ادبیات جهان

آشپزخانه مارگریت نوشته‌ی مارگریت دوراس

آشپزخانه مارگریت
۴+

کتاب آشپزخانه مارگریت دوراس همانطور که از اسمش بر می‌آید کتابی در مورد آشپزی است. و از آنجایی که مارگریت دوراس آن را نگاشته است کتابی تنها درباره‌ی آشپزی و غذا نیست. دوراس در آشپزخانه مارگریت در مورد بعضی غذاها، مواد اولیه، و میزان لازم برای درست کردن غذا را کاملا توضیح داده است. و در مورد برخی دیگر از غذاها تنها روی توصیف عطر و طعم غذا تاکید کرده است. و گاه تنها به توصیف احساس درونی که در حین و بعد از خوردن غذا حاصل می‌شود با جزئیات صحبت می‌کند.

آشپزخانه مارگریت ، یک آشپزی خودمانی

مارگریت دوراس نویسنده و فیلمنامه نویس فرانسوی است. برخی از منتقدان ادبی لقب بانوی داستان نویسی مدرن را به او داده اند. او آثار مشهور زیادی دارد. از جمله داستان بلندی به نام مدراتو کانتابیله که در سراسر جهان بسیار معروف است و به زبان‌های بسیاری ترجمه شده است. او همچنین نویسنده‌ی فیلمنامه‌ی فیلم مشهور هیروشیما، عشق من بود که برای این فیلمنامه نامزد دریافت جایزه‌ی اسکار شد. دوراس جایزه‌ی ادبی گنکور را در سال ۱۹۸۴ به دلیل نوشتن رمان عاشق دریافت کرده است. ژان ژاک آنو فیلمساز مشهور فرانسوی فیلمی از روی این رمان ساخته است.

بیشتر بخوانید: رمان عشق نوشته‌ی مارگریت دوراس؛ مردی مسافر در جزیره‌ی اس تالا

طرح جلد کتاب آشپزخانه مارگریت

طرح جلد کتاب آشپزخانه مارگریت

بیشتر بخوانید: رمان عاشق اثر مارگریت دوراس بانوی داستان نویسی مدرن

او نوشتن و آشپزی را با هم مقایسه می‌کند و در مورد این دو می‌نویسد:

می خواهید بدانید من چرا آشپزی می‌کنم؟ چون خیلی این کار را دوست دارم… آشپزخانه مکانی است که با مکانِ نوشتن، در بیشترین تعارض قرار دارد و در عین حال همان قدر که آدمی در هنگام نوشتن تنهاست به وقت آشپزی تنها می‌ماند و همان خلوت را برای خلق کردن در اختیار دارد.

مارگریت دوراسِ نویسنده، عاشق، مادر، همسر، دوست برای نشان دادن عشق خود آشپزی می‌کند. و این کار را تنها از سر وظیفه و به اجبار انجام نمی‌دهد. او به آرامی و دقت بسیار آشپزی می‌کند. به دقایق مورد نیاز برای پخت غذا توجه دارد و برای هر کدام از این وسواس‌ها دلایل بسیاری را شرح می‌دهد.

” من آدم آدم خیلی پرحرفی نیستم، اما گله‌ای از این موضوع ندارند، چون چیزی برای خوردن به آن‌ها می‌دهم… من به آن‌ها نمی‌گویم که دوست شان دارم، من آن‌ها را نمی‌بوسم، من آدم خیلی لطیفی نیستم، به جای همه‌ی این‌ها برای آن‌ها غذا می‌پزم.”

به گفته‌ی دوراس در کتاب آشپزخانه مارگریت زنان همواره در هنگام حضور در آشپزخانه خلوتی دارند که تنها متعلق به خود آن هاست. در حالی که به آشپزی می‌پردازند، در خاطرات بسیار دور فرو می‌روند. گاه طعمی، بویی، نام غذایی آن‌ها را به یاد خاطره‌ای می‌اندازد. مارگریت نیز هم چنان زنان دیگر در هنگام آشپزی به یاد خاطرات دور و نزدیک می‌افتد. در کتاب آشپزخانه مارگریت یادداشت‌های پراکنده‌ای است که در هنگام آشپزی در مورد موضوعات مختلف به ذهنش رسیده است.

