علمی

برای اولین بار، دانشمندان موفق به رصد سیاره ای خارج از کهکشان راه شیری شدند!!

اخترشناسان در دانشگاه اوکلاهاما با استفاده از تکنیکی به نام میکرولنزینگ، وجود سیاره هایی فراتر از کهکشان راه شیری را تایید کرده اند. این تیم علمی تخمین زده است که تعداد زیادی از سیارات در اندازه هایی در ابعاد ماه تا مشتری، در فاصله ۳٫۸ میلیارد سال نوری از ما در کهکشانی به نام RX J1131-1231 قرار دارد. تا پایان با نت نوشت همراه باشید.

برای اولین بار، دانشمندان موفق به رصد سیاره ای خارج از کهکشان راه شیری شدند!!
تصویری از کهکشان RX J1131-1231

تصویر شبیه سازی شده بالا نشان می دهد این سیاره ها در مرکز کهکشان، توسط چهار کوِیزار یا اختروَش (quasars) احاطه شده اند. برآورد شده که تریلیون ها سیاره در اندازه هایی در ابعاد ماه تا مشتری در مرکز این کهکشان (نقطه قرمز مرکزی شکل) وجود دارد.

پروفسور Xinyu Dai، سرپرست این گروه تحقیقاتی در این باره می گوید:

“ما در مورد این کشف بسیار هیجان زده ایم. این اولین بار است که سیاراتی خارج از کهکشان راه شیری کشف می شوند. شناسایی این سیارات کوچک، تاییدی برای مشاهدات پژوهش ما با استفاده از تکنیک میکرولنزینگ است.”

بر اساس نظریه نسبیت عمومی اینشتین، هنگامی که ستاره ای پس زمینه ستاره دیگر قرار بگیرد، نوری که از ستاره پس زمینه به ما می رسد ویژگی جالبی پیدا می کند. کشش گرانشی عظیم ستاره ای که بین ما و ستاره پس زمینه قرار دارد، باعث خمیدگی فضای اطراف آن شده و نور عبوری از کنار آن را خم می کند.

برای اولین بار، دانشمندان موفق به رصد سیاره ای خارج از کهکشان راه شیری شدند!!
اثر میکرولنزینگ

نیروی گرانش مانند یک لنز عمل کرده و منجر به اثر بزرگنمایی جالبی به صورت حلقه ای دایره ای شکل از نور می شود که به ” حلقه انیشتین ” معروف است. زمانی که سیاره‌ای در میان این دو ستاره قرار گیرد،‌ میزان شکست و اختلال نور شدت بیشتری پیدا می‌کند و این افزایش اختلال، نشانه وجود سیاره است.

اخترفیزیکدانان این مشاهدات را با کمک تلسکوپ فضایی رصدخانه پرتو ایکس چاندرا، متعلق به ناسا ثبت کرده اند. آنها سپس نتایج را با استفاده از ابررایانه OU تجزیه و تحلیل نموده اند. تا کنون از این تکنیک برای کشف هزاران سیاره در کهکشان راه شیری استفاده شده بود، اما کشف سیاره هایی در کهکشانی دیگر اتفاق جدیدی است.

Eduardo Guerras، پژوهشگر پروژه در این باره می گوید:

“این اتفاق اهمیت تکنیک ریزهمگرایی گرانشی را نشان می دهد. این کهکشان در فاصله ۳٫۸ میلیارد سال نوری از ما قرار دارد و حتی با بهترین تلسکوپ هایی که می توان در فیلم های علمی تخیلی تصور کرد، کوچکترین احتمالی برای مشاهده این سیاره به طور مستقیم وجود ندارد. با این حال، ما حضور آنها را ثبت کرده ایم، قادر به مطالعه آنها هستیم و حتی ایده هایی درباره آنها داریم. “

یافته های این پژوهش اخیرا در نشریه Astrophysical Journal Letters منتشر شده است.

منبع: digitaltrends

ارسلان غلامی

ارسلان غلامی هستم. فوق لیسانسم رو رشته فوتونیک دانشگاه شهید بهشتی خوندم و علاقه مند به اخبار تکنولوژی و تازه های علم هستم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا