دانستنی‌های سلامتی

اریتریتول : مضرات Erythritol شیرین کننده رایج بدون کالری اما پر از خطر!

اریتریتول چیست مضرات اریتریتول

اگر می پرسید که اریتریتول چیست ، باید بدانید که اریتریتول (Erythritol) ماده ­ای شیرین کننده است که به دلیل نداشتن کالری و خطرات کم­تر نسبت به آسپارتام، تبدیل به یکی از محبوب­ترین شیرین کننده ­های جهان شده ­است.

۲+

اریتریتول از مواد طبیعی به دست می­ آید، اما قسمت اعظم آن از مواد اصلاح ژنتیک شده تشکیل شده است. اریتریتول (Erythritol) ماده ­ای شیرین کننده است که به دلیل نداشتن کالری و خطرات کم­تر نسبت به آسپارتام، تبدیل به یکی از محبوب­ترین شیرین کننده ­های جهان شده ­است. این ماده به ­طور طبیعی در بعضی از میوه­ ها و مواد غذایی تخمیر شده وجود دارد اما اغلب به ­طور صنعتی از نشاسته و ذرت، با انجام تغییرات ژنتیکی روی آن، به دست می ­آید. در استفاده از اریتریتول باید دقت کرد. حتی مقادیر خیلی کم از این ماده می­ تواند باعث بروز علائمی مانند معده درد، سردرد و اسهال شود. اریتریتول مزه خوبی دارد و خوردن آن لذت­ بخش است. به همین دلیل استفاده از آن در مواد غذایی و نوشیدنی ­ها بسیار وسوسه ­انگیز است. بدن ما توانایی شکستن و متابولیزه کردن اریتریتول را ندارد. به همین دلیل بدن، انرژی و کالری از آن دریافت نمی­ کند. اما این ماده عوارضی نیز دارد که برای آگاهی از آن ها توصیه می کنیم با نت نوشت همراه شوید.

بیشتر بخوانید: جایگزین شکر : شیرین کننده های طبیعی را بشناسید و به جای شکر استفاده کنید

مضرات اریتریتول :

۱ – اصلاح ژنتیک 

امروزه بخشی از اریتریتول موجود در غذاها و نوشیدنی ­ها از نشاسته ذرت به دست می ­آید. این ذرت، ذرت اصلاح ژنتیک شده­ است. محققان در مطالعات مربوط به حیوانات دریافتند که مصرف مواد GMO باعث ناباروری، مشکلات ایمنی، پیری زودرس، اشکال در سیستم تنظیمی انسولین، تغییر در عملکرد اعضای اصلی بدن و سیستم گوارش می ­شود. به این ترتیب عوارض ناشی از مصرف این مواد نتایج منفی را به دنبال دارد.

۲ – معمولا با شیرین کننده­ های مصنوعی ترکیب شده ­است

اریتریتول به تنهایی شیرین کننده به شمار نمی ­آید و معمولاً باید با شیرین کننده ­های دیگر مانند آسپارتام ترکیب شود. آسپارتام باعث ایجاد عوارض جانبی مانند اضطراب، افسردگی، از دست دادن حافظه کوتاه مدت، فیبرومیالژیا (نوعی روماتیسم بافت همبند)، افزایش وزن، خستگی، تومورهای مغزی و موارد دیگر می ­شود. از آن­ جایی که محصولات شیرین شده با اریتریتول حاوی آسپارتام نیز هستند، برای سلامتی ما مضر هستند و باید در مصرف آن ­ها دقت کرد.

۳ – مشکلات گوارشی و سردرد

مصرف اریتریتول باعث ایجاد مشکلات گوارشی و سردرد می ­شود. اریتریتول، بیش از حد آب را از دیواره روده جذب می­ کند و منجر به اسهال می ­شود. این امر در صورت مصرف فروکتوز نیز رخ م ی­دهد که علائم آن در کودکان بیشتر بروز می­ کنند. اگر اسهال ادامه پیدا کند منجر به کم ­آبی و سوء تغذیه می ­شود.
طبق مطالعات انجام شده مصرف ۵۰ گرم اریتریتول موجب گرگرفتگی معده و تهوع می ­شود. سردرد یکی دیگر از عوارض جانبی مصرف اریتریتول است که کم­تر مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته­ است.

