گران قیمت ترین ساعت مچی جهان چقدر می ارزد؟
وقتی شما در پشت ویترین یک مغازه ی ساعت فروشی، برخی قیمت های عجیب و غریبِ ساعت های مارک دار را می بینید، شاید برایتان این سوال پیش آمده باشد که مبنای قیمت گذاری این ساعت ها چیست. چه کسی این قیمت ها را تعیین کرده و چگونه قیمت یک ساعت مچی می تواند حتی گران تر از یک اتومبیل باشد؟ به نظر شما گران قیمت ترین ساعت مچی جهان چقدر می ارزد؟ ادامه ی این مطلب از نت نوشت را از دست ندهید.
وقتی Stefan Thomke نوشتن case study (بررسی موردی) دانشکده تجارت هاروارد بر روی A. Lange & Söhne را به اتمام رساند، آن را برای این کمپانی ساعت ساز آلمانی فرستاد تا بازخورد آن را دریافت کند. پاسخ این شرکت برای این پروفسور که ۲۵ سال استاد دانشکده تجارت هاروارد بود به سرعت ارسال شد: مدیران در مورد عکس هایی که در این case study مورد استفاده قرار گرفته بود پرسش داشتند.
Thomke به خاطر می آورد که پاسخ آن شرکت به این شکل بود: “مدر همان ابتدا ابعاد و اندازه ها نظر ما را به خود جلب کرد و سپس ابعاد چهار عکس را اندازه گرفتیم، و متوجه شدیم که ابعاد نسبی موجود در این عکس با ابعاد نسبی واقعی ساعت ها مطابقت ندارند.” او در ادامه می گوید: “منظور من این است که، ابعاد از ۳۸٫۵ تا ۴۱٫۹ میلی متر تغییر می کنند. اگرچه، این موضوع نشان می دهد که آن ها واقعا چگونه افرادی هستند. آن ها به جزئیاتی فوق العاده ریز توجه می کنند تا از کامل و بی نقص بودن همه چیز مطمئن شوند.”
کمال گرایی و دقت در سرشت A. Lange & Söhne نهادینه شده است و با همین ویژگی ها می توانند ساعت های فوق العاده لوکسی که از صدها قسمت تشکیل شده اند را بسازند. آن ها حتی برخی از قسمت های ساعت های خود را خودشان می سازند، زیرا اعتقاد دارند که برندهای تجاری به اندازه ی کافی دقیق نیستند! همه ی ساعت ها در کارگاهی آلمانی به صورت دستی مونتاژ می شوند، آن هم دو بار! وقتی مونتاژ اول به اتمام رسید (و به خوبی کار کرد)، ساعت دوباره از هم باز می شود، همه ی قسمت های آن تمیز می شوند و دوباره به مونتاژ کردن آن می پردازند! مونتاژ دوم به ساعت سازان امکان تمیز کردن قسمت های مختلف، پیچ ها و روغن کاری تازه را می دهد.
قیمت محصولات A. Lange & Söhne از ۱۶،۰۰۰ دلار آغاز می شود و حتی برای ساعت پلاتینیومی Grand Complication که در تعداد بسیار محدود تولید می شود به ۲٫۶ میلیون دلار می رسد. فرایند ساخت هر کدام از این ساعت ها حدود یک سال طول می کشد!
گران قیمت ترین ساعت مچی جهان چقدر می ارزد؟
این کمپانی یک مدل فوق العاده برای مطالعه بر نحوه ی قیمت گذاری بر روی محصولات می باشد. به نظر شما، چطور می توان برای یک محصول که تولید آن فوق العاده مشکل است، پر از نوآوری می باشد و فقط تعداد کمی از کمپانی ها در دنیا قادر به تولید آن می باشند قیمت گذاشت؟
William Barclay Harding، استاد مدیریت بازرگانی در دانشکده تجارت هاروارد، به Thomke می گوید: “احساس من از سال ها تجربه ی تدریس این است که این مساله برای مدیران جالب است، زیرا کمپانی ها اغلب به درستی این مطلب را درک نمی کنند.”
Thomke که خود یک خبره در صنعت ساعت های مچی می باشد، برای سال ها در جریان کارهای این کمپانی بود. Thomke و همکارش Daniela Beyersdorfer که نایب رئیس مرکز تحقیقاتی دانشکده تجارت هاروارد در اروپا می باشد، دسترسی بی نظیری به عملیات های محرمانه ی Lange & Söhne، مدیران و فروشگاه ساعت فروشی آن داشتند. Thomke و Beyersdorfer حتی تبدیل به ساعت ساز هم شدند. آن ها درباره ی این پیشه می گویند: “این کار بسیار بسیار بسیار سخت می باشد!”
آیا قیمت گذاری صحیح است؟
Thomke در حین تحقیقاتش می دید که چگونه مدیران این کمپانی درباره ی قیمت گذاری بر روی آخرین نوآوری خود، یعنی ساعت مچی Richard Lange Jumping Seconds بحث و مذاکره می کنند. مدیرعامل ، رئیس تولید و رئیس توسعه ی محصولات این شرکت درباره ی قیمت ساعت پلاتینیومیِ نسخه محدود نظر یکسانی داشتند.
