زیرا ماه گرفتگی قبل از طلوع ماه رخ می دهد (مثل ایران).
ماه گرفتگی از حدود ساعت ۶:۴۸ صبح به وقت منطقه زمانی شرقی (۱۵:۲۸ دقیقه به وقت ایران) شروع خواهد شد.