۴ – اریتریتول منجر به پرخوری می ­شود

اگر می­ خواهید وزن خود را کم کنید باید بدانید چه موادی حاوی اریتریتول هستند و آن­ها را مصرف نکنید. بدن ما نمی ­تواند اریتریتول را متابولیزه کند و نمی­ داند با آن چه کند. هنگامی که شما شیرین کننده طبیعی می ­خورید، بدن، شکر آن را متابولیزه می ­کند و به دنبال آن هورمون ­هایی آزاد می­ کند که باعث کاهش اشتها می­ شود. اما با خوردن مواد حاوی اریتریتول، قند آن متابولیزه نمی ­شود، در نتیجه هورمونی برای کاهش اشتها و سیری در بدن تولید نمی ­شود و متعاقب آن شما بیشتر غذا می­ خورید و وزنتان افزایش می ­یابد.

بیشتر بخوانید: غذاهای پرکالری بی ارزش : در بازی گل یا پوچ کالری ها شما برنده باشید

۵ – اریتریتول برای SIBO و بیماران مبتلا به IBS بسیار خطرناک است

SIBO (رشد بیش از حد باکتری­ های روده کوچک) یک اختلال گوارشی است که بسیار شایع است و افراد زیادی را درگیر کرده است. بسیاری از افرادی که این وضعیت را دارند، از IBS (سندرم روده تحریک پذیر) نیز رنج  م­ی برند. افراد مبتلا باید بدانند چه موادی باعث افزایش یا کاهش علائم این بیماری می ­شود.
همانطور که عوارض جانبی مصرف اریتریتول به مسائل گوارشی نیز مربوط می­ شود، کسانی که از IBS یا SIBO رنج می ­برند باید از استفاده آن پرهیز کنند.

۶ – واکنش­ های آلرژیک

مطالعاتی در سال ۲۰۰۰ نشان داد که نوشیدنی­ های حاوی اریتریتول می ­توانند باعث بروز واکنش­ های شدید آلرژیک پوستی شوند. به طوری که سراسر بدن یک زن ۲۴ ساله بعد از مصرف یک لیوان نوشیدنی که با اریتریتول شیرین شده بود، دچار کهیر شد.
شما باید بدانید که تاول و کهیر جزء واکنش ­های آلرژیک پوست به شمار می­ آیند. بعد از مصرف شیرین کننده­ ها به واکنش ­های پوست خود توجه کنید.

۷ – حشره ­کش عالی

تا به این­جا به این سوال که اریتریتول چیست تا حدودی پاسخ داده شد و شواهد زیادی برای منع مصرف آن گفته شد. با این حال اگر شما هنوز برای منع مصرف آن اطمینان ندارید، به یکی دیگر از عوارض جانبی این ماده که در ادامه بررسی می ­شود، توجه کنید.
مطالعه­ ای در سال ۲۰۱۴ نشان داد که اریتریتول برای مگس ­ها سمی است. مگس­ ها به سمت طعم شیرین آن کشیده می ­شوند و در آخر کشته می شوند.
پس چگونه می ­توانید از ماده ­ای استفاده کنید که در کشتن حشرات عالی عمل می ­کند؟

اریتریتول و خاصیت حشره کشی

اریتریتول و خاصیت حشره کشی

 

مزایای احتمالی

با وجود تمام عوارض جانبی منفی که برای ارتریتول گفته شد، باور­های مثبتی درباره آن نیز وجود دارد. به عنوان مثال نتایج برخی مطالعات نشان داده­ اند که این ماده به مبارزه با پوسیدگی دندان در کودکان کمک می­ کند. به علاوه این شیرین کننده باعث افزایش قند خون نخواهد شد. اما اگر اریتریتول غیر GMO باشد، این مزایا برای ما قابل درک نخواهند بود به خصوص زمانی که با شیرین کننده ­های دیگر ترکیب می ­شوند و نتایج مشابهی به­ همراه دارند.

بیشتر بخوانید: شکر قهوه ای : مقایسه شکر سفید و قهوه ای و خواص این شکر

جایگزین­ های طبیعی و بی ­خطر برای اریتریتول :

تا به این ­جا متوجه شدیم اریتریتول یک شیرین کننده است که هم به صورت طبیعی و هم اصلاح ژنتیک شده در دسترس است و عوارض جانبی زیادی را به دنبال دارد به همین دلیل ما جایگزین ­هایی برای آن در نظر گرفته ­ایم و در این­جا به سه مورد از آن ­ها اشاره می ­کنیم.