البته این مساله ای که آن ها با آن روبه رو شدند در صنایع دیگر هم معمول می باشد: قیمت نوآوری خود را پایین بیاورید تا سود شما افزایش یابد. قیمت را بالا ببرید تا فروش شما کاهش یابد!
ترتیب و انضباط قیمتی هم خود مساله ای دیگر است. Thomke می گوید: “اگر با قیمت بالا شروع به فروش محصولی کنید و سپس قیمت آن را پایین بیاورید، باعث رنجش مشتریان خود می شوید و فروش محصول شما بسیار مشکل می شود. تصور کنید که یک ماشین خریده اید و پس از شش ماه متوجه کاهش قیمت ۲۵ درصدی آن می شوید. این موضوع وحشتناک خواهد بود!”
ارزش درک شده ی یک شی توسط خریداران ضروری است، به خصوص اگر روابط با مشتریان نسبت به انجام معامله با آن ها در اولویت باشد. در این شرایط، شرکت ها ممکن است بخواهند تا بعضی از ارزش ها را “هدیه” کنند و هزینه های زیادی را مطالبه نکنند. برای محصولات ابتکاری، تفکر حتی پیچیده تر هم می شود.
Thomke می گوید: “معمولا برای قیمت گذاری، شما قیمت های پایه را می دانید، زیرا همیشه برای هر محصولی رقبای مشابه در بازار وجود دارند. اما وقتی شما چیزی می سازید که واقعا جدید و منحصر به فرد می باشد، معمولا رفرنس های زیادی برای قیمت گذاری وجود ندارند. بنابراین ارزش قابل درک محصول شما مساله ای مهم می شود و با قیمت گذاری درست شما می توانید تصور مشتریان از محصول خود را شکل دهید.”
Thomke می گوید اغلب شرکت ها از این راه پرهیز کرده و راهی ضعیف تر را انتخاب می کنند. آنها به هزینه ها و بودجه ی احتیاطی خود نگاه می کنند و به همین سادگی بر روی محصولات خود قیمت می گذارند.
حتی اگر برای محصولی مثل ساعت Jumping Seconds مشابهی برای قیمت گذاری وجود نداشته باشد، اما این شرکت باید نقشه ای جامع برای قیمت گذاری خود داشته باشد. قیمت این محصول باید با سلسله مراتب قیمت گذاریِ محصولات این شرکت و رقبای شناخته شده در بازار هم خوانی داشته باشد. واقعیت این است که این ساعتِ با تولید محدود محدود، ساخته شده از ۱۰۰ قطعه بوده که نوآوری زیادی را به همراه دارد. Thomke می گوید که برخی از ملاحظات استراتژیک هم باید در این موضوع بررسی شوند.
در حالی که مطالعه موردی Thomke به طور ظاهری در مورد چگونگی ارزیابی محصولات نوآورانه است، قیمت گذاری نقطه مهمی در کلاس هایش است تا بحث های گسترده تری در مورد نحوه رشد یک کسب و کار پایدار و سودآور به وجود آورد. دانشجویان باید چهار p توماس را محاسبه کنند: production, pricing, products, and productivity (تولید، قیمت گذاری، محصولات و بهره وری).
شرکت A. Lange & Söhne دو بار از صفر شروع کرد!
شرکت A. Lange & Söhne تاریخی غنی دارد: این شرکت در سال ۱۸۴۵ در روستای Glashütte آلمان تاسیس شد. این شرکت کار خود را با تولید ساعت های جیبی دقیق آغاز کرد که به زودی آوازه اش در دنیا پیچید. پس از جنگ جهانی دوم، دولت کمونیستی آلمان شرقی از این کمپانی و دیگر کمپانی های شبیه به آن سلب مالکیت کرد. Walter Lange ساعت ساز نسل سومی به آلمان غربی فرار کرد. ۴۰ سال بعد، پس از پیوستن مجدد آلمان غربی و شرقی به یکدیگر و تشکیل ملت واحد آلمان، Lange که ۶۶ سالش شده بود به Glashütte رفت و کار را از ابتدا آغاز کرد.
Thomke می گوید: ” Lange این کار را زمانی آغاز کرد که اکثر انسان ها در این سن از کار خود بازنشست شده اند. این کار مانند خیزش ققنوس از خاکستر خود بود، آن ها دوباره از صفر کار را شروع کردند و فقط ظرف چند سال توانستند به یکی از بهترین کمپانی های ساعت سازی در جهان تبدیل شوند. این کمپانی از معدود شرکت های دنیاست که دو بار از صفر شروع کرده و در صنعت خود به اوج رسیده است.”
این کمپانی منحصر به فرد، به عقیده ی Thomke درس های زیادی برای سایر مالکان و مدیران دارد: “این مورد می تواند به ما بیاموزد که چگونه تشکیلاتی بنا کنیم که تماما بر پایه ی کمال گرایی و فوق العاده بودن باشد، تشکیلاتی که سنت و تاریخ ارزش های آن را تشکیل می دهند. این کمپانی همچنین به ما در مورد کارآفرینی یاد می دهد، در مورد اینکه چگونه می توانید چیزی را که در طی چند سال اساسا نابود شده است دوباره بنا کنید و محصولاتی را ارائه کنید که در بین بهترین های جهان جای خود را باز کنند.
منبع: www.forbes.com