دکتر نون زنش را بیشتر از مصدق دوست دارد نوشتهی شهرام رحیمیان
دکتر نون زنش را بیشتر از مصدق دوست دارد نام رمانی عاشقانه در دل ماجراهای سیاسی و تاریخی ایران است. این رمان نوشتهی شهرام رحیمیان، نویسندهی ایرانی مقیم آلمان است. در ادامه با معرفی رمان دکتر نون زنش را بیشتر از مصدق دوست دارد با نت نوشت همراه باشید.
دکتر نون که معاون و مشاور دکتر مصدق است و فردی بسیار مورد اعتماد اوست، پس از کودتا علیه مصدق در اثر فشار شکنجه به او خیانت میکند و علیه او مصاحبه میکند. او مدت کوتاهی پس از این مصاحبه در اثر این خیانت دچار عذاب وجدان میشود و با ترک همهی آشنایان و خانواده گوشه گیر و دائم الخمر میشود و حتی از همسر خود، ملک تاج، که آن همه عاشقش بوده است فاصله میگیرد.
رمان دکتر نون زنش را بیشتر از مصدق دوست دارد
مصدقی یا شاهی؟
رحیمیان روایت این ماجراها را با دو راوی پیش میگیرد. راوی اول شخص و راوی سوم شخص این دو راوی هستند. که در پاراگرافها و جملات مختلف این دو راوی عوض میشوند. گاهی حتی دو جملهی پشت سر هم در یک پاراگراف یک راوی ندارند.
«دکتر نون تا گنار گلخانه رفت. هنوز شهامت دیدن جسد ملک تاج را نداشت. ملک تاج گفت:« آقای مصدق مرد خیلی نازنینی بود، اما فوت کرد تموم شد. تو به خاطر یک سال معاونت آقای مصدق که نمیتونی یه عمر من و خودت را عذاب بدی.»
اما تغییر راوی در بسیاری لحظات اصلاً لزوم و کارکردی ندارد. تغییر راوی میبایست یا به دلیل تغییر زمان، مکان و یا تغییر جایگاه و دید باشد. اما در این رمان جاهایی که راوی تغییر میکند هیچ تغییری در روایت داستانی وجود ندارد.
هر دو راوی به یک اندازه به آن موضوع آگاهی دارند و معلوم نیست چرا رحیمیان سعی در تغییر راوی دارد. به طوری که حتی اگر کل رمان دکتر نون زنش را بیشتر از مصدق دوست دارد با روایت یک راوی پیش میرفت حاصل تغییری از لحاظ پیرنگ، درونمایه و حتی روایت با رمان حاضر نداشت.
بیشتر بخوانید: فیلم شازده احتجاب از بهمن فرمان آرا؛ انتقام مردانگی و زنانگی تحقیر شده!
شخصیتهای اصلی و فرعی رمان دکتر نون زنش را بیشتر از مصدق دوست دارد شامل دکتر نون، دکتر مصدق، دکتر امینی، دکتر فاطمی، عمو، پدر دکتر نون و ملک تاج همسر دکتر نون هستند.
دکتر مصدق یکی از نخست وزیران ایرانی که دوران نخست وزیری و سپس کودتا علیه او یکی از پربحث ترین دوران تاریخی ایرانی است. اما در این جا تنها یک نام است و در داستان تنها در قالب شبحی گاه به گاه وارد داستان میشود. و روح او به دکتر نون دائماً خیانتش را یاد آور میشود و خواب و خوراک را از دکتر نون گرفته است و او را به شخصیتی روانپریش و متوهم تبدیل کرده است.
شخصیتهای دیگر نیز نقش چندانی در داستان ندارند، حتی شخصیت ملک تاج نیز تنها سوی دیگر این ماجرای عاشقانه و بهانهای است برای بیان دیالوگ و عقیدههای دکتر نون در دل این دیالوگها و شکل دادن شخصیت دکتر نون.
بیشتر بخوانید: رمان ناتمامی نوشتهی زهرا عبدی
از این منظر باید گفت که این رمان تنها یک شخصیت دارد که کاملاً شخصیت پردازی شده است و دکتر نون است. و شاید حضور شخصیتی دیگر در تقابل با او که عمل و عکس العمل داشت باعث میشد تا رمان از این انفعال و تک صدایی در بیاید.
با اینکه رمان دکتر نون زنش را بیشتر از مصدق دوست دارد موضوعی سیاسی و تاریخی دارد، و میبایست ترسیم گر دورانی از تاریخ ایران باشد، اما تنها یک داستان عاشقانه است که شخصیتهای سیاسی و تاریخی مانند دکتر فاطمی تنها نامی هستند.
روایت رمان دکتر نون زنش را بیشتر از مصدق دوست دارد به شکل جریان سیال ذهن است، گوشه گوشهی خانه، هر شی، هر عکسی دکتر نون را به یاد لحظه و با خاطرهای از زندگیاش میاندازد، و به این شیوه در طول رمان سرنوشت خود را برای ما روایت میکند و از این حیث بسیار شبیه رمان شازده احتجاب است.
بیشتر بخوانید: رمان شازده احتجاب نوشتهی هوشنگ گلشیری: حکایتی از یک سقوط
شازده احتجاب رمانی نوشتهی هوشنگ گلشیری، نویسندهی ایرانی است. در شازده احتجاب نیز شازدهای قاجاری با دیدن عکسها و اشیا به شیوهی جریان سیال ذهن سرنوشت یک خاندان را روایت میکند.
شهرام رحیمیان، متولد ۱۳۳۸ در تهران است. او از سال ۱۳۵۶ تاکنون در آلمان زندگی میکند.