تجاوز قانونی نوشتهی کوبو آبه؛ سرنوشت مبهم تمدن، تاریخ و دموکراسی مردم
مجموعه داستان تجاوز قانونی Beyond the Curve اولین مجموعه داستان منتشر شده کوبو آبه Kōbō Abe به زبان انگلیسی است. کوبو آبه نویسندهی ژاپنی است. این مجموعه دارای شش داستان کوتاه است. عنوان داستانها سگ، تجاوز قانونی، جنایت آقای اس. کارما، مرگ نامربوط، فرستادهی ویژه و سرباز خیالی است. در ادامه با بررسی و معرفی مجموعه داستان تجاوز قانونی با نت نوشت همراه باشید.
تجاوز قانونی
سرنوشت مبهم تمدن، تاریخ و دموکراسی مردم
به غیر از داستان سگ، که داستان اول این مجموعه است، سایر داستانهای مجموعه تجاوز قانونی در کنار درونمایههای انسانی دارای درونمایه و اشارات، به موضوعات و مسائل سیاسی است. داستان سگ نیز همانند سایر داستان ها، دارای نماد و تمثیل و استعاره است. جایگزینی سگ با انسان و بالعکس را در اینجا میبینیم. و به نظر میرسد که هر کدام میتواند به دیگری بدل شود.
بیشتر بخوانید: پرندگان میروند و در پرو میمیرند نوشتهی رومن گاری
داستان تجاوز قانونی Beyond the Curve بلندترین داستان این مجموعه است. این داستان کوتاه خود دارای پنج فصل کوتاه است. و به نظر میرسد که اشاره به کل جهان و قوانین سیاسی و اجتماعی حاکم بر آن است.
در کتاب تجاوز قانونی Beyond the Curve و سایر داستانها انتقاد به قوانین و اصول به ظاهر دموکراتیک حاکم بر جهان را شاهد هستیم. در تمامی آنها عدم اطمینان به قوانین اجتماعی و قانونگذاران و مجریان قانون دیده میشود.
شخصیتها افراد معمولی هستند که در شرایط غیرعادی و کابوسواری گرفتار میشوند. و گیر افتادن در این شرایط فرد را به تفکر در مورد هویت خود و همسایگان و اطرافیان خود وا میدارد و با اینکه ماجراها در محیط های معمولی چون آپارتمان، دفتر کار میافتد اما فضای داستانها وهمناک و رازآلود است.
بیشتر بخوانید: رمان خاکستر و خاک نوشتهی عتیق رحیمی
در این ماجراها شخصیت اصلی هرگز حاضر نمیشود از مجریان قانون (به عنوان مثال پلیس یا کارآگاه و یا وکلا) کمک بگیرد. و تنها در داستان تجاوز قانونی وقتی فرد در نهایت استیصال به پلیس و وکیل مراجعه میکند با عدم کمک آنها مواجه میشود و در نهایت خود در برابر متجاوزان تنها میماند و با رنج و محنت و درماندگی به زندگی خود پایان میدهد.
ناامیدی، درماندهگی، ناتوانی در غلبه بر اضطراب درونی و ترس در تمام داستانها و شخصیتهای آن وجود دارد. فرد در برابر مسائل و مشکلات تنهاست. و خود باید به دنبال راه نجاتی برای خود باشد.
در داستانهای تجاوز قانونی، مرگ نامربوط، جنایت آقای اس. کارما بارها به این موضوع اشاره میشود که هیچ یک از همسایگان هم را نمیشناسند. با وجود اینکه در مجاورت دیوار به دیوار هم، زندگی میکنند.
دیوارهایی که بسیار نازک هستند و تمام صداها را منتقل میکنند. حتی همسایهها صدای کلید به در انداختن یکدیگر را میشنوند ولی همدیگر را اصلا نمیشناسند و از حال هم بیخبر هستند. و فرد قادر نیست از هیچکدام از این آدمها انتظار کمکی، هر چند بسیار ناچیز، را داشته باشد.
مسالهی هویت از دیگر مسائل پرداخته شده در این مجموعه است. هویت فردی در جهان دارد از دست میرود. و فرد باید در زیر سایهی دموکراسی و قائل بودن حق برای دیگران گاه از حق و نظر خود بگذرد.
برای بقا و زندگی در جامعه گاه نظریات و هویت فردی خود را کنار بگذارد. و به نفع اکثریت رأی اقلیت مصادره میشود و صدای اقلیت به گوش نمیرسد. در داستان “جنایت آقای اس. کارما” حتی او ابتداییترین بخش هویت فردی یعنی اسم خود را از دست میدهد و بدل به هویتی میشود که قوانین و اصولِ شغل و سازمانی که در آن کار میکند به او تحمیل کرده است.
داستانهای کوبو آ Kōbō Abe به در ژاپن میگذرد. اما هیچ یک از مسائل مطرح شده در این ها محدود به شهر و یا کشور خاصی نیست. افکار مطرح شده در داستانهای او مسائل جهانشمولی هستند که متعلق به همهی انسانها در تمامی زمانها و مکان هاست.
کوبو آبه Kōbō Abe نویسنده و نمایشنامه نویس ژاپنی است. او در سال ۱۹۲۴ در توکیو متولد شد و در سال ۱۹۹۳ درگذشت. او به کافکای ژاپن مشهور است. او با نوشتن رمان “جنایت آقای اس. کارما” معتبرترین جایزهی ادبی ژاپن را دریافت کرد. با نوشتن رمان “زن در ریگ روان”The Woman in the Dunes برندهی جایزهی یومیوری شد. این رمان به فارسی نیز ترجمه شده است.