۱- استویا (Stevia)

نوعی گیاه است که عصاره آن خاصیت شیرین کنندگی طبیعی دارد. مردم برزیل و پاراگوئه بیش از ۱۵۰۰ سال از این گیاه به عنوان شیرین کننده استفاده کرده­ اند. استویا خواص مختلفی دارد مانند بهبود سطح کلسترول، فشار خون و برخی از انواع سرطان ­ها.

بیشتر بخوانید: خواص استویا

۲- عسل خام

یکی دیگر از جایگزین ­های مناسب برای اریتریتول، عسل خام است که شیرین کننده ­ای خوب و خالص است. عسل خام مزایای زیادی دارد از جمله بهبود آلرژی­ ها، دیابت، مشکلات خواب و سرفه و همچنین به تسریع روند بهبود زخم کمک می ­کند. برای داشتن عسل خام به زنبوردار محلی مراجعه کنید. به این ترتیب احتمال بروز آلرژی کمتر می ­شود.

۳- میوه مانک (Monk Fruit)

این میوه به­ تازگی در فروشگاه­های مواد غذایی ایالات متحده آمریکا در دسترس خریداران قرار گرفته است. عصاره این میوه ۳۰۰-۴۰۰ برابر شیرین­ تر از قند نی­شکر است اما بدون کالری است و قند خون را بالا نمی ­برد. با این حال مطمئن شوید میوه ­ای که میخرید، حاوی اریتریتول مشتق شده از GMO یا سایر مواد افزودنی ناسالم نیست.

بیشتر بخوانید: خواص شکر نارگیل

نویسنده: فائزه قربانی

۶ دیدگاه

6 دیدگاه

  1. Avatar

    المیرا

    ۲۹ مرداد ۱۳۹۸ at ۱۱:۱۳

    خدا لعنتتون کنه،خیلی هم خوبه.حرف زیادی نزنین لطفا.پزشکای آمریکا با این مشکلی ندارن،شما بیاین حرف مفت بزنین الکی

    ۰
    • Avatar

      مهدی

      ۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۹ at ۹:۴۹

      دوست عزیز چرا لعنت میکنی، شما که مصرف کننده ای نه تولید کننده، خوب اگه به نظر پزشکای آمریکا اطمینان بفرمایید مصرف کنید.
      البته یه زمانی ساخارین هم جزو لیست مجاز بود،
      حقیقت این هست که علم در زمینه تولید و بررسی مواد خاص، دستکاری ژنتیکی شده و … هنوز ابتدای کار هست و تحقیقات درمورد اثرات آنها بر روی بدن بسرعت بروز می شوند پس نباید مصرف بی رویه کرد.

      ۲+
      • Avatar

        راضیه

        ۵ آذر ۱۳۹۹ at ۱۸:۲۲

        وقتی ساخارین رو با اریتریتول مقایسه میکنین یعنی اصلا علمی نسبت به اریتریتول ندازین.
        اریتروتیل هیچ کدوم از این مضرات که گفتین رو نداره.

        ۲+
  2. Avatar

    پرهام

    ۲۱ بهمن ۱۳۹۹ at ۱۲:۵۴

    درباره مضراتش زیاده روی و اغراق کردید.

    ۳+
  3. Avatar

    زهرا

    ۱۶ دی ۱۴۰۰ at ۱۸:۰۹

    کاش منبا هم ذکر می کردید

    ۰
  4. Avatar

    لاله کیوان بخش

    ۲۴ مهر ۱۴۰۱ at ۲۳:۰۶

    ممنون از مطلب خوب و جامعی که گذاشتید،داشتم به اشتباه این محصولِ مضر رو تهیه میکردم و بسیار به موقع مطلب مفیدتون رو خوندم،متاسفانه بازارِ داغِ این محصولات دهانِ علم را هم بسته،همونطوری که چند سال پیش علم گفت فلوراید مفیده و امروزه همه متوجه شدن چه سمی هست،ممنون که آگاهی رسانی کردید

    ۰

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پربازدیدترین‌های این هفته در نت‌نوشت

برو بالا