برادرم خسرو فیلمی از احسان بیگلری؛ ای خسروی خوبان نظری سوی گدا کن
فیلم برادرم خسرو اولین اثر بلند احسان بیگلری در مقام کارگردان است، کسی که کوله باری تجربه از دستیاری کارگردانان مطرحی چون کیومرث پوراحمد و اصغر فرهادی به همراه دارد. در این متن به بررسی و تحلیل فیلم برادرم خسرو خواهیم پرداخت، با نت نوشت همراه باشید.
برادرم خسرو فیلمی از احسان بیگلری
داستان فیلم سینمایی برادرم خسرو بدین قرار است: خسرو (شهاب حسینی) مبتلا به بیماری دو قطبی است و با خواهرش (بیتا فرهی) در شمال ایران زندگی میکند. او به ناچار و به دلیل سفر خواهر به خارج از ایران برای دیدار فرزند رهسپار خانهی برادرش ناصر (ناصر هاشمی) و ناهید (هنگامه قاضیانی) میشود.
[su_label type=”important”]بیشتر بخوانید:[/su_label] فیلم فروشنده اثر اصغر فرهادی
در بخش ابتدایی فیلم کارگردان اطلاعات زیادی از شخصیت خسرو نمی دهد و همین تمهیدی می شود برای ورود پرقدرت به دنیای پر تشنج او. حرکت از یک آرامش موقت به سوی دنیای بحران زدهی پر تنش صورت میگیرد.
کارگردان به تأثیر و برهم کنشی که هر کدام از شخصیتها بر هم می گذارند توجه کرده و آنها را در خلأ فرض نکرده است. آمدن خسرو ظاهر پر آرامش خانه و معادلهی زندگی آنها را به هم می زند و بهانهای میشود برای شناساندن و پرده برداری بهتر از روابط اعضای خانواده.
کارگردان با این بهانه به افراد نگاه پر جزییات و واقع گرایانهای می اندازد. بیماری خسرو مرکز ثقل داستان می شود و بازیگران مانند مهره هایی دور این مرکز گرد هم میآیند و از دغدغه هایشان می گویند.
برادرم خسرو فیلمی داستانی است که بر پایهی فیلمنامه بنا شده است. فیلمی که بازیهای درخشانی دارد که به قصه جان بخشیده اند گویی برای کارگردان و عواملش بیماری دوقطبی، موضوع بیگانه و تحقیق نشدهای نیست.
[su_label type=”important”]بیشتر بخوانید:[/su_label] درباره الی کاری از اصغر فرهادی
بازی قابل توجه هنگامه قاضیانی در نقش ناهید همسر ناصر قابل تامل است همین طور که همیشه از او انتظار می رود. او در گفتگویی اعلام کرده که ۲۰ سال منتظر چنین فیلمی بوده، فیلمی که به سلیقهاش نزدیک است.
شخصیت ناهید در ابتدا آرام و سازش کار است اما حضور خسرو در خانه برای او تلنگری است. تلنگری که جرات بیرون آمدن از زندگی پیله وارش را برایش فراهم می آورد، پیلهای که ناشی از زندگی مشترکاش با ناصر و فراموشی آرزوهایش است.
خسرو قدرت مواجه شدن با واقعیت را برای او به ارمغان میآورد، واقعیتی که زیر حجاب زندگی به ظاهر آرامشان مخفی شده است. زندگی مشترک آنها به بن بست رسیده و آمدن خسرو زمینهی این بن بست را فراهم میکند به این معنی که شکاف پرنشدنی ناهید و ناصر را نشان می دهد و بر آن صحه میگذارد.
شخصیت و زندگی ناهید قبل و بعد از حضور خسرو به شدت تغییر میکند، دست به نقض قوانین می زند، از پوستهی به ظاهر منطقی خود بیرون میآید و عقده گشایی میکند.
شهاب حسینی با بازی تحسین برانگیز خود در نقش مردی دوقطبی بار دیگر با قدرت نشان داد که بازیگریاش شایستهی گرفتن نخل زرین کن بوده است. البته که شخصیت خسرو در این فیلم برای مخاطب تا حدی یادآور نقش او در جدایی نادر از سیمین است اما کاراکتر خسرو کاراکتر منحصر به فردی است و میتواند مخاطب را با خود همراه کند به نحوی که با او هم ذات پنداری می کند.
ناصر هاشمی نیز بازی قبول و جا افتاده ای دارد او بازیگر خوبی است که در سالهای اخیر بسیار کم کار شده است. او در نقش پدر و همسری به ظاهر منطقی است اما گذشت فیلم لایههای پنهان شخصیت او را برای مخاطب آشکار میکند.
ناصر احساس خطر میکند که با حضور خسرو قوانین زندگی خانوادگیاش شکسته شده و حتی برای حفظ آن دست به خشونت می زند. رفتارهای در چارچوبی که به شدت ناصر به آن ها تأکید میکند می تواند زمینهی عصیان فرزند نوجوان خانواده در آینده را فراهم کند چرا که در خانهی آنها همه چیز خشک و رسمی است.
لوکیشن خانه با فکر و درایت انتخاب شده است. محل دوربین در پلّه ی ورودی و جهت رو به پایین آن هنگام ورود میتواند نشانگر نگاه از بالای ناصر به اعضای خانوادهاش باشد.
بیشتر بخوانید: نقد فیلم عصبانی نیستم ساختهی رضا درمیشیان، عصبانی هستم
آکسسورهای صحنه و نورپردازی مناسب قابهای زیبایی را کادربندی کرده اند. موزیک جالبی نیز برای فیلم انتخاب شده که به ضرورت اوضاع و احوال روحی و روانی شخصیتهای داستان را پوشش می دهد. به طور کلی میتوان گفت برادرم خسرو فیلمی است که از اضافه گویی پرهیز کرده، به مسائل حاشیه ای نپرداخته و داستان اصلی را بسط و گسترش می دهد.
بیگلری در اولین فیلماش فروپاشی روابط خانوادگی را به تصویر می کشد البته که سینمای فرهادی بر او بی تأثیر نبوده است. عدم پرداخت به قطعیت در نوبهی خود جالب است همه چیز به یک باره قطعی نمی شود نه دیوانه انگاشتن خسرو و نه منطقی بودن بی حد و حصر ناصر.
آسان نبودن قضاوت است که تماشای آن را برای تماشاگر به تجربهای منحصر به فرد بدل می کند به نحوی که حتی بعد از پایان فیلم نیز ذهن او را همچنان درگیر می کند چرا که پایان بندی فیلم نیز مناسب است و عکس العمل خسرو در قسمت پایانی مناسب تر. فیلم نقاط ضعفی هم دارد اما چینش فیلمنامه، فیلم نسبتاَ منسجمی را برای تماشاگر به ارمغان می آورد.
فیلمی که ارزش دیدن دارد و به عنوان اولین فیلم کارگردان و طبق بازخورد مخاطبان فیلم موفقی بوده است.