کیتارو دوباره به تهران میآید، پژواک هایی از اعماق و ارتفاعات مشرق زمین
ماسانوری تاکاهاشی ملقب به کیتارو موسیقیدان، تنظیمکننده و تهیهکنندهی ژاپنی و بنیانگذار ژاپنی موسیقی نیو ایج ۳ سال پس از حضور و اجرایش در ایران، بار دیگر در تهران به اجرای برنامه خواهد پرداخت. ظاهراً همه مجوزهای این کنسرت صادر شده است و بلیت فروشی آن به زودی آغاز خواهد شد. قرار بود این کنسرت در ۴ اسفند در تهران برگزار شود ولی بنا به برخی برنامه ریزیها، کیتارو در اردیبهشت سال ۹۷ در تهران و چند شهر دیگر در کشور روی صحنه خواهد رفت.
کیتارو که تاکنون قطعات خاطرهانگیز و محبوب بسیاری خلق کرده است، اواخر مهرماه سال ۹۳ اجرایی پر مخاطب را در تهران و در سالن وزارت کشور روی صحنه برد و استقبال از این کنسرت باعث تمدید آن برای ۴ شب شد. او تاکنون بیش از ۳۰ آلبوم منتشر کرده که بسیاری از آنها جزو پرفروش ترینها بودهاند، او متولد چهارم فوریه ۱۹۵۳ در شهر تویوهاشنی ژاپن است.
اوایل دهه ۱۹۷۰ بود که او به طور کامل به ساز کیبورد روی آورد و به گروه موسیقی خانواده خاور دور پیوست و با آنها در تورهای دور جهان شرکت کرد. زمانی که این گروه در اروپا بود، کیتارو فرصت آشنایی با کلاوس شولتز عضو سابق گروه رویای نارنگی را پیدا کرد. شولتز دو آلبوم را برای خانواده خاور دور تنظیم کرد و در مورد موسیقی سینتیسایزر راهنماییهای کارآمدی را در اختیار این ستارهی موسیقی ژاپن گذاشت.
کیتارو سال ۱۹۷۶ از گروهش جدا شد و به نقاط مختلف آسیا از جمله چین، هند، تایلند و لائوس سفر کرد. این هنرمند پس از بازگشت به ژاپن فعالیتهای انفرادی خود را از سال ۱۹۷۷ آغاز کرد. نخستین آلبومهای او تن کای و داستان ماه کامل، از محبوبترین کارهای جنبش نیو ایج نزد علاقهمندان به این سبک موسیقی به حساب میآیند.
او سپس اولین کنسرت سمفونیک خود را در شهر توکیو تجربه کرد. از مهمترین نقاط عطف دوران حرفهای زندگی کیتارو جاده ابریشم است. جاده ابریشم: ظهور و سقوط تمدنها نام سریال مستندی است که اولین قسمت آن در آوریل ۱۹۸۰ به روی آنتن تلویزیون ژاپن رفت و پخش آن ۵ سال طول کشید. فیلمبرداری این پروژه که به تأثیر راه تجاری ابریشم بر تاریخ کشور ژاپن میپردازد، بیش از ۱۰ سال طول کشید و تولید آن ۱۷ سال به طول انجامید. موسیقی متن این مستند، کار کیتارو بود و مجموعهی قطعات این اثر با موفقیت چشمگیری که کسب کرد، شهرت بینالمللی را برای وی به ارمغان آورد.
کیتارو در سال ۱۳۸۷ میلادی به دنبال استقبال از آلبوم جاده ابریشم، با همکاری موسیقیدانانی چون جان اندرسون و میکی هارت آلبوم مطرح نور روح را عرضه کرد که حدود ۱۰ میلیون نسخه از آن فروخته شد و در ایران هم با استقبال زیادی روبهرو شد. سفر ستارهای، هزاران سال، هند، ابر نقرهای و آسیا شش آلبوم پیشین او بودند که در کنار آلبوم جدیدی با عنوان به سوی غرب باز نشر داده شدند.
سال ۱۹۸۹ بود که او موسیقی متن فیلم ژاپنی بازگشت از رودخانه کوای را نوشت. زمانی از کیتارو درباره سبک موسیقیاش پرسیدند، در پاسخ گفت: «من هیچ آموزشی در موسیقی ندیدم. فقط یاد گرفتهام به گوشها و احساسم اعتماد کنم. این موسیقی از ذهن من نمیآید، از بهشت میآید، وارد بدنم میشود و پس از عبور از انگشتانم نوشته میشود. گاهی خودم هم شگفتزده میشوم. من هرگز تمرین نکردهام. برای نوشتن ملودی مطالعه نمیکنم، تنها انگشتانم را حرکت میدهم. نمیدانم این ترانهها از که هستند؟ من آهنگهای خودم را مینویسم، اما آنها از آن من نیستند.»
کیتارو در کنار محبوبیت جهانی، جایزهی معتبر گرمی Grammy را که به اسکار موسیقی شهرت دارد و جایزهی گلدن گلوب بابت موسیقی فیلم بهشت و دوزخ ساختهی اولیور استون از آن خود کرده است. این جایزه سال ۱۹۹۴ به او اعطا شد. از سال انتشار ماندالا آلبوم نامزد گرمی، کیتارو بیش از ۱۲ آلبوم دیگر را در استودیو ضبط و منتشر کرده است. عصر مسحور، کهن و گایا-اونباشیرا از همین جمله بودند که هر سه نامزد جایزهی گرمی شدند. به تو میاندیشم اثری بود که جایزهی بهترین آلبوم نیو ایج گرمی را به خود اختصاص داد. در کل کیتارو ۱۵ بار نامزد دریافت گرمی شده است.
موسیقی او در جهان پیامآور صلح، یکی بودن مردم سراسر جهان در هنر و موسیقی و عرفان است. او بین سالهای ۲۰۰۷ تا ۲۰۰۹ تور جهانی تور عشق و صلح جهانی را اجرا کرد تا پیام صلح خود را از طریق موسیقی به گوش جهانیان برساند. کشورهای جنوبشرق آسیا، یونان، هنگکنگ و ژاپن از جمله مقاصد وی در این سفر بینالمللی بودند.
کیتارو سالهاست در آمریکا ساکن است و موسیقی خود را که برگرفته از اصوات طبیعت است عمدتا در استودیوی شخصیاش در کوههای ژاپن ساخته، نواخته و ضبط کرده است. کیتارو اکنون در خانه ۷۳ هکتاری خود در کلورادو به همراه همسرش که از نوازندگان باسابقه گروهش بوده و پسری که از همسر اولش دارد، زندگی میکند. وی استودیویی ۲۵۰۰ متر مکعبی به نام خانه موچی دارد که برای اجرای ارکستری ۷۰ نفره گنجایش کافی دارد.
حال با موجی که از آذر ماه امسال با حضور شیندلر و اولافور آرنالدز در ایران و برگزاری کنسرت به راه افتاده است، طبق اخبار رسیده موزییسینهای مطرح دیگری به ایران خواهد آمد و بیشک این ماجرا، نویدبخش اتفاقات خوبی در عرصهی موسیقی و فرهنگ ایران است.