آلبوم امشب کنار غزل های من بخواب از همایون شجریان
همایون شجریان اسطورۀ موسیقی سنتی ایران که مرداد ماه امسال به همراه سهراب پورناظری و گروهی از بازیگران، کنسرت نمایش سی را در محوطه ی کاخ سعدآباد به روی صحنه برد، به تازگی آلبوم موسیقی امشب کنار غزل های من بخواب را با یاد زنده یاد افشین یداللهی روانه ی بازار کرده است. نام آلبوم از یکی از اشعار یداللهی، پزشک متخصص اعصاب و روان که در اسفند ماه سال گذشته بر اثر تصادف درگذشت، وام گرفته شده است.
کاوه کاتب از مدیران اجرایی آلبوم امشب کنار غزل های من بخواب می گوید که این اثر آلبومی متفاوت از همایون شجریان و فردین خلعتبری در مقام آهنگساز آن است و موسیقی آن در فضایی مینیمال تولید شده است. از نوازندگان امشب کنار غزل های من بخواب می توان به بهنام ابوالقاسم، پدرام فریوسفی، پانیذ فریوسفی، پریسا پیرزاده، آنتا اشتیاقی، کاوه صالحیف مهیار طریحی، آیین مشکاتیان و … اشاره کرد.
آلبوم امشب کنار غزل های من بخواب
فردین خلعتبری و همایون شجریان چندی پیش نیز قطعه “بار دیگر فراموشی” را در فضای مجازی منتشر کردند. ارکستر در نظر گرفته شده برای این اثر یک کوارتت زهی است. هجوم خاطره، پل خواب، تار موی پریشان، سکوت بین دو حرف این گل شببو، زیر سقف خیال، تاکور، اقرار پشت اقرار، بید، قرار، امشب کناز غزلهای من بخواب، آخرین شعاع آفتاب زمستانی، حوا، آغوش خالی و … از جمله قطعاتِ آلبوم امشب کنار غزل های من بخواب است. گویی این آلبوم با ترانه هایش که همگی از افشین یداللهی است به نوعی ادای دین شجریان و خلعتبری به اوست.
بیشتر بخوانید: آثار محمدرضا شجریان مرتب شده بر حسب دستگاه آوازی ؛ آماده برای لذت بردن و یاد گرفتن
همایون شجریان در ۳۱ اردیبهشت سال ۱۳۵۴ در تهران متولّد شد. او علاوه بر خوانندگی، نوازنده ی تنبک و کمانچه هم است. او به همراه خواهرانش از ده سالگی آواز را نزد پدر شروع کرد. در هنرستان موسیقی همایون، ساز کمانچه را به عنوان ساز تخصصی اش انتخاب کرد و در بیرون از هنرستان آن را نزد اردشیر کامکار فرا گرفت. از ۱۶ سالگی در کنسرت های پدر نوازنده ی تنبک بود و از سال ۱۳۷۸ به بعد همخوان خسروی آواز ایران شد. خسرویی که دعای ربّنایش در اردیبهشت امسال در فهرست میراث فرهنگی ناملموس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ثبت شد.
همایون در هنرستان موسیقی کمانچه را به عنوان ساز تخصصی انتخاب کرد و در خارج از هنرستان به ادامه فراگیری آن ساز نزد اردشیر کامکار پرداخت. همایون شجریان از سال ۱۳۷۰ یعنی زمانی که تنها ۱۶ سال سن داشت در کنسرت هایی که پدر در آنها می خواند، نوازنده تنبک بود و از ۱۳۷۸ به بعد همخوان محمدرضا شجریان شد. اولین آلبوم در سال ۱۳۷۳ او در مقام نوازنده “قاصدک” نام داشت. در آن اثر پدر در مقام خواننده و زنده یاد پرویز مشکاتیان در مقام آهنگساز ظاهر شدند اما متاسفانه اثر هیچگاه به شکل رسمی منتشر نشد. بعد از آن او با همکاری علی قمصری، حمید متبسم، حسین علیزاده، اردشیر کامکار، محمّدرضا درویشی، تهمورس و سهراب پورناظری و دیگران آلبوم های زیادی را کار کرد.
بیشتر بخوانید: معرفی آلبوم طریق عشق اثر استاد محمدرضا شجریان
لازم به ذکر است که حمید نعمت الله کارگردان سینما و تلویزیون که کارگردان کنسرت نمایش سی هم بود، مشغول ساخت اثری بر اساس این کنسرت نمایش است، اثری که با ۱۲۰ هزار مخاطب توانست رکورد تعداد مخاطبان که تا پیش از آن در اختیار کنسرت “چرا رفتی” بود را بشکند. میزان استقبال مخاطبان از این اثر به حدی بود که قرار است تیم همایون شجریان سال آینده آن را در تهران، شیراز و چند شهر دیگر بر روی صحنه ببرند.
با توجه به علاقه ای که به آثار همایون شجریان دارم، سعی کردم با حوصله و در آرامش آلبوم رو بشنوم!
راستش رو بخواهید بعد از ۳ بار تلاش هنوز رغبتی به کامل گوش دادن این اثر ندارم،
اشعار آقای یداللهی، آهنگسازی فردین خلعتبری و صدای همایون هر یک به تنهایی خوب هستند، اما در این آلبوم در کنار هم ابدا جلوه و رنگ و بوی خوبی ندارند!
ملودی های یکنواخت در کنار اشعاری که گویا درست خوانده نمی شوند و …
امیدوارم همین آلبوم باعث بشه مقداری جوی که به اهل هنر اجازه انتقاد از آثار یکدیگر رو نمیده شکسته و در نهایت شاهد انتقاد و بهبود در مسیر آواز و موسیقی ایرانی باشیم.
ممنون از دقت و نظرتان. آن چیزی که در این آلبوم و راهی که همایون شجریان در حال حاضر در آن مشغول به کار است، بیشتر مد نظر است برآوردن سلیقه عوام است. مسلماَ کسانی که گوش خوبی در شنیدن موسیقی دارند در مقابل این قبیل کارها گارد دارند و این ها را نمی پسندند. من هم با شما هم سلیقه ام اما نظرم شخصی ام این است که این قبیل کارها را هم باید گوش داد تا از سلیقۀ رایج در جامعه و میزان مقبولیت آن خبر داشت.