موضوعات یادداشت‌ها در کتاب آشپزخانه مارگریت متفاوت است. این موضوعات شامل به یاد آوردن خاطره‌ای در کودکی، یا یادِ دوستی و یا دغدغه‌های همیشگی دوراس در باب انسان ها، عشق؛ رابطه‌های انسانی و بطور کلی زندگی است. او در این یادداشت‌ها در مورد اخلاق، روحیات، سلایق خود نیز اشاراتی دارد.

بیشتر بخوانید: رمان مُدراتو کانتابیله اثر مارگریت دوراس

پشت جلد کتاب آشپزخانه مارگریت

پشت جلد کتاب آشپزخانه مارگریت

بیشتر بخوانید: رمان ساعت ده و نیم شب در تابستان نوشته‌ی مارگریت دوراس

آشپزخانه از دید دوراس تنها محلی برای آشپزی و غذا خوردن نیست. بلکه محلی امن برای جمع شدن اعضای خانواده است. او برای آشپزی و غذا خوردن آیین قایل است. و به نظرش حفظ این آیین به سلامت روانی افراد کمک بسیاری می‌کند. او به زندگی‌های مدرن که موجب شده آشپزی خلاصه شود، اعتراض دارد و تنها به پختن غذاهای مانند استیک و سیب زمینی سرخ شده و امثالهم منتقد است. او این افراد را قابل معاشرت نمی‌داند. آن‌ها را اندیشمندانِ فردا نمی‌داند. چون مردمانی هستند که بی حوصله گی عمیقی از آن‌ها تراوش می‌شود. او همواره در تمام این کتاب به کانون خانواده و اهمیت روابط انسانی تاکید دارد.

سالن غذا خوری بزرگ است. زیرا در همین جاست که از مهمان‌های خود پذیرایی می‌کنیم، اما آشپزخانه کوچک است، هر روز هم کوچک تر می‌شود. اما، هر روز در همین جا غذا می‌خوریم – با وجود این که وقتی یک نفر می‌خواهد بیرون برود، همه باید از جای خود بلند شوند، باز هم در همین مکان دور هم جمع می‌شویم. می‌خواهیم عادت غذا خوردن را در آشپزخانه از سر دیگران بیندازیم اما به محض این که شب فرا می‌رسد، در همین مکان است که دور هم جمع می‌شوند، همین جاست که گرم است و همین جاست که می‌توان در حال گپ زدن کنار مادری که آشپزی می‌کند، ماند.

کتاب آشپزخانه مارگریت دوراس حاوی عکس‌هایی از آشپزخانه‌های او، دست نوشته هایش در دفتری به نام دفترچه‌ی کامیون است. او دستور تهیه غذاها و نظریات خود را در باب غذاها در این دفتر می‌نوشته است. لحن دوراس در این کتاب ساده و صمیمی است. نثر روانش با روایت خودِ او موجب شده است که به نظر برسد که او در بین دستورهای غذایی و یا در حالی که دارد آشپزی می‌کند افکار خود را بلند بلند برای ما مانند دوستان صمیمی‌اش درد و دل می‌کند. فصل‌های مختلف کتاب با عنوان غذاها و یا موضوعات حاشیه‌ای در مورد غذاها از هم جدا می‌شود.
مارگریت دوراس Marguerite Duras در تاریخ ۴ آوریل ۱۹۱۴ در سایگون، ویتنام جنوبی متولد شد و در تاریخ ۳ مارس ۱۹۹۶ میلادی در پاریس در گذشت. نام کامل او مارگریت ژرمن ماری دونادیو است.

برای درج دیدگاه کلیک کنید

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پربازدیدترین‌های این هفته در نت‌نوشت

برو بالا